Το Εισόδημα του Πολίτη αυξήθηκε σημαντικά στις αρχές του έτους. Για ορισμένους, τα τυπικά ποσοστά εξακολουθούν να είναι “ποσοστά φτώχειας”. Άλλοι βλέπουν ένα άλλο πρόβλημα: ότι μπορεί να μην αξίζει πλέον για πολλούς ανθρώπους να αναλάβουν εργασία.
Με το αυξημένο Εισόδημα του Πολίτη στις αρχές του έτους, ένας μόνος ενήλικας λαμβάνει σήμερα 563 ευρώ το μήνα.
Αυτό περιλαμβάνει εισφορές για ασφάλιση υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης, έξοδα ενοικίασης, χρήματα για την αρχική επίπλωση του σπιτιού και τη θέρμανση.
Για τα παιδιά, πληρώνονται οι σχολικές εκδρομές και τα σχολικά υλικά, καθώς και τα φροντιστήρια.
Οι επικριτές επικρίνουν το γεγονός ότι δεν αξίζει πλέον για πολλούς ανθρώπους να εργάζονται, επειδή θα ήταν καλύτερα με το εισόδημα του πολίτη.
Επιχειρηματίες στη Γερμανία: “Δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό”
Οι θέσεις εργασίας στην κουζίνα, ως σερβιτόροι ή μπάρμαν είναι σήμερα δεκάδες. Αλλά κανείς δεν θέλει να τις κάνει.
Υπάρχει επίσης απελπιστική ανάγκη για προσωπικό καθαριότητας. Αλλά σχεδόν κανείς δεν ανταποκρίνεται στις σχετικές αγγελίες.
“Οι άνθρωποι έρχονται και λένε: “Θα ήθελα να δουλέψω – αλλά όχι για λιγότερα από αυτά που παίρνω από το επίδομα πολίτη””, αναφέρει ο εστιάτορας του Μονάχου Serdar Fafal.
Η Monika Schacht θα έπρεπε στην πραγματικότητα να βρίσκεται στο γραφείο και να διαχειρίζεται την εταιρεία της, αλλά δεν έχει χρόνο. Είναι απασχολημένη με την κάλυψη των κενών σε προσωπικό.
Η εταιρεία εμπορικού καθαρισμού της ειδικεύεται στα κλιμακοστάσια.
Υπάρχει αρκετή δουλειά, αλλά δύσκολα κάποιος που να θέλει να την κάνει. “Δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό”, λέει η Schacht περιγράφοντας την κατάσταση.
“Η εφεδρεία είναι η κόρη μου και εγώ. Η κόρη μου καθαρίζει ήδη κάθε μέρα και μετά έρχεται η σειρά μου”.
Η junior manager Katharina εκπαιδεύει τις νέες υποψήφιες. Λίγοι έρχονται και ακόμη λιγότεροι μένουν.
“Πραγματικά βιώνω όλα τα είδη των πραγμάτων εδώ. Οι άνθρωποι έρχονται για εκπαίδευση και μετά συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν ανελκυστήρα εδώ. Τότε δεν θέλουν καν να ανέβουν”, λέει η Katharina Schacht.
“Ή λένε: ‘Τι, πρέπει να κάνω περισσότερο καθάρισμα από το να σκουπίζω απλώς τις σκάλες; Φυσικά, ο καθαρισμός της σκάλας περιλαμβάνει περισσότερα από το απλό σφουγγάρισμα του δαπέδου. Και τότε όλοι λένε: “Μπα, αυτό είναι πολύ δουλειά για μένα””.
Πόσα κερδίζετε σε σύγκριση με το εισόδημα του πολίτη;
Οι ακαθάριστες αποδοχές για ένα οκτάωρο: περίπου 2.300 ευρώ. Ανάλογα με τις προσωπικές συνθήκες, αυτό είναι περίπου 1.650 ευρώ για τους άγαμους και περίπου 1.750 ευρώ για τους μονογονεϊκές οικογένειες.
Σε έναν άγαμο εργαζόμενο με φορολογική κατηγορία εισοδήματος 3 μένουν 1.800 ευρώ.
Είναι αυτό πολύ λίγο; Αυτό είναι επίσης ένα ερώτημα στον κλάδο της εστίασης. Ο ιδιοκτήτης Serdar Fafal αναζητά επειγόντως νέο προσωπικό για το εστιατόριό του σε μια μοντέρνα γειτονιά του Μονάχου.
Με το ζόρι τα καταφέρνει με το μόνιμο προσωπικό του. “Όλοι πρέπει να τα δώσουμε όλα, όλοι πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι”.
Το μαγαζί είναι ανοιχτό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Δουλεύουν σε δύο βάρδιες. Μάγειρες, βοηθοί κουζίνας, προσωπικό εξυπηρέτησης – υπάρχει έλλειψη από τα πάντα.
“Έχουμε δουλειές στην κουζίνα που μπορούν να κάνουν και μη ειδικευμένα άτομα”, λέει ο Fafal.
Αλλά ακόμη και τότε, δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να κρατήσουν όλο το σύστημα σε λειτουργία.
“Έχουμε έναν αρχικό μισθό που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό – και το να ανεβαίνεις προς τα πάνω μέσω της δέσμευσης και των κινήτρων αυξάνει όλα αυτά”.
Κατά μέσο όρο, ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης κερδίζει 2.500 ευρώ μεικτά.
Ανάλογα με τις επιμέρους απαιτήσεις, αυτό είναι καλά 1.750 ευρώ καθαρά με τη φορολογική κατηγορία εισοδήματος 1, περίπου 1.850 ευρώ με τη φορολογική κατηγορία εισοδήματος 2 και λίγο κάτω από 2.000 ευρώ με τη φορολογική κατηγορία εισοδήματος 3, συν τα φιλοδωρήματα.
Και με 100 ευρώ το μήνα, το προσωπικό μπορεί να τρώει και να πίνει στο εστιατόριο κατά τη διάρκεια της βάρδιας του.
Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν προσελκύει πλέον νέους συναδέλφους.
“Η κατάσταση με πολύ λίγο προσωπικό σημαίνει απλώς ότι δεν μπορούμε να έχουμε αρκετή επαφή με τους πελάτες μας, δεν μπορούμε να τους φροντίσουμε όπως θα θέλαμε – και επομένως δεν μπορούμε να επιτύχουμε τον τζίρο που θα έπρεπε να αυξήσουμε”, αναφέρει ο Fafal.
Δικαιούχος του επιδόματος του πολίτη: το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν λιγότερα χρήματα
Το BR24 συναντά μία δικαιούχο του επιδόματος του πολίτη για μια συνέντευξη σε ένα κέντρο εργασίας στο Μόναχο.
Η ίδια δεν θέλει να αποκαλύψει δημόσια την πραγματική της ταυτότητα, γι’ αυτό και παρακάτω αναφέρεται ως “Σοφία”.
Η Σοφία λέει ότι αισθάνεται πολύ άβολα που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Είναι γύρω στα 50 και ανύπαντρη, έχει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά δεν έχει επαγγελματική κατάρτιση.
Παλαιότερα εργαζόταν σε γραφείο, μεταξύ άλλων ως βοηθός διοίκησης. Λαμβάνει εισοδηματική ενίσχυση εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Παρουσιάζει την ειδοποίησή της από το κέντρο εργασίας. Λαμβάνει κάθε μήνα τις ακόλουθες παροχές: το κανονικό ποσοστό για τα έξοδα διαβίωσης: 563 ευρώ.
Το μέγιστο ποσοστό για έξοδα στέγασης: 849 ευρώ και 460 ευρώ για βοηθητικές δαπάνες όπως νερό και θέρμανση. Το συνολικό ποσό ανέρχεται δηλαδή σε 1.872 ευρώ.
“Δεν νομίζω ότι το Εισόδημα του Πολίτη είναι γενικά πολύ υψηλό, γιατί αλλιώς δεν μπορείς να ζήσεις καθόλου. Δεν μπορείς να αντέξεις τίποτα με το βασικό ποσοστό – τίποτα απολύτως. Μπορείς να τα βγάλεις πέρα”, λέει η Σοφία, αξιολογώντας τις παροχές.
Και όμως: μια δουλειά καθαρισμού κτιρίων ή εργασίας σε ένα μοντέρνο εστιατόριο δεν την ελκύει.
“Δεν έχει νόημα. Δεν είναι μόνο ότι λέω ότι εργάζομαι τώρα, κάτι που είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλητικό – όχι, η ουσία είναι ότι παίρνω λιγότερα χρήματα το μήνα από όσα παίρνω στο επίδομα του πολίτη. Αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό”.
Η εργασία στον τομέα των χαμηλόμισθων δεν αξίζει επομένως οικονομικά. Η Meta Günther, η πρόεδρος του κρατιδίου της Βαυαρίας της Γερμανικής Ένωσης Κοινωνικής Πρόνοιας, πιστεύει ωστόσο ότι έχει νόημα.
“Φυσικά θα πρέπει να συμπληρώνεται. Θα είναι μόνο λίγο περισσότερο, το ξέρω κι αυτό – αλλά τελικά θα μπορούσε να είναι ένα σκαλοπάτι. Θα μπορούσε να αποκτήσει υψηλότερα προσόντα και επομένως υψηλότερο μισθό. Πολλοί που αλλάζουν καριέρα έχουν τώρα μια ευκαιρία – ακόμη και αν πρέπει να ξεκινήσουν ξανά στα 50 ή στα 55 τους”.
Ινστιτούτο Ifo: Τα οικονομικά κίνητρα πρέπει να αυξηθούν
Για τη Σοφία, η αναβάθμιση του εισοδήματός της θα σήμαινε να λάβει επίδομα πολίτη και να εργαστεί επιπλέον. Ωστόσο, αυτό αποκλείεται για εκείνη, καθώς επιτρέπεται να κρατήσει όλα τα κέρδη της μόνο μέχρι 100 ευρώ. Μπορεί να κρατήσει το 20 τοις εκατό μιας μίνι εργασίας.
Αν κερδίζει 1.000 ευρώ, παίρνει το 30% και το 10% αν κερδίζει 1.200 ευρώ. Αυτό αποθαρρύνει ακόμη και όσους είναι πρόθυμοι να εργαστούν.
Το Ινστιτούτο ifo διαπίστωσε σε μελέτη που ανέθεσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι το οικονομικό κίνητρο για εργασία πρέπει να αυξηθεί.
“Η μεταρρυθμιστική μας πρόταση αφορά τη διασφάλιση ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος του πολίτη θα έχουν ιδίως μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα στη διάθεσή τους εάν εργάζονται και κερδίζουν χρήματα.
Αυτό σημαίνει ότι τους αφαιρούνται λιγότερα από τα επιπλέον χρήματα που κερδίζουν”, εξηγεί ο Andreas Peichl από το Ινστιτούτο ifo του Μονάχου.
Η μελέτη δείχνει ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα μείωνε στην πραγματικότητα την επιβάρυνση των κρατικών ταμείων.
“Θα απέφερε περίπου ένα δισεκατομμύριο σε πρόσθετα έσοδα, ιδίως στην κοινωνική ασφάλιση, επειδή τα αυξημένα κίνητρα για εργασία θα έβαζαν στην πραγματικότητα περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν και θα είχαν ως αποτέλεσμα υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και φορολογικά έσοδα και χαμηλότερες δαπάνες μεταβιβάσεων”.
Το Ινστιτούτο Έρευνας για την Αγορά Εργασίας τάσσεται υπέρ των υψηλότερων φοροαπαλλαγών
Ο καθηγητής Enzo Weber από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Απασχόληση εξηγεί ότι απαιτούνται υψηλότερα αφορολόγητα επιδόματα για να γίνει η εργασία πιο ελκυστική.
“Έχουμε μια πολύ ισχυρή μείωση των κοινωνικών παροχών”, τονίζει ο Weber. “Πρέπει πραγματικά να γίνουμε πολύ πιο διαφανείς και επίσης να εγγυηθούμε μια έκπτωση σε συνεχή βάση”.
Επιχειρηματίας: Όλοι είναι απελπισμένοι…
Επιχειρηματίες όπως η Katharina και η Monika Schacht θα μπορούσαν να επωφεληθούν εάν οι κενές θέσεις εργασίας τους ήταν πιο ελκυστικές για τους δικαιούχους του εισοδήματος του πολίτη από ό,τι είναι τώρα.
Μόνο ένας υποψήφιος έχει ανταποκριθεί στην τρέχουσα αγγελία πρόσληψής τους.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν θα προσφερθεί πράγματι μια θέση εργασίας. Τα νεύρα των εργοδοτών είναι τεντωμένα.
“Το κλίμα είναι πραγματικά κακό”, λέει η Monika Schacht.
“Όλοι θέλουν να πουλήσουν και να κλείσουν. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δεν υπάρχει θέληση, δεν υπάρχει θάρρος να συνεχίσουν. Όλα τα επαγγέλματα, πλακάδες, ελαιοχρωματιστές, όλοι είναι απελπισμένοι”.
Η έκκλησή της: οι πολιτικοί πρέπει να δράσουν ώστε οι επιχειρήσεις να μην κλείσουν για πάντα τις πόρτες τους λόγω έλλειψης προσωπικού.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- 86 χρονών: Αυτός είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Γερμανίας!
- Γερμανία: Οι σημαντικότερες αλλαγές από τον Μάρτιο του 2024
- Μια αλλαγή στη Γερμανία θα είναι σύντομα αισθητή στα Super Market
- Κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου στη Γερμανία
- Γερμανία: Μπορώ να εγκαταστήσω κουδούνι με κάμερα στο σπίτι μου;