Σκέφτεστε να μετακομίσετε στη Γερμανία; Ή ίσως έχετε ήδη αποφασίσει και ξεκινάτε τη διαδικασία σχεδιασμού της μετακόμισής σας. Φυσικά, θα έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη μετακόμιση στη Γερμανία – από τα πάντα μέχρι την εξεύρεση εργασίας και την εκμάθηση της γλώσσας. Το GRland.info δίνει απαντήσεις σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις.
Ακολουθούν οι απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που λαμβάνουμε σχετικά με τη μετακόμιση στη Γερμανία.
1. Πώς μπορώ να βρω δουλειά στη Γερμανία;
Η γερμανική αγορά εργασίας αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Τον Οκτώβριο του 2021, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Απασχόλησης δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερους από 800.000 ειδικευμένους εργαζόμενους για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της αγοράς εργασίας και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οπότε υπάρχει άφθονη δουλειά για ειδικευμένους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς.
Αν σκέφτεστε να μετακομίσετε στη Γερμανία, καλό είναι να ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας από τη χώρα σας – ειδικά οι αρχικές συνεντεύξεις μπορούν συχνά να γίνουν εξ αποστάσεως.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την εύρεση εργασίας στη Γερμανία:
- Γνωρίστε τη γερμανική αγορά εργασίας και την εργασιακή κουλτούρα. Κάντε κάποια έρευνα ή ρωτήστε κάποιους φίλους ή συγγενείς που μπορεί να έχουν ήδη κάνει τη μετακόμιση.
- Εντοπίστε ορισμένες εταιρείες που θα μπορούσαν να ταιριάζουν με το προφίλ, τις δεξιότητες και την εμπειρία σας στην αναζήτηση εργασίας και δείτε αν έχουν κάποια κενή θέση.
- Επικαιροποιήστε το βιογραφικό σας σημείωμα και τη συνοδευτική επιστολή σας, ώστε να συμμορφώνονται με τις συνήθεις πρακτικές στη Γερμανία.
- Ενημερώστε τα διαδικτυακά σας προφίλ (το Linkedin και το Xing είναι οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες στη Γερμανία).
- Ξεκινήστε να κάνετε αιτήσεις για θέσεις εργασίας, είτε απευθείας μέσω των ιστότοπων των εταιρειών είτε σε γερμανικούς πίνακες εργασίας. Να θυμάστε ότι η ποιότητα, όχι η ποσότητα, είναι αυτή που μετράει όταν πρόκειται για αιτήσεις εργασίας.
2. Χρειάζομαι βίζα στη Γερμανία;
Αυτό εξαρτάται από την εθνικότητά σας. Εάν είστε πολίτης της ΕΕ, δεν χρειάζεστε βίζα ή άδεια παραμονής για να ζήσετε και να εργαστείτε στη Γερμανία.
Αν είστε από την Αυστραλία, τον Καναδά, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ, μπορείτε να εισέλθετε στη Γερμανία χωρίς βίζα, αλλά αν σκοπεύετε να μείνετε μακροπρόθεσμα ή να εργαστείτε, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για άδεια παραμονής εντός τριών μηνών.
Εάν είστε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, χρειάζεστε βίζα για να εισέλθετε στη Γερμανία. Στη συνέχεια μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για άδεια διαμονής για να μείνετε μακροπρόθεσμα.
3. Πρέπει να μιλάτε γερμανικά για να ζήσετε στη Γερμανία;
Τα γερμανικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα στη Γερμανία, αλλά οι Γερμανοί πολίτες γνωρίζουν γενικά πολύ καλά αγγλικά. Τούτου λεχθέντος, η εκμάθηση μερικών γερμανικών θα βελτιώσει σημαντικά την ενσωμάτωσή σας και θα σας βοηθήσει στην καθημερινή σας ζωή. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι σε κυβερνητικά γραφεία και τράπεζες δεν μπορούν να βασιστούν στο ότι μιλούν αγγλικά.
Αν σκοπεύετε να εργαστείτε, η γνώση της γερμανικής γλώσσας είναι απαραίτητη σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Σε άλλους τομείς, εξαρτάται από την εταιρική κουλτούρα, αλλά οι αγγλόφωνες θέσεις εργασίας γίνονται όλο και πιο συχνές.
