Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά το Τσερνομπίλ, τα μανιτάρια στη Βαυαρία εξακολουθούν να είναι ραδιενεργά μολυσμένα. Οι περιοχές του Βαυαρικού Δάσους και των Άλπεων είναι ιδιαίτερα επηρεασμένες…
Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, πολλά μανιτάρια στη Βαυαρία εξακολουθούν να είναι μολυσμένα με ραδιενεργό καίσιο.
Ιδιαίτερα επηρεάζονται περιοχές στο Βαυαρικό Δάσος, στο Donaumoos κοντά στο Ingolstadt καθώς και περιοχές στις Άλπεις γύρω από το Mittenwald και στο Berchtesgadener Land.
Αυτό ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας (BfS). Στις περιοχές αυτές είχε συσσωρευτεί στο έδαφος το ραδιενεργό καίσιο στη Γερμανία μετά το ατύχημα του 1986.
Ωστόσο, δεν είναι εξίσου μολυσμένα όλα τα είδη μανιταριών στις σοβαρά πληγείσες περιοχές. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές.
Τα μανιτάρια παρουσιάζουν διαφορετικά επίπεδα συγκέντρωσης
Υψηλά επίπεδα βρέθηκαν στα είδη Schnecklingen, Gelbstielige Trompetenpfifferlingen, Gemeiner Rotfußröhrlingen, Maronenröhrlingen, Mohrenkopfmilchlingen, Ockertäublingen, Rotbraunen Scheidenstreiflingen, Violetten Lacktrichterlingen και Ziegenlippen.
Αντίθετα, μόνο χαμηλές συγκεντρώσεις βρέθηκαν σε pouch boletus, felt boletus, hare boletus, star-spangled giant parasol ή white tufted boletus.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της BfS Inge Paulini, τα μανιτάρια που πωλούνται στην αγορά πρέπει να συμμορφώνονται με τα όρια για το ραδιενεργό καίσιο-137.
“Όποιος συλλέγει μόνος του μανιτάρια δεν προστατεύεται από αυτό το όριο”.
Η συμβουλή της: θα πρέπει κανείς να ενημερώνεται καλά πριν καταναλώσει μανιτάρια που έχει συλλέξει ο ίδιος. Και θα πρέπει να τα καταναλώνει κανείς μόνο με μέτρο.
“Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για μια προσωπική απόφαση: Η περιστασιακή κατανάλωση πιο υψηλά μολυσμένων μανιταριών οδηγεί πράγματι μόνο σε μια μικρή πρόσθετη δόση ακτινοβολίας.
Αλλά μπορεί εύκολα να αποφευχθεί αφήνοντας δυνητικά ιδιαίτερα υψηλά μολυσμένα είδη μανιταριών στο δάσος”.
Το καίσιο μπορεί να βλάψει το γενετικό υλικό – πιθανός ο καρκίνος των οστών ή λευχαιμία
Ενδεικτικά, το Ομοσπονδιακό Γραφείο εξήγησε: ένας ενήλικας που τρώει κάθε εβδομάδα ένα γεύμα 200 γραμμαρίων μανιταριών που περιέχουν 2000 μπεκερέλ καισίου-137 ανά κιλό λαμβάνει ως αποτέλεσμα μια πρόσθετη δόση ακτινοβολίας 0,27 millisievert ετησίως.
Αυτό ισοδυναμεί περίπου με την έκθεση 20 πτήσεων από τη Φρανκφούρτη στη Γκραν Κανάρια.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ), το καίσιο-137 μπορεί να συσσωρευτεί στον οστικό ιστό και να βλάψει το γενετικό υλικό. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο των οστών και λευχαιμία.
Το καίσιο-137 είναι ένα ραδιενεργό ισότοπο που δεν εμφανίζεται στη φύση. Παράγεται, μεταξύ άλλων, σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Ο χρόνος ημιζωής του είναι περίπου 30 χρόνια: η ποσότητα που απελευθερώθηκε στο έδαφος το 1986 έχει εν τω μεταξύ μειωθεί περισσότερο από το μισό.
Για την ετήσια έκθεση μανιταριών της, η BfS εξέτασε συνολικά 165 είδη μανιταριών που συλλέχθηκαν σε επιλεγμένες τοποθεσίες στη νότια Γερμανία.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Γερμανία: Τι θα γίνει αν ξεχάσω να κάνω φορολογική δήλωση;
- Τι θα αλλάξει από τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Γερμανία
- 10 σούπερ εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2023
- Γερμανία: Τι προβλέπεται για το βασικό επίδομα τέκνων;
- Έντονες αντιδράσεις για το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία
- Γερμανία: Το εισόδημα του πολίτη αυξάνεται στα 563 ευρώ
- Πώς η Γερμανία σχεδιάζει να επεκτείνει το Pfand το 2024;