Τα τυπικά γερμανικά ονομάζονται Hochdeutsch και ακούγονται σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν όμως πολλές περιφερειακές διάλεκτοι και άλλες γλώσσες που ομιλούνται στη Γερμανία.
Οι ποικίλες διάλεκτοι της Γερμανίας
Πιστεύεται ότι υπάρχουν έως και 250 διάλεκτοι της γερμανικής γλώσσας, με πολλές από αυτές να ανάγονται στις γλώσσες των γερμανικών φυλών.
Στο βορρά και γύρω από το Βερολίνο, πολλές διάλεκτοι έχουν εκτοπιστεί από την καθιερωμένη γερμανική γλώσσα, ωστόσο στο νότο, εξακολουθούν να επικρατούν οι διάλεκτοι.
Αυτό το χάσμα πιστεύεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ο νότος της Άνω Γερμανίας ήταν μια έντονα αγροτική περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκβιομηχανίστηκε πολύ αργότερα από τον αντίστοιχο βορρά.
Τα Rheinhessisch (από το Rheinhessen) και τα Pfälzisch (από τη Ρηνανία-Παλατινάτο) ανήκουν σε μια ομάδα διαλέκτων της Ρηνανίας-Φραγκονίας που ομιλούνται στις δυτικές περιοχές του Σάαρλαντ, της Ρηνανίας-Παλατινάτου, της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Έσσης, ακόμη και στο βορειοανατολικό τμήμα της Γαλλίας.
Τα Bairisch – από τη Βαυαρία – είναι μία από τις πιο διαδεδομένες διαλέκτους και γίνεται πιο εύκολα κατανοητή από τους ομιλητές της γερμανικής γλώσσας, εν μέρει λόγω της εξέχουσας θέσης της.
Άλλες διάλεκτοι είναι η Schwäbisch, η Kölsch, η Hamburgisch και η Allgäuerisch.
Αλλά πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν πραγματικά τις διαλέκτους τους σε καθημερινή βάση;
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου για τη Γερμανική Γλώσσα (IDS) στο Μανχάιμ, κάθε δεύτερος Γερμανός ισχυρίζεται ότι μπορεί να μιλήσει μια διάλεκτο.
Ωστόσο, μείωση των διαλέκτων έχει σημειωθεί από το Ινστιτούτο Έρευνας Κοινής Γνώμης Allensbach. Το 1991 το ινστιτούτο διαπίστωσε ότι το 41% των Γερμανών στην πρώην Ανατολή μιλούσαν σχεδόν πάντα σε διάλεκτο.
Μέχρι το 2008 ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στο 33 τοις εκατό. Στα δυτικά, το ποσοστό αυτό μειώθηκε από 28 σε 24 τοις εκατό.
Είναι επίσης πολύ πιο συνηθισμένο για τις παλαιότερες γενιές να μιλούν στη διάλεκτο, γεγονός που συμβάλλει στη μείωσή της.
Ενώ πολλές διάλεκτοι εξαφανίζονται σταδιακά, η λεγόμενη Regiolekt (περιφερειακή διάλεκτος), η οποία είναι ένας συνδυασμός διαλέκτου και τυποποιημένης γλώσσας, φαίνεται να παραμένει.
Πρόκειται για μια περιφερειακή, καθομιλουμένη γλώσσα που εξακολουθεί να διατηρεί τη γραμματική των υψηλών γερμανικών.
Για παράδειγμα, η λέξη “ich”, την οποία οι κάτοικοι της Έσσης και ορισμένων άλλων περιοχών προφέρουν ως “isch”, έχει ενσωματωθεί στην πρότυπη γερμανική γλώσσα.
Τι γίνεται με άλλες γλώσσες;
Συνολικά, περίπου το 67% του πληθυσμού μιλάει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, ενώ το 27% κατέχει δύο.
Η πιο συνηθισμένη δεύτερη γλώσσα είναι τα Αγγλικά, με πολλούς Γερμανούς να μαθαίνουν Αγγλικά στο σχολείο, ιδίως με την εμφάνιση δίγλωσσων νηπιαγωγείων και σχολείων.
Πολλές επιχειρήσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις στη Γερμανία χρησιμοποιούν τα αγγλικά ως γλώσσα εργασίας, ενώ ακόμη και τα πανεπιστήμια προσφέρουν πολλά μαθήματα ή πτυχία στα αγγλικά, γεγονός που ενθαρρύνει περαιτέρω τη διδασκαλία της γλώσσας.
Η εκμάθηση Γαλλικών ή Λατινικών εξακολουθεί επίσης να είναι μια δημοφιλής επιλογή στα γερμανικά λύκεια.
Αν ζείτε κοντά στα δυτικά ή ανατολικά σύνορα, δεν είναι ασυνήθιστο να προσφέρονται μαθήματα ολλανδικής ή ρωσικής γλώσσας (το τελευταίο ισχύει ιδιαίτερα στα πρώην κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας).
Λόγω του αριθμού των μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς από την Τουρκία, η τουρκική γλώσσα ομιλείται επίσης ευρέως στα νοικοκυριά σε όλη τη Γερμανία.
Μειονοτικές γλώσσες στη Γερμανία
Οι μειονοτικές γλώσσες παίζουν εδώ και καιρό σημαντικό ρόλο στον γερμανικό πολιτισμό, με τη Γερμανία να είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τον Χάρτη για τις περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1992, με στόχο τη διατήρηση των μειονοτικών πολιτισμών στη σύγχρονη Ευρώπη, ενθαρρύνοντας την ανεκτικότητα και τη διαφορετικότητα.
Οι μειονοτικές γλώσσες με τη μεγαλύτερη παρουσία στη Γερμανία περιλαμβάνουν τη Ρομανί (0,8% του πληθυσμού), τα Δανέζικα (0,06% του πληθυσμού) και τις φριζικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των βορειο-φριζικών και δυτικο-φριζικών από το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και τα νησιά της Βόρειας Φριζίας, καθώς και των φριζικών του Σάτερλαντ που ομιλούνται στην Κάτω Σαξονία.
Οι δυτικοσλαβικές γλώσσες της Άνω και Κάτω Σορβίας που ομιλούνται στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο, ενώ ομιλούνται κυρίως από τις παλαιότερες γενιές, έχουν λάβει το δικαίωμα προστασίας βάσει του Συντάγματος του Βρανδεμβούργου.
Η χαμηλή γερμανική γλώσσα ή Plattdeutsch είναι στενά συνδεδεμένη με τη φριζική γλώσσα και ομιλείται επίσης κυρίως στη Βόρεια Γερμανία.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.