Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μεσαία τάξη στη Γερμανία επωμίζεται ένα από τα υψηλότερα φορολογικά βάρη και εισφορές. Αυτό σημαίνει βαρύ φορτίο, ιδίως για τα άτομα με μεσαία εισοδήματα. Βρίσκεται η μεσαία τάξη στα όρια;
Σύμφωνα με τον ιστορικό της οικονομίας Klemens Skibicki, η σημερινή ευημερία της Γερμανίας και συνεπώς η βάση του κοινωνικού συστήματος της χώρας βασίζεται κυρίως στο επιτυχημένο παρελθόν της ως βιομηχανικό κράτος με μια ευρεία μεσαία τάξη.
Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο BR24 για το “Possoch klärt”, ο Skibicki επικρίνει σαφείς παραλείψεις: “Φυσικά, θα έπρεπε να είχαμε επανατοποθετηθεί για την εποχή της ψηφιακής δικτύωσης πολλά, πολλά, πολλά χρόνια πριν. Στην πραγματικότητα έχουμε κάνει το αντίθετο”.
Η επικείμενη συνταξιοδότηση της γενιάς των baby boomers ειδικότερα θα αποτελέσει επομένως πρόβλημα για τη Γερμανία.
Και αυτό διότι η φορολογική επιβάρυνση που διατηρεί το σημερινό κοινωνικό σύστημα σε λειτουργία θα κατανεμηθεί τότε σε πολύ λιγότερους ανθρώπους.
“Θα χάσουμε πέντε με έξι εκατομμύρια ανθρώπους τα επόμενα χρόνια, […] τους περίφημους boomers που θα συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια και θα πρέπει να τους φροντίζουμε ως συνταξιούχους και οι οποίοι θα λείπουν από την αγορά εργασίας, οι οποίοι επομένως θα αυξήσουν σημαντικά αυτό το έλλειμμα δεξιοτήτων, το οποίο είναι ήδη σημαντικό”, προειδοποιεί ο Daniel Goffart, επικεφαλής δημοσιογράφος της “WirtschaftsWoche” στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BR24.
Η μεσαία τάξη της Γερμανίας συρρικνώνεται
Η μεσαία τάξη βρίσκεται υπό πίεση: μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνει ότι η μεσαία τάξη στη Γερμανία συρρικνώνεται εδώ και δεκαετίες.
Το 1995, το 70% του πληθυσμού εξακολουθούσε να ανήκει στη μεσαία τάξη- μέχρι το 2018, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 64%.
Η πιο απότομη μείωση σημειώθηκε μέχρι το 2005, αλλά η μεσαία τάξη δεν έχει ανακάμψει έκτοτε.
Ο κίνδυνος παρακμής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως στην κατώτερη μεσαία τάξη.
Μεταξύ του 2014 και του 2017, το 22% των ατόμων της κατώτερης μεσαίας τάξης διολίσθησε στο χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε εργαζόμενους θεωρούνταν στατιστικά φτωχοί ή σε κίνδυνο φτώχειας.
Μεσαία τάξη: Χαμηλή κοινωνική και οικονομική δυνατότητα
Ταυτόχρονα, οι πιθανότητες ανέλιξης στη μεσαία τάξη έχουν μειωθεί, γεγονός που, σύμφωνα με τη μελέτη “Is the middle class crumbling?” του ΟΟΣΑ και του Bertelsmann Stiftung, επηρεάζει ιδιαίτερα τους νέους.
“Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι της μεσαίας τάξης είναι πολύ απογοητευμένοι: λίγες ευκαιρίες, βαριά βάρη και λίγες δυνατότητες να κάνουν προβλέψεις”, συνοψίζει ο καθηγητής οικονομικών Marcel Fratzscher.
Το ποσοστό των 18 έως 29 ετών στη μεσαία εισοδηματική τάξη έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο: μεταξύ της παλαιότερης γενιάς των λεγόμενων baby boomers, το 71% εισήλθε στη μεσαία τάξη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του- μεταξύ των νεότερων λεγόμενων millennials, το ποσοστό είναι πλέον μόνο 61%.
