Η ΕΕ κατηγορείται για πολλά πράγματα, τώρα και για το γεγονός ότι ο καφές θα μπορούσε να γίνει σπάνιο αγαθό από το 2025. Αυτός είναι ο φόβος της βιομηχανίας. Η Επιτροπή της ΕΕ διαφωνεί…
Η βιομηχανία καφέ στη Γερμανία πιστεύει ότι η προμήθεια καφέ δεν θα είναι πλέον εγγυημένη από το επόμενο έτος, ως αποτέλεσμα ενός νέου κανονισμού της ΕΕ.
“Απειλούμαστε με έλλειψη στη γερμανική και την ευρωπαϊκή αγορά. Οι τιμές για τον καφέ που θα είναι ακόμη διαθέσιμος θα αυξηθούν σημαντικά”, ανακοίνωσε η Γερμανική Ένωση Καφέ.
Η Επιτροπή της ΕΕ διαφωνεί. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου, η αρχή δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κανένα γεγονός ότι ο κανονισμός θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων.
Ο αντίκτυπος στις τιμές των πρώτων υλών που καλύπτονται από τον κανονισμό αναμένεται να είναι πολύ περιορισμένος.
Ο κανόνας της ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει δίνη στον καφέ
Ο Holger Preibisch, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Καφέ, ζητά να αναβληθεί η εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ.
Διαφορετικά, εκατομμύρια καλλιεργητές καφέ παγκοσμίως θα απειληθεί η ύπαρξή τους.
Πρόκειται για τον κανονισμό της ΕΕ για τις αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση των δασών, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πέρυσι και θα εφαρμοστεί από τις 30 Δεκεμβρίου.
Η εφημερίδα “Lebensmittel Zeitung” αναφέρθηκε στις ανησυχίες της ένωσης.
Στο μέλλον, ο κανονισμός θα απαιτεί από τις εταιρείες να υποβάλλουν δήλωση δέουσας επιμέλειας στην οποία θα δηλώνουν ότι κανένα δάσος δεν έχει αποψιλωθεί ή καταστραφεί για το προϊόν τους μετά τις 31 Δεκεμβρίου.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις πρώτες ύλες, όπως το κακάο ή οι κόκκοι καφέ, αλλά και για ορισμένα μεταγενέστερα προϊόντα, όπως η σοκολάτα, το δέρμα ή τα έπιπλα.
Όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς πρέπει να αναμένουν υψηλές κυρώσεις ύψους τουλάχιστον 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους στην ΕΕ.
“Επί του παρόντος, μόνο το 20 τοις εκατό περίπου των γεωργών πληροί τις απαιτήσεις”
Η ένωση καφέ, η οποία εκπροσωπεί περίπου 360 εταιρείες και οργανισμούς, δηλώνει ότι υποστηρίζει το περιεχόμενο του κανονισμού.
Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν πλήρως τα απαιτούμενα στοιχεία μέχρι το τέλος του 2024.
“Επί του παρόντος, μόνο το 20% περίπου των γεωργών πληροί τις απαιτήσεις”, δήλωσε ο Preibisch, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης.
Ο ίδιος διαμαρτύρεται επίσης για το γραφειοκρατικό βάρος. Οι έμποροι που εισάγουν καφέ θα πρέπει να διενεργούν νέα αξιολόγηση κινδύνου των δεδομένων για κάθε παράδοση και να τα αποστέλλουν στην ΕΕ.
Λόγω των πολιτικών δομών σε ορισμένες χώρες που καλλιεργούν καφέ, είναι δύσκολο να ληφθούν οι πληροφορίες και δεν υπάρχει ακόμη κατάλληλη διεπαφή.
Οι εταιρείες Lavazza, Melitta και Darboven (“Idee-Kaffee”, “Mövenpick”) ανακοίνωσαν ότι θέλουν να συμμορφωθούν με το νόμο της ΕΕ, αλλά ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
“Οι συνέπειες θα είναι μια σαφής έλλειψη στην προσφορά πράσινου καφέ και ως εκ τούτου οι τιμές θα αυξηθούν”, δήλωσε εκπρόσωπος της Darboven.
Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας καφέ στον κόσμο
Ο ευρωβουλευτής Peter Liese (CDU) δεν βλέπει την κατάσταση τόσο τεταμένη και προσωπικά δεν φοβάται έλλειψη καφέ από την αλλαγή του χρόνου.
Ωστόσο, κατανοεί τις ανησυχίες του κλάδου. Πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να υλοποιηθούν οι στόχοι για την προστασία του κλίματος.
Ως εκ τούτου, είναι διατεθειμένος να είναι ευέλικτος όσον αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση των δασών.
“Προσωπικά, είμαι επίσης της άποψης ότι μια αλλαγή της νομικής βάσης μετά τις εκλογές προς την κατεύθυνση ενός μεγαλύτερου ρεαλισμού είναι μια νοητή επιλογή”, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με την ένωση καφέ, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας καφέ στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ με 1,1 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Ο πράσινος καφές προέρχεται από 15 έως 20 χώρες, με τη Βραζιλία (30%) και το Βιετνάμ (20%) να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.
Ο νόμος της ΕΕ προκαλεί πονοκέφαλο και σε άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία ζαχαρωδών.
Η αγορά του κακάο βρίσκεται σήμερα ούτως ή άλλως υπό πίεση, με την τιμή του να αυξάνεται πρόσφατα σε επίπεδο ρεκόρ λόγω της μείωσης των συγκομιδών στις χώρες καλλιέργειας.
Ο Torben Erbrath, διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανικής ένωσης BDSI, ζητά περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή.
“Εάν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για πρακτική εφαρμογή, πολλές πρώτες ύλες από τρίτες χώρες και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτές δεν θα μπορούν να διατεθούν στην αγορά της ΕΕ”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίεςΕιδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.