Αυτό που αλλού ακούγεται σαν όνειρο του μέλλοντος, στη Νυρεμβέργη είναι πραγματικότητα εδώ και χρόνια: Τρένα του μετρό χωρίς οδηγούς. Σύμφωνα με την εταιρεία μεταφορών, αυτό προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα…
Σε πολλές γερμανικές πόλεις -με εξαίρεση τη Βαυαρία- τα υπόγεια τρένα (μετρό), τα τραμ και τα λεωφορεία θα είναι ακινητοποιημένα την Παρασκευή.
Η Verdi έχει καλέσει τα μέλη της να προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ένας λόγος είναι η αυξανόμενη επιβάρυνση των εργαζομένων λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Ο υπόγειος σιδηρόδρομος στη Νυρεμβέργη χρειάζεται πολύ λιγότερο προσωπικό από ό,τι αλλού, καθώς λειτουργεί χωρίς οδηγούς – τουλάχιστον σε δύο από τις τρεις γραμμές.
Έτσι θα μοιάζει το μέλλον των τοπικών δημόσιων μεταφορών;
Σε κάθε περίπτωση, η πόλη διαφημίζει στην ιστοσελίδα της ότι το μετρό χωρίς οδηγό θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ο λόγος είναι ότι η λειτουργία χωρίς οδηγό επιτρέπει σε περισσότερα τρένα να κυκλοφορούν στις γραμμές.
Επειδή η συχνότητα στις γραμμές χωρίς οδηγό είναι ιδιαίτερα πυκνή, οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για το επόμενο τρένο αποτελούν παρελθόν.
Ωστόσο, αυτό δεν εξέπληξε κανέναν στη Νυρεμβέργη εδώ και πολύ καιρό: από το 2008, οικογένειες με παιδιά στέκονται στο μπροστινό μέρος πολλών τρένων αντί για τους οδηγούς, κοιτάζοντας μέσα από το μεγάλο πανοραμικό παράθυρο τις σήραγγες.
Εκείνη την εποχή, άνοιξε μια νέα γραμμή χωρίς οδηγό με το U3. Από το 2010, η γραμμή U2 ταξιδεύει επίσης εντελώς αυτόματα.
Πώς προέκυψε η ιδέα του μετρό χωρίς οδηγό;
Οι πρώτες ιδέες για τη λειτουργία χωρίς οδηγό εξετάζονταν ήδη από τη δεκαετία του 1990, όπως δήλωσε στο t-online η Elisabeth Seitzinger, εκπρόσωπος της Verkehrsaktien-Gesellschaft (VAG).
Αιτία ήταν η υπερφόρτωση του U2 εκείνη την εποχή – ειδικά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό προς τα βόρεια.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο όγκος των επιβατών, αποφασίστηκε τότε η κατασκευή μιας νέας γραμμής.
Αυτή επρόκειτο να ενισχύσει την U2 στην κύρια γραμμή (μεταξύ Rothenburger Straße και Rathenauplatz) και να εξυπηρετεί τις στάσεις βόρεια και νότια αυτής εκτός της U2.
Αλλά ακριβώς αυτό το σχέδιο ήταν που έθετε τους υπεύθυνους μπροστά στην επόμενη πρόκληση: η μετακίνηση μέσα και έξω από δύο γραμμές σε μια κοινή κύρια γραμμή.
Ο Seitzinger λέει ότι αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο σε υψηλές συχνότητες.
Επομένως, ήταν ήδη από τότε σαφές ότι θα ήταν απαραίτητη η εκτεταμένη αυτοματοποίηση των δύο γραμμών.
“Οι κάτοικοι της Νυρεμβέργης δεν είχαν άλλη επιλογή”
Η πόλη είναι ακόμη πιο σαφής στην ιστοσελίδα της. Λέει: “Οι κάτοικοι της Νυρεμβέργης δεν είχαν άλλη επιλογή”.
Το μετρό χωρίς οδηγό ήταν ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ικανοποιητική συχνότητα και στις δύο γραμμές. Έτσι, γεννήθηκε ο πρώτος υπόγειος σιδηρόδρομος χωρίς οδηγό στη Γερμανία.
Η εκπρόσωπος της VAG Seitzinger υπενθυμίζει ότι οι υπεύθυνοι του έργου το εμπνεύστηκαν από τη Λυών στη Γαλλία. Εκεί λειτουργούσε ήδη μια αυτοκινούμενη γραμμή μετρό στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ποσοστό ακρίβειας άνω του 99 τοις εκατό
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ένας άλλος λόγος για την κατασκευή ήταν ότι ήδη από τότε υπήρχε ο φόβος ότι το προσωπικό θα μπορούσε να λιγοστέψει κάποια στιγμή.
