Σχέδιο Κυβέρνησης: Η μεγάλη νοσοκομειακή μεταρρύθμιση βρίσκεται στην τελική ευθεία
Τα νοσοκομεία στη Γερμανία πρόκειται να ανακουφιστούν από τον οικονομικό τους φόρτο και να επικεντρωθούν περισσότερο στην εξειδίκευση. Αυτή είναι η κατεύθυνση της μεταρρύθμισης που προωθεί ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD), και η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο…
Οι νομοθετικές προτάσεις της συμμαχίας των κομμάτων του συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) στοχεύουν στην αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος αποζημιώσεων που βασίζεται σε παγιοποιημένες τιμές για κάθε θεραπευτικό περιστατικό.
Στο μέλλον, τα νοσοκομεία θα λαμβάνουν το 60% των αποζημιώσεών τους απλώς για τη διατήρηση των απαραίτητων υπηρεσιών και υποδομών.
Ωστόσο, το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, και οι επικριτές ζητούν την ακύρωσή του πριν από την ψηφοφορία.
Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων, Ενριέτ Νόιμαγιερ, δήλωσε στη “Rheinische Post”: «Μια μεταρρύθμιση των νοσοκομείων ήταν και παραμένει αναγκαία. Αλλά ο τρέχων σχεδιασμός δεν πρέπει να εφαρμοστεί.
Ακόμα και οι απαραίτητες νοσοκομειακές μονάδες δεν εξασφαλίζονται με το παρόν νομοσχέδιο.»
Ο νόμος, υποστηρίζει, θα οδηγήσει σε «αθόρυβη εξάλειψη» των νοσοκομείων και την έναρξη μιας πολιτικής περιορισμού της ιατρικής περίθαλψης και αύξησης των λιστών αναμονής.
Παρόμοια ανησυχία εξέφρασε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Προστασίας Ασθενών, Έουγκεν Μπρύς, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις της μεταρρύθμισης δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως: «Ποτέ δεν υπήρξε ένα πρακτικό τεστ αντοχής για το νομοσχέδιο», τόνισε στη “Rheinische Post”, φοβούμενος ότι οι αγροτικές περιοχές θα υποστούν τα μεγαλύτερα πλήγματα, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια νοσοκομεία θα είναι υπεύθυνα για συγκεκριμένες ασθένειες, ενώ η χρηματοδότηση παραμένει ασαφής.
Πολλά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα
Η Γερμανία διαθέτει περίπου 1.700 νοσοκομεία – η υψηλότερη αναλογία νοσοκομείων και κλινών στην Ευρώπη.
Ωστόσο, πολλά κρεβάτια παραμένουν κενά και πολλές κλινικές καταγράφουν οικονομικές ζημίες. Η μεταρρύθμιση στοχεύει στην ενίσχυση της εξειδίκευσης και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Το νέο σύστημα αποζημιώσεων έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον οικονομικό φόρτο στα νοσοκομεία και να αποτρέψει την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων χωρίς λόγο, με στόχο την αύξηση των εσόδων.
Οι αποζημιώσεις από τα ταμεία υγείας θα βασίζονται σε «ομάδες υπηρεσιών» που θα περιγράφουν με ακρίβεια τις θεραπείες και θα εξασφαλίζουν ενιαίες ποιοτικές προδιαγραφές σε όλη τη χώρα.
Η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η ειδική στην υγεία του SPD, Χάικε Μπέρενς, δήλωσε στη Γερμανική Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των τελευταίων 20 ετών», η οποία θα δημιουργήσει τις βάσεις για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας.
«Για τους πολίτες, αυτό σημαίνει καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και ασφαλή πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη κοντά στον τόπο διαμονής τους.»
Αντιδράσεις από την Κλινική Κοινότητα και την Αντιπολίτευση
Η μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική εδώ και μήνες από την κλινική κοινότητα και την αντιπολίτευση.
Αν και τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας υποστηρίζουν την αύξηση της εξειδίκευσης, ανησυχούν για το ενδεχόμενο αύξησης των δαπανών.
Η Βαυαρία Ζητά Διαμεσολάβηση
Οι ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν επίσης εγείρει ενστάσεις για τη μεταρρύθμιση.
Η Βαυαρία, μέσω της υπουργού Υγείας Τζούντιθ Γκέρλαχ, ζητά τη διαμεσολάβηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για να προωθηθούν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.
«Τα μικρότερα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν το εύρος των υπηρεσιών τους», ανέφερε η Γκέρλαχ.
Αντιθέτως, ο υπουργός Υγείας της Κάτω Σαξονίας, Αντρέας Φίλιππι, εμφανίζεται πιο αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ έχει ήδη βελτιωθεί μέσω διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, ζήτησε περισσότερη χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναφέροντας ότι η τελική απόφαση για την Κάτω Σαξονία θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις για τα οφέλη της μεταρρύθμισης στην περιοχή.
Ο Επικεφαλής της Barmer Βλέπει Υπερβολικές Παραχωρήσεις στα Ομοσπονδιακά Κρατίδια
Ο πρόεδρος του ασφαλιστικού ταμείου Barmer, Κρίστοφ Στράουμπ, επικρίνει ότι η μεταρρύθμιση έχει ήδη αλλοιωθεί εξαιτίας των πιέσεων από τα ομοσπονδιακά κρατίδια, δηλώνοντας: «Μια μεταρρύθμιση που κοστίζει πολλά χρήματα στους ασφαλισμένους χωρίς να προσφέρει καλύτερη ποιότητα είναι καταστροφική και δεν πρέπει να εφαρμοστεί».
Πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει το ζήτημα για μια επόμενη, ώστε να προχωρήσει με καλύτερο σχεδιασμό.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Οικονομική ύφεση: Θέσεις εργασίας, μισθοί, συντάξεις – Πόσο μας κοστίζει η κρίση;
- Πιθανή έκρηξη κόστους έως και 56% για τα συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο
- Πόσο φόρο ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν οι κάτοικοι από το 2025;
- Οι κρατήσεις για τα συντάξιμα αυξάνονται: Πόσο καθαρό μισθό θα έχετε;
- Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν κάνετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης;
- Σάλος σε εγκαίνια: Ιδιοκτήτρια από την Αλβανία δεν επιτρέπει άνδρες στο κατάστημά της
- Τι μισθό λαμβάνουν οι υπάλληλοι σε UPS – DHL – Hermes στη Γερμανία;