Συνοψίζοντας: μπορείτε να έρθετε στη Γερμανία χωρίς να γνωρίζετε τη γλώσσα, αλλά συνιστάται να την μάθετε μόλις βρεθείτε εδώ.
4. Πώς είναι το κόστος ζωής στη Γερμανία;
Οι επίσημες δημόσιες στατιστικές της Γερμανίας λένε ότι ένα νοικοκυριό δαπανά κατά μέσο όρο 2.623 ευρώ το μήνα (το 2021) για βασικά πράγματα όπως ενοίκιο, φαγητό, μεταφορές και επικοινωνία.
** Σημείωση GRland.info: Το κόστος είναι ενδικτικο και βασίζεται στον μ.ο. Πχ, οι τιμές στο Μόναχο από ότι σε άλλες πόλεις της Γερμανίας μπορεί να είναι διπλάσιο!
Για μια οικογένεια με ένα παιδί που ζει σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, αυτό μπορεί να αναλύεται σε έναν μηνιαίο προϋπολογισμό κάπως έτσι:
- Ενοίκιο συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για ένα διαμέρισμα 3 δωματίων: 1.500 – 2.500 ευρώ.
- Τρόφιμα: 600 – 1.000 ευρώ
- Μεταφορές: 70 – 100 ευρώ για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Ρούχα: 100 ευρώ
- Πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας: 10 – 50 ευρώ
Είναι επίσης σημαντικό να προϋπολογίσετε άλλα εφάπαξ έξοδα που θα προκύψουν κατά τη μετακόμιση στη Γερμανία, ειδικά αν πρέπει να περιμένετε μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα για να λάβετε τον πρώτο σας μισθό:
- Αεροπορικά εισιτήρια
- Εγγύηση διαμερίσματος (έως και τρεις φορές το βασικό ενοίκιο)
- Ενοίκιο πρώτου μήνα
- Έπιπλα
- Έξοδα γραφειοκρατίας (όπως μετάφραση και πιστοποίηση εγγράφων) – Για μεταφράσεις συνιστούμε το μεταφραστικό γραφείο της κας. Αλίκης Μαχαίρα
5. Πώς είναι οι μισθοί στη Γερμανία;
Ο κατώτατος μικτός μισθός στη Γερμανία είναι 12 ευρώ ανά ώρα ή 2.016 ευρώ το μήνα για σύμβαση πλήρους απασχόλησης (40 ώρες την εβδομάδα). Αυτό ισοδυναμεί με μηνιαίο καθαρό μισθό περίπου 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, ο μέσος ακαθάριστος μισθός το 2021 ήταν 4.100 ευρώ – καθαρός μισθός 2.636 ευρώ.
Οι μέσοι ακαθάριστοι μισθοί στη Γερμανία ποικίλλουν αρκετά ανάλογα με τα χρόνια εμπειρίας σας:
- <1 έτος: ευρώ το μήνα.
- 1-5 έτη: 3.732 ευρώ
- 6-10 έτη: 3.732 ευρώ: 4.686 ευρώ
Η θέση εργασίας σας επηρεάζει επίσης τον μέσο ακαθάριστο μισθό σας. Για παράδειγμα, κάποιος που εργάζεται στην πληροφορική ή στο μάρκετινγκ λαμβάνει μέσο μεικτό μισθό περίπου 5.000 ευρώ το μήνα, σε σύγκριση με 6.150 ευρώ για όσους εργάζονται στα οικονομικά και 7.500 ευρώ για τους γιατρούς.
** Σημείωση GRland.info: Ανάλογα το κρατίδιο και την πόλη
6. Σε ποια πόλη στη Γερμανία πρέπει να μετακομίσω;
Η Γερμανία έχει 80 πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους. Κάθε γερμανική πόλη έχει τη δική της ατμόσφαιρα, ιστορία και ξεχωριστή κουλτούρα. Το σίγουρο είναι ότι όπου κι αν πάτε, θα έχετε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους: ζωή στην πόλη και πράσινο.
7. Πώς μπορώ να βρω κάπου να μείνω στη Γερμανία;
Η γερμανική αγορά ακινήτων είναι σφιχτή: χαρακτηρίζεται από υψηλή ζήτηση και χαμηλή προσφορά. Αν και οι τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες από αυτές που έχετε συνηθίσει, τα καλά νέα είναι ότι η ποιότητα των καταλυμάτων είναι γενικά μάλλον υψηλή.
Για να βρείτε το σπίτι σας, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αφιερώσετε χρόνο, να είστε ανοιχτοί και ευέλικτοι ως προς τις προσδοκίες σας και να έχετε έτοιμα έγγραφα και χρήματα.
Μην δοκιμάσετε τον πατροπαράδοτο τρόπο να χτυπήσετε τις πόρτες των μεσιτικών γραφείων (αν είναι ανοιχτά!), αλλά πηγαίνετε απευθείας στο διαδίκτυο για να βρείτε το σπίτι που σας ταιριάζει. Αξίζει επίσης να μιλήσετε με φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και γνωστούς – μερικές φορές οι καλύτερες προσφορές δεν φτάνουν καν στην αγορά.
8. Είναι ασφαλής η Γερμανία;
Η Γερμανία είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο, απολαμβάνοντας ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και υψηλή ποιότητα ζωής τόσο στις πόλεις όσο και στις αγροτικές περιοχές. Θα διαπιστώσετε ότι οι Γερμανοί γενικά σέβονται τους κανόνες και τους κανονισμούς και τηρούν την τάξη στους δημόσιους χώρους.
9. Μπορώ να οδηγήσω στη Γερμανία με την άδεια οδήγησής μου;
Εάν η άδεια οδήγησής σας έχει εκδοθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, μπορείτε να οδηγείτε ελεύθερα στη Γερμανία με αυτήν.
Εάν έχει εκδοθεί κάπου αλλού, επιτρέπεται να τη χρησιμοποιήσετε για έξι μήνες μετά την άφιξή σας στη Γερμανία. Μετά την πάροδο των έξι μηνών, θα πρέπει να την αλλάξετε με γερμανική. Ανάλογα με το πού έχει εκδοθεί, ενδέχεται να χρειαστεί να περάσετε θεωρητική ή πρακτική εξέταση οδήγησης (ή και τα δύο) ή ιατρική εξέταση, προτού προβείτε στην αλλαγή.
10. Ποιες είναι οι σχολικές επιλογές για τα παιδιά στη Γερμανία;
Εάν έχετε παιδιά, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε λίγα πράγματα για το γερμανικό σχολικό σύστημα. Το δημόσιο σχολικό σύστημα στη Γερμανία χαίρει μεγάλης εκτίμησης.
Διοικείται σε κρατιδιακό επίπεδο, και έτσι το πρόγραμμα σπουδών διαφέρει ελαφρώς από τόπο σε τόπο, αλλά γενικά προσφέρεται το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης. Το σχολείο είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά από την ηλικία των έξι ετών, και η κατ’ οίκον εκπαίδευση δεν επιτρέπεται στη Γερμανία.
Εάν το παιδί σας είναι ηλικίας μεταξύ μηδέν και τριών ετών, μπορείτε να το στείλετε σε έναν τοπικό παιδικό σταθμό. Μεταξύ τριών και έξι ετών, μπορεί να πάει στο νηπιαγωγείο.
Αυτό, ωστόσο, είναι προαιρετικό. Η υποχρεωτική φοίτηση αρχίζει μόνο με το δημοτικό σχολείο (Grundschule) στην ηλικία των έξι ετών. Το παιδί σας θα φοιτήσει σε αυτό μέχρι την ηλικία των 10 ετών, προτού μεταβεί σε άλλο σχολείο.
Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Γερμανία χωρίζεται γενικά σε τρεις σειρές, ανάλογα με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις: Gymnasium (ακαδημαϊκό γυμνάσιο), Realschule (γυμνάσιο, για επαγγελματικές σπουδές) ή Hauptschule (γενικό γυμνάσιο, για τεχνικές σπουδές).
Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις διαθέτουν επίσης ιδιωτικά διεθνή και ελληνικά σχολεία που προσφέρουν δίγλωσση εκπαίδευση και διεθνή προσόντα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.