Η οικονομική κατάσταση των ανθρώπων επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής τους. Οι φτωχότεροι άνθρωποι γενικά πεθαίνουν νωρίτερα από τους πλουσιότερους. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Robert Koch, το χάσμα έχει αυξηθεί…
Οι άνθρωποι από κοινωνικά υποβαθμισμένες γειτονιές πεθαίνουν γενικά νωρίτερα από τους ανθρώπους από εύπορες περιοχές.
Σύμφωνα με μελέτη, οι διαφορές αυτές έχουν γίνει πιο έντονες τις τελευταίες δεκαετίες.
Μια ομάδα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) ανέφερε στο περιοδικό “The Lancet Public Health” ότι το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε όντως ελαφρώς κατά μέσο όρο μεταξύ 2003 και 2019.
Ωστόσο, αυξήθηκε πιο αργά ή ακόμη και παρέμεινε στάσιμο για τους ανθρώπους από φτωχότερες γειτονιές.
Το 2003, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών από τις πιο και τις λιγότερο μειονεκτικές περιοχές διέφερε ακόμη κατά 1,1 χρόνια. Το 2019, ήταν ήδη 1,8 έτη.
Το χάσμα αυξήθηκε και για τους άνδρες – από διαφορά τριών ετών το 2003 σε 3,1 έτη το 2019.ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το Covid-19 ως κινητήριοι παράγοντες.
Μετά το 2019, η πανδημία του κοροναϊού επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.
Τα επόμενα χρόνια, “η διαφορά διευρύνθηκε ακόμη ταχύτερα σε 2,2 χρόνια για τις γυναίκες και 3,5 χρόνια για τους άνδρες το 2021”, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη υπό την ηγεσία του RKI.
Για παράδειγμα, ένας άνδρας σε μια μειονεκτική περιοχή πέθαινε κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια νωρίτερα το 2021 από έναν άνδρα από μια πλουσιότερη περιοχή και η ερευνητική ομάδα αποδίδει τη θεμελιώδη αύξηση της ανισότητας κυρίως στις εξελίξεις στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, ιδίως καρκίνο του πνεύμονα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, λιγότεροι άνθρωποι πέθαναν συνολικά από αυτές τις ασθένειες με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, η θνησιμότητα μεταξύ των ατόμων από μειονεκτικές περιοχές μειώθηκε λιγότερο απότομα από ό,τι μεταξύ των ατόμων από πιο εύπορες περιοχές, και οι ερευνητές αποδίδουν την αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού στο γεγονός ότι η θνησιμότητα του Covid-19 ήταν ιδιαίτερα υψηλή στις κοινωνικοοικονομικά μειονεκτικές περιοχές.
Η εκπαίδευση και το εισόδημα ως δείκτες μειονεξίας
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Πληθυσμό και η Ιατρική Σχολή του Ανόβερου, ανέλυσε δεδομένα από όλους τους ανθρώπους που ζούσαν στη Γερμανία και πέθαναν μεταξύ των αρχών του 2003 και του τέλους του 2021.
Τα δεδομένα βασίζονται σε πληροφορίες από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης ένα σύνολο δεδομένων που αναπτύχθηκε στο RKI για την καταγραφή των περιφερειακών κοινωνικοοικονομικών μειονεκτημάτων.
Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προσόντα, την απασχόληση και το εισόδημα σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Μάιο του 2024
- Ένας χρόνος Deutschlandticket στη Γερμανία: Πέτυχε το μοντέλο;
- Τρέλα με καύσιμα στη Γερμανία: 48 λεπτά διαφορά τιμής για 15 χιλιόμετρα!
- Τακτική Γενική Συνέλευση: Ομοσπονδία Γονέων-Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης
- Transcar.gr: Μεταφορές Αυτοκινήτων Δεληγιαννίδης Δημήτριος