Κρίσιμη χρονιά το 2023 για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία
Αυτό το έτος θα είναι το πρώτο που στη Γερμανία θα συνταξιοδοτηθούν περισσότεροι άνθρωποι από όσους ενηλικιώνονται. Δείτε τι σημαίνει αυτό για τη συνταξιοδότηση στη Γερμανία – και πώς η κυβέρνηση ελπίζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ο πληθυσμός της Γερμανίας γερνάει – γρήγορα
Φέτος, θα υπάρξουν περισσότεροι ηλικιωμένοι που θα χρειάζονται κάποιου είδους περίθαλψη από ό,τι άτομα κάτω των 30 ετών. Συνολικά, η γήρανση του πληθυσμού της χώρας σημαίνει ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι εργάζονται στη Γερμανία σε σχέση με τον αριθμό των συνταξιούχων που παίρνουν χρήματα από τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία.
Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει όλο και πιο δύσκολο για τη Γερμανία να διατηρήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην τρίτη ηλικία. Απλώς υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι για να πληρώσουν αυτά που χρειάζεται το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Πληθυσμιακών Ερευνών της Κολωνίας, το 2020 στη Γερμανία εργάζονταν μόλις 1,8 άτομα για κάθε συνταξιούχο.
Μέχρι το 2030, αυτό θα μειωθεί σε 1,5 εργαζόμενους για κάθε συνταξιούχο. Για να γίνει αυτό κατανοητό, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 υπήρχαν έξι εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο και 2,7 το 1992 – λίγα μόλις χρόνια μετά το οικονομικό σοκ της γερμανικής επανένωσης.
Πώς μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα;
Υπάρχουν μερικοί τρόποι αντιμετώπισης της δημογραφικής πίεσης που δέχεται το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας.
Ο πρώτος είναι να αυξηθεί ο πληθυσμός της χώρας και η βάση των εργαζομένων. Οι γερμανικές πολιτικές, όπως το επίδομα τέκνων – ή Kindergeld – έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους στη Γερμανία να κάνουν περισσότερα παιδιά.
Ωστόσο, προφανώς χρειάζεται χρόνος για να βοηθήσουν πολιτικές όπως αυτή στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργαζομένων. Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν στο επόμενο εργατικό δυναμικό μόλις σε δύο δεκαετίες, ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζει σήμερα έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η σημερινή κυβέρνηση εκτιμά ότι η Γερμανία χρειάζεται περίπου 400.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό για να έρθουν στη χώρα και να καλύψουν τα σημερινά κενά στην αγορά εργασίας.
Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν στη συνέχεια συμβάλλουν στην ανακούφιση του γερμανικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
Χωρίς να αποκτήσει περισσότερους εργαζόμενους – είτε μέσω των ατόμων που ενηλικιώνονται είτε μέσω της μετανάστευσης στη Γερμανία – η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει το ποσό των συνταξιοδοτικών εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν οι εργαζόμενοι ή να περικόψει τις παροχές.
Καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε μια κρίση κόστους ζωής. Και κάθε μία από αυτές κινδυνεύει να αποξενώσει μια ομάδα ψηφοφόρων με μεγάλη επιρροή – είτε τους εργαζόμενους που πληρώνουν την ασφάλιση των συντάξεων, είτε τους συνταξιούχους που βασίζονται στις συντάξεις.
Η Γερμανία βρίσκεται επί του παρόντος σε διαδικασία αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη, αλλά μόνο για όσους γεννήθηκαν μετά το 1967, εν μέρει για να αντικατοπτρίσει το πλέον υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στη χώρα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το προσδόκιμο ζωής στη Γερμανία ήταν περίπου 67 έτη για τους άνδρες και 74 για τις γυναίκες. Τώρα είναι περίπου 79 για τους άνδρες και 83 για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία λαμβάνουν επίσης συνταξιοδοτικές πληρωμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι παλαιότερα.
Τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση για να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα;
Η σύντομη απάντηση είναι – όχι πολλά. Οποιαδήποτε πρόταση για σοβαρή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γερμανίας είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί με σφοδρές αντιδράσεις.
Πέρυσι, η Ομοσπονδιακή Ομοσπονδία Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών στις Βιομηχανίες Μετάλλου και Ηλεκτρολογίας πρότεινε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη για να συμβάλει στην αντιστάθμιση του προβλήματος – κάτι που ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil απέρριψε.
Την ίδια στιγμή, μια κυβερνητική επιτροπή εμπειρογνωμόνων προειδοποίησε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα μπορούσε να καταβροχθίσει έως και το 44% του κρατικού προϋπολογισμού έως το 2040, εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις. Αλλά μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί πολύ λίγα μέτρα.
Φέτος, ο ομοσπονδιακός συνασπισμός θα ξεκινήσει ένα κρατικά επιδοτούμενο συνταξιοδοτικό ταμείο που θα επενδύει σε μετοχές και όχι στα κρατικά ομόλογα που κυριαρχούν στους ισολογισμούς των περισσότερων γερμανικών συνταξιοδοτικών ταμείων. Σκοπός του είναι να ανακουφίσει το σημερινό “διανεμητικό” σύστημα του κράτους.
Αλλά οι ειδικοί λένε ότι η επένδυση των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ απλώς δεν είναι αρκετή και θα τεθεί σε ισχύ πολύ αργά για να λύσει τα τρέχοντα προβλήματα.
“Δεν θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ, αλλά 3.000 δισ. ευρώ”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας σε θέματα συντάξεων Bernd Raffelhüschen στο περιοδικό Focus. “Η κεφαλαιακή κάλυψη μέσω μετοχών είναι καλή ιδέα, αλλά τίθεται σε ισχύ μόνο 20 με 25 χρόνια αργότερα”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Κανόνες για επιστροφή χριστουγεννιάτικων δώρων στη Γερμανία
- Καφέ-εστιατόρια: Τι αλλάζει στην εστίαση το 2023 στη Γερμανία;
- 8 σούπερ εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2023
- Τι θα αλλάξει για τις οικογένειες στη Γερμανία το 2023;
- 2023: Οι οδηγοί στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές!
- Πληθωρισμός Γερμανία: Προϊόντα που γίνονται ακριβότερα/φθηνότερα
- Γερμανία: Τα νέα διεθνή σιδηροδρομικά δρομολόγια 2023
- Κρίσιμη χρονιά το 2023 για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία