Η μερική απασχόληση είναι η τάση στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το 2021 περίπου έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εργασία μερικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι έχουν αυτό το δικαίωμα από το νόμο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι δεν θέλουν πλέον να εργάζονται με πλήρη απασχόληση: θέλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, να αποκτήσουν επαγγελματικά προσόντα, να προσέχουν τα μικρά παιδιά τους, να φροντίζουν τους γονείς τους ή απλώς να κάνουν ένα διάλειμμα από την εργασία τους.
Υπάρχουν όμως και πολλοί λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες απορρίπτουν την επιθυμία του εργαζομένου τους.
Οι σχετικές ρυθμίσεις βρίσκονται στο νόμο περί μερικής απασχόλησης και απασχόλησης ορισμένου χρόνου (TzBfG).
Νόμιμο δικαίωμα με περιορισμούς στη Γερμανία
Οι εργοδότες πρέπει να ικανοποιούν το αίτημα ενός εργαζομένου που επιθυμεί να μειώσει τις ώρες εργασίας του.
Η μερική απασχόληση δεν σημαίνει απλή μείωση στο μισό – δηλαδή μόνο 20 ώρες την εβδομάδα αντί για 40.
Ο νόμος ορίζει ως μερική απασχόληση οτιδήποτε λιγότερο από τις ώρες εργασίας μιας συγκρίσιμης θέσης πλήρους απασχόλησης στην επιχείρηση.
Μια Mini-Job λογίζετε ως μερική απασχόληση.
Ωστόσο, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, το νόμιμο δικαίωμα ισχύει μόνο σε εταιρείες με τουλάχιστον 15 εργαζομένους.
Και δεν πρέπει να υπάρχουν σημαντικοί επιχειρησιακοί λόγοι που να το απαγορεύουν. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, ο εργοδότης πρέπει να είναι σε θέση να τους αποδείξει.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, τα εργατικά δικαστήρια εφαρμόζουν αυστηρά πρότυπα. Όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά της απόρριψης της μερικής απασχόλησης πρέπει πρώτα να εργάζονται με πλήρη απασχόληση.
Τέτοιες διαδικασίες απαιτούν χρόνο και υπό ορισμένες συνθήκες η επιθυμία για μειωμένο ωράριο εργασίας δεν υφίσταται πλέον μέχρι να εκδοθεί η απόφαση.
Το νέο ωράριο εργασίας στη Γερμανία πρέπει να περιλαμβάνεται στη σύμβαση εργασίας
Δεν αρκεί να εκφράσετε απλώς την επιθυμία για μερική απασχόληση σε μια συνέντευξη. Ο εργαζόμενος πρέπει επίσης να εργάζεται στην εταιρεία για τουλάχιστον έξι μήνες.
Τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την επιθυμητή ημερομηνία, ο εργοδότης πρέπει όχι μόνο να ενημερωθεί εγγράφως για το αίτημα, αλλά και για τον αριθμό των μελλοντικών ωρών εργασίας και την κατανομή τους στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη νομική προστασία της DGB, το τελευταίο οδηγεί συχνά σε συγκρούσεις: Για παράδειγμα, εάν όλοι οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης εμφανίζονται μόνο το πρωί, αλλά ο χώρος εργασίας θα μπορούσε να ερημώσει το απόγευμα.
Ο νόμος δεν προβλέπει νομική αξίωση για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή ημέρες.
Το αρμόδιο για τους ανθρώπινους πόρους γραφείο πρέπει να απαντήσει στην κοινοποίηση του εργαζομένου εντός ενός μηνός – και σε μορφή κειμένου. Το νέο ωράριο εργασίας πρέπει στη συνέχεια να αναγράφεται και στη σύμβαση εργασίας.
Η επιστροφή στην εργασία πλήρους απασχόλησης είναι δυνατή στη Γερμανία
Επειδή δεν θέλουν όλοι να απασχολούνται μόνο με μερική απασχόληση μέχρι τη συνταξιοδότηση, το 2019 εισήχθη η λεγόμενη “γέφυρα μερικής απασχόλησης”.
Εδώ, διευκρινίζεται στην αρχή πόσο θα διαρκέσει η μερική απασχόληση και πότε ο εργαζόμενος θα επιστρέψει στην εργασία πλήρους απασχόλησης. Η περίοδος μπορεί να είναι από ένα έως πέντε έτη κατ’ ανώτατο όριο.
Ωστόσο, το μοντέλο της γέφυρας ισχύει μόνο για εταιρείες με περισσότερους από 45 εργαζομένους, ώστε να μην επιβαρύνονται οι μικρότερες εταιρείες στον προγραμματισμό του προσωπικού τους.
Και ο εργοδότης μπορεί να απορρίψει το δικαίωμα επιστροφής, εάν πάρα πολλοί εργαζόμενοι θέλουν να το εκμεταλλευτούν. Ο μέγιστος αριθμός εξαρτάται από το μέγεθος της εταιρείας.
Οι κανονισμοί για τη μερική απασχόληση δεν είναι ευέλικτοι. Αν κάποιος θέλει να αλλάξει ξανά τον αριθμό των ωρών, αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τους εργατολόγους.
Η μερική απασχόληση μειώνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στη Γερμανία
Το άρθρο 4 του νόμου περί μερικής απασχόλησης και εργασίας ορισμένου χρόνου προβλέπει ρητά “απαγόρευση των διακρίσεων”.
Ένας εργαζόμενος δεν επιτρέπεται να τίθεται σε χειρότερη θέση από έναν συγκρίσιμο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.
Το εισόδημα μειώνεται μόνο ανάλογα με τον αριθμό των ωρών. Ως επί το πλείστον, αυτό ισχύει και για εφάπαξ και ειδικές πληρωμές ή παροχές σε είδος.
Εξαίρεση: αντικειμενικοί λόγοι δικαιολογούν διαφορετική μεταχείριση. Ωστόσο, αυτοί πρέπει να αναφέρονται.
Η DGB Rechtsschutz GmbH επισημαίνει επίσης ένα άλλο μειονέκτημα που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται αμέσως.
Το χαμηλότερο εισόδημα σημαίνει επίσης λιγότερες συνταξιοδοτικές εισφορές και μικρότερη σύνταξη αργότερα λόγω των μειωμένων ωρών εργασίας.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.