Η γενιά που ακολουθεί τους baby boomers είναι επομένως η πρώτη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν θα ξεπεράσει οικονομικά τους γονείς της στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Video του BR
“Θα εξακολουθώ να μπορώ να αντέξω οικονομικά τη ζωή μου στο μέλλον;”
Για τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Daniel Goffart, οι αλλαγές αυτές συνδέονται με δύο πράγματα: “Το πρώτο είναι ότι οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο ικανοί να αγοράσουν ακίνητα, ακόμη και ως κανονικοί ή χαμηλόμισθοι. Και το δεύτερο είναι ότι η εξέλιξη των ενοικίων είναι απλώς εξωφρενική. Με άλλα λόγια, έχουμε βιώσει μια έκρηξη των ενοικίων τα τελευταία χρόνια”.
Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο, καθώς σχεδόν πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν νοικιάζουν τόσο πολλοί άνθρωποι όσο στη Γερμανία, συνέχισε ο Goffart.
Για πολλούς, η προοπτική του μέλλοντος συνοδεύεται από ένα αίσθημα απειλής: “Θα εξακολουθώ να είμαι σε θέση να αντέξω οικονομικά τη ζωή που έχω τώρα στο μέλλον; Ειδικά όταν βλέπουν πώς εξελίσσονται οι συντάξεις: Μπορεί οι συντάξεις να έχουν αυξηθεί, αλλά έχουμε επίσης πολύ μικρές συντάξεις στη Γερμανία σε σύγκριση με άλλες χώρες”.
Φόροι και εισφορές: Γερμανία στη δεύτερη θέση πίσω από το Βέλγιο
Ταυτόχρονα, η φορολογική επιβάρυνση στη Γερμανία είναι υψηλότερη από ό,τι σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική χώρα.
Από τις 38 βιομηχανοποιημένες χώρες που είναι μέλη του ΟΟΣΑ, η Γερμανία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μετά το Βέλγιο όσον αφορά την επιβάρυνση από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης επί του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες.
Αυτό προκύπτει από ανάλυση του ΟΟΣΑ.
Ο μέσος φορολογικός συντελεστής για ένα παντρεμένο ζευγάρι με παιδιά είναι 40,8%. Η επιβάρυνση είναι υψηλότερη μόνο στο Βέλγιο με 45,5 τοις εκατό. Η μέση φορολογική επιβάρυνση για όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 29,4%.
Η Γερμανία κατέχει επίσης τη δεύτερη θέση όσον αφορά τη φορολογική επιβάρυνση για τους άγαμους.
Ο αντίστοιχος συντελεστής εδώ είναι 47,8 τοις εκατό. Το Βέλγιο βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση με 53%.
Η ανισορροπία σε φόρους και δασμούς προκαλεί απογοήτευση
Σύμφωνα με τον Marcel Fratzscher, αυτό επιτρέπει το “ισχυρό κράτος πρόνοιας” της Γερμανίας, το οποίο αποτελεί σημαντική προϋπόθεση τόσο για την κοινωνική ειρήνη όσο και για μια επιτυχημένη οικονομία της αγοράς.
“Το ερώτημα είναι: πώς χρηματοδοτείται αυτό το σύστημα; Και η μεσαία τάξη επωμίζεται ένα ασυνήθιστα μεγάλο μερίδιο του βάρους της χρηματοδότησής του, διότι οι πολύ μεγάλες περιουσίες, οι υψηλόμισθοι, αλλά κυρίως οι άνθρωποι που έχουν πολύ, πολύ μεγάλες περιουσίες, συμβάλλουν ελάχιστα σε αυτό το βάρος, μέσω του εισοδήματός τους, αλλά όχι μέσω της περιουσίας τους. Και αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία”.
Για τον οικονομολόγο Marcel Fratzscher, το γερμανικό σύστημα φόρων και εισφορών είναι μια εξήγηση για το γιατί πολλοί άνθρωποι της μεσαίας τάξης “μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα”: αν και οι μισθοί έχουν αυξηθεί, δεν έχουν συμβαδίσει με τον υψηλό πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στον νέο νόμο περί γερμανικής υπηκοότητας;
- Πόσο κοστίζει η υποβολή αίτησης για τη γερμανική υπηκοότητα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2024
- 2 Ελληνάκια μαγεύουν στη VfB Stuttgart: Νικητές στο LilienCup 24