Ψυχολόγοι στις ΗΠΑ ανέλυσαν τις δομές του εγκεφάλου των νέων πριν και μετά το κλείσιμο των σχολείων λόγω του κοροναϊού. Διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές, ιδίως στα κορίτσια. Ωστόσο, ο ρόλος που παίζει αυτό και το πόσο μακροπρόθεσμες παραμένουν οι αλλαγές είναι αμφιλεγόμενο…
Για αρκετά χρόνια, ο ερευνητής νεολαίας Simon Schnetzer έχει διερευνήσει πάνω από 2.000 εφήβους και νεαρούς ενήλικες στη Γερμανία.
Στην τελευταία έκδοση της έρευνάς του, “Η νεολαία στη Γερμανία”, που βασίζεται σε δεδομένα από τον Φεβρουάριο, καταγράφεται ένα ιδιαίτερα αυξημένο επίπεδο ψυχολογικής πίεσης: το 51% των ερωτηθέντων ανέφεραν άγχος, το 36% εξάντληση, και πολλοί ανέφεραν αυτοαμφισβήτηση και νωθρότητα. Ένας στους τέσσερις δήλωσε πως νιώθει ευερέθιστος.
Οι ανησυχίες των νέων έχουν πολλές αιτίες: ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι οικονομικές εξελίξεις, η κλιματική κρίση και η ένταση στο κοινωνικό κλίμα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εμπειρία της πανδημίας παίζει ακόμη ρόλο.
Κατά τη διάρκεια των ετών του κορονοϊού, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα παιδιά.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- Περισσότερα από 200 λίτρα βροχής: Πλησιάζει καταιγίδα από τον Ατλαντικό Ωκεανό
- Φώναξε «Allahu Akbar» και επιτέθηκε σε περαστικούς στην Ολλανδία: Ένας νεκρός
- Νόμιζε ότι είναι έξυπνος: Οδηγός πλήρωσε πρόστιμο 17.000 ευρώ για υπερβολική ταχύτητα
- Μελέτη για γονείς: Πόσο χαρτζιλίκι πρέπει να δίνετε στα παιδιά σας τον μήνα;
- Τραγικό: Μητέρα και παιδιά πέθαναν σε πυρκαγιά που προκλήθηκε από πιστολάκι μαλλιών
- Ο αριθμός των προσφύγων στη Γερμανία φτάνει σε νέο υψηλό επίπεδο
- Ποια εργοστάσια της Volkswagen κινδυνεύουν με λουκέτο και πόσες θέσεις εργασίας;
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Konstanz αποδίδει την κατάσταση κυρίως στις άμεσες και έμμεσες συνέπειες των περιορισμών, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο των σχολείων συνέβαλε ιδιαίτερα στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εφήβων κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη από Αμερικανούς ερευνητές υπό την καθοδήγηση της Patricia K. Kuhl, εξέτασε αν η πανδημία προκάλεσε μετρήσιμες αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 160 παιδιά, ηλικίας 9 έως 17 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) πριν και μετά την πανδημία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εγκεφαλικός φλοιός, το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με κοινωνικές και συναισθηματικές λειτουργίες, μειώθηκε σε πάχος γρηγορότερα απ’ ό,τι θα αναμενόταν λόγω φυσιολογικής ανάπτυξης.
Οι αλλαγές αυτές φαίνεται να είναι πιο έντονες στα κορίτσια, με τη μείωση του πάχους του εγκεφαλικού φλοιού να είναι κατά 4,2 χρόνια μπροστά από την αναμενόμενη εξέλιξη, ενώ στα αγόρια η διαφορά ήταν 1,4 χρόνια.
Οι επιστήμονες συνδέουν αυτές τις αλλαγές με μεγαλύτερο κίνδυνο νευροψυχιατρικών και συμπεριφορικών διαταραχών.
Ωστόσο, υπάρχει κριτική ως προς την ερμηνεία αυτών των ευρημάτων, καθώς οι αμερικανοί ερευνητές δεν ερεύνησαν άμεσα τη συσχέτιση των αλλαγών στη δομή του εγκεφάλου με την ψυχική υγεία των παιδιών.
Παράλληλα, ορισμένοι ειδικοί, όπως η Lise Eliot, υποστηρίζουν ότι η μελέτη υπερτονίζει τις διαφορές μεταξύ των φύλων, σημειώνοντας ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων κοριτσιών και αγοριών μπορεί να διαφέρουν λόγω των φυσιολογικών αλλαγών της εφηβείας και όχι απαραίτητα λόγω του φύλου τους.
Επίσης, μια ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023 υποστηρίζει ότι η μείωση του πάχους του εγκεφαλικού φλοιού μπορεί να συνδέεται και με θετικές παρατηρήσεις, όπως η βελτίωση της ποιότητας των φιλικών σχέσεων.
Συνολικά, οι αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών κατά την πανδημία είναι ακόμη αντικείμενο ερευνών, και παραμένει άγνωστο κατά πόσον αυτές οι αλλαγές θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Πάντως, η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και εφήβων φαίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, με ειδικούς, όπως ο καθηγητής Julian Schmitz, να επισημαίνουν τις ελλείψεις στον τομέα της παιδοψυχοθεραπείας και να επικρίνουν το σχολικό σύστημα που επικεντρώθηκε περισσότερο στην κάλυψη της ύλης παρά στην ψυχική υγεία των μαθητών.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Εστιατόριο στη Γερμανία προσφέρει μπόνους 2000 ευρώ για τους νέους υπαλλήλους
- Smart City Index 2024: Ποια Γερμανική πόλη αναδεικνύεται νικητής;
- Αλλαγές τον Οκτώβριο του 2024: Απαγόρευση ορισμένων ελαστικών και περισσότερα χρήματα
- Οι φοιτητές πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε αυτήν την πόλη
- Mieterverein: Πώς θα σας βοηθήσει να μειώσετε το ενοίκιό σας στη Γερμανία;
- Απίστευτο καιρικό φαινόμενο: Θα έχει έως και 30 βαθμούς τον Οκτώβριο – ή θα χιονίσει;
- Σύμφωνα με μελέτη: Τα 3 χειρότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια βρίσκονται όλα στη Γερμανία
- ΣΟΚ στη Γερμανία: Στον αέρα βρίσκονται 30.000 θέσεις εργασίας στη Volkswagen
- Μεγάλη μελέτη: Έτσι θα αλλάξει ο καθαρός μισθός σας το 2025