Σε σύγκριση με τη συμβατική λειτουργία, η λειτουργία χωρίς οδηγό θα εξοικονομούσε εργατικό δυναμικό.
Ένα πλεονέκτημα σε περιόδους έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Μετά από 16 χρόνια λειτουργίας χωρίς οδηγό, το συμπέρασμα στη Νυρεμβέργη είναι σταθερά θετικό.
Η συχνότητα στις αυτοματοποιημένες γραμμές είναι πλέον ιδιαίτερα πυκνή.
Σε ώρες αιχμής, το μετρό εκτελεί δρομολόγια ανά 100 δευτερόλεπτα σε κάθε κατεύθυνση στην κύρια γραμμή.
Ένας τόσο πυκνός κύκλος είναι “σημαντικά πιο δύσκολο” να εφαρμοστεί για τους υπόγειους συρμούς με μηχανοδηγούς, εξηγεί η Seitzinger.
Επιπλέον, το ποσοστό ακρίβειας του μετρό χωρίς οδηγό είναι πάνω από 99 τοις εκατό. Επίσης, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από ό,τι εκείνα με οδηγούς.
“Κανείς στη Νυρεμβέργη δεν το σκέφτεται πια”
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι αμαξοστοιχίες του μετρό χωρίς οδηγό δεν έχουν κανένα μειονέκτημα σε σχέση με τις συμβατικές αμαξοστοιχίες.
Αρχικά, υπήρχε ακόμη συζήτηση στην πόλη σχετικά με το αν οι άνθρωποι φοβόντουσαν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο χωρίς οδηγό.
Η Seitzinger λέει: “Σήμερα, ωστόσο, κανείς στη Νυρεμβέργη δεν το σκέφτεται πια”.
Θα μπορούσε το μοντέλο της Νυρεμβέργης να πιάσει σύντομα τόπο και αλλού;
Η Seitzinger συλλογίζεται εν συντομία και λέει: “Στη Νυρεμβέργη, ήταν ένα ιδανικό χρονικό παράθυρο. Χρειαζόμασταν νέα οχήματα και γνωρίζαμε ότι κατασκευάζαμε μια νέα γραμμή”.
Από την άλλη πλευρά, η μετατροπή των υφιστάμενων υπόγειων τρένων μετά από 20 ή 30 χρόνια δεν έχει τόσο νόημα.
Επισκέπτες από όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται για την τεχνολογία
Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ πιθανό οι υπόγειοι συρμοί να ταξιδεύουν σύντομα και σε άλλες μεγάλες πόλεις χωρίς οδηγούς.
Σύμφωνα με τη VAG, ενδιαφερόμενοι από τη Βιέννη, το Ντουμπάι, το Λονδίνο και το Αμβούργο έχουν ήδη ταξιδέψει στη Νυρεμβέργη για να ενημερωθούν για την τεχνολογία του μετρό της Νυρεμβέργης.
Εν τω μεταξύ, τα σχέδια στη γερμανική πόλη-λιμάνι (Αμβούργο) είναι ήδη συγκεκριμένα. Δύο γραμμές στα ανατολικά της πόλης πρόκειται να αυτοματοποιηθούν.
Μοναδικό μειονέκτημα: ακόμη και οι υπόγειοι συρμοί χωρίς οδηγό δεν προστατεύουν από απεργίες.
Σύμφωνα με την Seitzinger, όταν οι οδηγοί του μετρό απεργούν, το προσωπικό του κέντρου ελέγχου συνήθως σταματά επίσης να εργάζεται. Τότε και τα τρένα χωρίς οδηγό ακινητοποιούνται.
Στη Νυρεμβέργη, οι υπόγειοι συρμοί θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή παρά την απεργία της Verdi για τον μοναδικό λόγο ότι στη Βαυαρία ισχύει διαφορετική συλλογική σύμβαση εργασίας από ό,τι στην υπόλοιπη Γερμανία.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στον νέο νόμο περί γερμανικής υπηκοότητας;
- Πόσο κοστίζει η υποβολή αίτησης για τη γερμανική υπηκοότητα;
- Βοήθεια: Ελληνίδα στη Γερμανία δίνει μάχη με τον καρκίνο
- Πώς προετοιμάζει η Γερμανία την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας