Σχεδιάζονται λιγότεροι φόροι και για Έλληνες μετανάστες εργαζομένους στη Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει ένα φορολογικό μέτρο για την ενθάρρυνση των ξένων ειδικευμένων εργατών. Στόχος είναι να γίνει η Γερμανία και πάλι πιο ελκυστική ως τόπος εργασίας…
Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι ξένοι ειδικευμένοι εργαζόμενοι να ζουν και να εργάζονται στη Γερμανία.
Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει ένα ειδικό φορολογικό μέτρο στο πλαίσιο της αναπτυξιακής της πρωτοβουλίας για τους ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους.
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι μετανάστες ειδικευμένοι εργαζόμενοι πρόκειται να λάβουν 30, 20 και δέκα τοις εκατό του ακαθάριστου μισθού τους αφορολόγητο για τα πρώτα τρία χρόνια.
Αφορμή για πανηγυρισμούς; Οι επιχειρήσεις επικροτούν τη φορολογική ελάφρυνση
Υπάρχει μεγάλη χαρά στη γερμανική σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων.
Ο Christoph Stresing, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, περιγράφει τη φορολογική ελάφρυνση σε συνέντευξή του στη F.A.Z. ως ένα «σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της τοποθέτησης της Γερμανίας ως ελκυστικού τόπου για τα διεθνή ταλέντα».
Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού πλήττει ιδιαίτερα τον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων.
«Οι καινοτόμες αναπτυσσόμενες εταιρείες εξαρτώνται από τα καλύτερα μυαλά για την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και επιχειρηματικών μοντέλων», εξηγεί ο Stresing.
Δείτε επίσης -> Φοροαπαλλαγή: Δείτε πόσο φόρο γλυτώνουν οι εργαζόμενοι μετανάστες στη Γερμανία
Ο γερμανικός τεχνολογικός τομέας έχει επίσης ισχυρή διεθνή προσανατολισμό και βασίζεται σε προγραμματιστές από όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 70 % των νεοφυών επιχειρήσεων στη Γερμανία αναγκάζονται σήμερα να περιορίσουν την ανάπτυξή τους λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων.
Χρειάζονται 400.000 μετανάστες ετησίως: ένα βήμα προς την καταπολέμηση της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού;
Οι πολιτικοί αναζητούν εδώ και καιρό στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Σύμφωνα με την οικονομική εμπειρογνώμονα Monika Schnitzer, απαιτούνται περίπου 400.000 καθαροί μετανάστες ετησίως για την καταπολέμηση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, αναφέρει το Deutschlandfunk.
Γιατί η Γερμανία δεν είναι ελκυστική για ειδικευμένους εργαζόμενους;
Μια πρόσφατη μελέτη της Internations, ενός παγκόσμιου δικτύου για διεθνείς ειδικευμένους εργαζόμενους, παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κακή εικόνα της Γερμανίας ως τόπου εργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, το δίκτυο αξιολόγησε διάφορους παράγοντες όπως η φιλόξενη κουλτούρα, η ποιότητα ζωής και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Οι ξένοι ειδικευμένοι εργαζόμενοι εξετάζονται στην αντίστοιχη χώρα απασχόλησης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η Γερμανία βρίσκεται πολύ πίσω.
Η μελέτη διεξήγαγε τις έρευνες σε συνολικά 53 χώρες και η Γερμανία κατατάχθηκε στην 49η θέση – μία από τις τελευταίες θέσεις.
Παρ’ όλα αυτά, οι ξένοι ειδικευμένοι εργαζόμενοι αξιολογούν τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία ως ελκυστικές και διεθνώς ανταγωνιστικές όσον αφορά την ποιότητα, τις αμοιβές και τις ευκαιρίες.
Η κοινωνική ασφάλιση και τα θεσμοθετημένα κοινωνικά συστήματα αξιολογούνται επίσης θετικά.
«Πρέπει να στρώσουμε το κόκκινο χαλί για τους ξένους»
Ο Johannes Reck, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής νεοφυούς επιχείρησης Getyourguide, περιγράφει τις φορολογικές ελαφρύνσεις ως «θεμελιώδους σημασίας» για την οικονομική ανάπτυξη.
Δεν μπορεί να κατανοήσει τη συζήτηση σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις. «Χωρίς κίνητρα, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί», λέει ο Reck σε συνέντευξή του στην F.AZ.
«Θα πρέπει να στρώσουμε το κόκκινο χαλί για τους ξένους εξειδικευμένους εργαζόμενους».
Ο Reck θα δεχόταν και θα ανεχόταν την υποτιθέμενη κοινωνική αδικία που προκαλείται από την προσωρινή βελτίωση της θέσης της ξένης εργασίας με αντάλλαγμα περισσότερη οικονομική ανάπτυξη.
Φορολογική έκπτωση για τους αλλοδαπούς ειδικευμένους εργαζόμενους: κριτική και κατανόηση
Η πρόεδρος του BSW Sahra Wagenknecht έχει αμφιβολίες για το κατά πόσον το σχέδιο είναι συμβατό με την αρχή της ισότητας του άρθρου 3 του γερμανικού βασικού νόμου.
Σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ασκεί έντονη κριτική: «Ενώ οι Γερμανοί εργαζόμενοι με μέσο εισόδημα υποφέρουν από φόρους και δασμούς πολύ πάνω από το μέσο όρο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να προνομιοποιήσει τους ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους με μαζικές φοροαπαλλαγές».
Κριτική ασκείται και από τις τάξεις των κομμάτων του «φωτεινού σηματοδότη»: «Υπάρχει η αρχή της ίσης μεταχείρισης στο εργατικό μας δίκαιο για καλό λόγο», δήλωσε η Beate Müller-Gemmeke (Πράσινοι) στην Tagesspiegel.
Αν και ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δείχνει κατανόηση για την κριτική, έχει μια μακροπρόθεσμη άποψη: «Εάν περισσότεροι ειδικευμένοι εργαζόμενοι έρθουν στη Γερμανία επειδή θέλουν να εργαστούν εδώ ή να επωφεληθούν από αυτές τις παροχές, τότε όλοι κερδίζουμε», εξηγεί στη WELT.
Δείτε επίσης -> Φοροαπαλλαγή: Δείτε πόσο φόρο γλυτώνουν οι εργαζόμενοι μετανάστες στη Γερμανία
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Μετά από έρευνα: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- Γνωρίστε τους πιο παράλογους φόρους και τέλη στη Γερμανία
- Δείτε τις 5 καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις για να ζήσει κανείς στη Γερμανία
- Καλοκαιρινά ειδύλλια: Με ποιον καταλήγουν στο κρεβάτι οι Γερμανοί τουρίστες και τουρίστριες;
- Πάνω από 35 βαθμούς – Μέγα κύμα καύσωνα πλησιάζει τη Γερμανία: Πού και πότε;
- Τι αλλάζει για τους καταναλωτές τον Αύγουστο του 2024 στη Γερμανία;
- Εξωφρενικά χρήματα: Γερμανικό κρατίδιο πούλησε Bitcoins – Πόσα κέρδισε;
- Μέγα πρόστιμο αν καπνίσει κάποιος κάνναβη στο Oktoberfest του Μονάχου