Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε την Πέμπτη ότι κάλυψε μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι μια διαρροή από κινεζικό εργαστήριο ήταν η πιθανή πηγή της πανδημίας Covid-19.
«Η καγκελάριος απορρίπτει με μεγάλη σαφήνεια την κατηγορία», ανέφερε το γραφείο της σε ανακοίνωση που απέστειλε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung είχαν αναφέρει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας, η BND, είχε κρίνει το 2020 ότι η πιθανότητα να ευθύνεται για την πανδημία μια διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν ήταν μεταξύ 80 και 95 τοις εκατό.
Αφού ανέθεσε έρευνα, η Μέρκελ απέτρεψε στη συνέχεια τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ανέφεραν οι εφημερίδες, όπως και ο διάδοχός της, ο σημερινός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2021.
Οι αρχές φέρεται να ήθελαν να αποφύγουν να σπείρουν πανικό στον πληθυσμό και φοβήθηκαν επίσης να υποδαυλίσουν μια διπλωματική κρίση με το Πεκίνο.
Η Μέρκελ αρνήθηκε να αναφερθεί στις λεπτομέρειες των ισχυρισμών και έστειλε τα ερωτήματα στη σημερινή καγκελαρία, όπου φυλάσσονται τα κυβερνητικά αρχεία.
Ο Γενς Σπαν, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας της Γερμανίας στο αποκορύφωμα της πανδημίας, αρνήθηκε ότι γνώριζε τα ευρήματα.
«Έχω ακούσει γι’ αυτό μόνο από τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι RTL-Germany.
Πρόσθεσε ότι η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο είχε θεωρηθεί από καιρό ως πιθανότητα και ότι η επιβεβαίωση ή η διάψευσή της δεν θα είχε ούτως ή άλλως καμία σχέση με τα μέτρα που λήφθηκαν για τη δημόσια υγεία.
«Ο ιός ήταν αυτό που ήταν και προκάλεσε τη ζημιά που προκάλεσε, όπως γνωρίζουμε», είπε.
Το αν ο ιός που προκαλεί τον Covid ξέφυγε τυχαία από ένα εργαστήριο ή μεταδόθηκε από ένα ζώο στον άνθρωπο παραμένει θέμα συζήτησης.
Μέρος της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει ότι ήταν πιο πιθανό ο ιός να μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου που πιθανότατα είχε μολυνθεί και το ίδιο από νυχτερίδα.
Ορισμένες υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως το FBI και το Υπουργείο Ενέργειας, έχουν δηλώσει ότι κλίνουν περισσότερο προς τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο, με διαφορετικό βαθμό βεβαιότητας.
Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς στον γερμανικό Τύπο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι αυτοί που θα ερευνήσουν από πού προήλθε ο ιός.
«Το θέμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιστημονικό πνεύμα», δήλωσε η εκπρόσωπός του, Μάο Νινγκ.
Πρόσθεσε ότι μια κοινή έκθεση εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και Κινέζων επιστημόνων πριν από τέσσερα χρόνια έκρινε ότι η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη».
Η έρευνα της Γερμανίας για το 2020 στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στην Κίνα, ανέφερε η Die Zeit, συμπεριλαμβανομένων αδημοσίευτων διδακτορικών διατριβών που πραγματοποιήθηκαν στη Γουχάν και εξέταζαν τις επιπτώσεις των κορονοϊών στον ανθρώπινο εγκέφαλο.