Κρίση και πληθωρισμός στη Γερμανία: Η μεσαία τάξη καταρρέει
Η μεσαία τάξη: είναι σχεδόν όλοι – τα τρία τέταρτα της κοινωνίας συγκαταλέγονται σε αυτήν. Όμως, λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης του πληθωρισμού, η ομάδα αυτή καταρρέει, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ένας βαυαρικός απολογισμός.
Υψηλές πληρωμές για φυσικό αέριο, υψηλότερες τιμές τροφίμων, ακριβή βενζίνη: όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και από τη λεγόμενη μεσαία τάξη, έχουν πλέον έλλειψη χρημάτων ή ακόμη βρίσκονται στο κόκκινο.
Νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι καταστημάτων, αγρότες, δάσκαλοι, αστυνομικοί, τεχνίτες, γιατροί: ο κατάλογος είναι μακρύς.
Πολλές επαγγελματικές ομάδες ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΟΣΑ, όποιος έχει τουλάχιστον 1.500 ευρώ το μήνα ως άγαμος ή τουλάχιστον 3.000 ευρώ το μήνα σε οικογένεια με δύο παιδιά ανήκει στη μεσαία τάξη στη Γερμανία.
Θεωρητικά, όποιος κερδίζει το 75% ή το διπλάσιο του μέσου εισοδήματος ανήκει στη μεσαία τάξη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Παράδειγμα: Η οικογένεια Schuppe από το Raisting am Ammersee
Είναι νέος, πρόσφατα παντρεμένος, εκπαιδευτικός και πατέρας ενός δίχρονου γιου: του Johannes Schuppe.
Ο 30χρονος και η μικρή οικογένειά του από το Raisting am Ammersee δεν έχουν υψηλές προσδοκίες.
Τους αρέσει να ταξιδεύουν, αλλά κατά τα άλλα ζουν μια μινιμαλιστική ζωή. Για να εξοικονομήσουν χρήματα, μετακόμισαν πρόσφατα σε ένα μικρότερο διαμέρισμα. Το διαμέρισμα ενάμισι δωματίου κοστίζει 700 ευρώ ζεστό. Ο Schuppe κερδίζει 2.000 ευρώ. Η οικογένεια είναι ικανοποιημένη με αυτό.
“Αυτό δεν είναι πολύ”
Συνολικά, η οικογένεια Schuppe έχει στη διάθεσή της 2.450 ευρώ καθαρά το μήνα – με το επίδομα τέκνων και το βαυαρικό οικογενειακό επίδομα για ένα παιδί.
Τα πάγια έξοδά τους, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της βενζίνης και της θέσης στον βρεφονηπιακό σταθμό, ανέρχονται σε περίπου 2.300 ευρώ. Αυτό αφήνει μόνο 150 ευρώ για τα έξτρα.
“Δεν είναι πολλά. Αλλά προσπαθούμε να το κρατήσουμε στο μηδέν”, λέει ο νεαρός οικογενειάρχης. Δεν θέλει να δημιουργήσει χρέη, δεν θέλει να πάρει δάνεια.
Το σχέδιο: η σύζυγός του Paula, υπάλληλος γραφείου, θέλει να ξαναρχίσει να εργάζεται σύντομα. “Τότε θα έχουμε και πάλι λίγο περισσότερα χρήματα στη διάθεσή μας”.
Ο Johannes και η Paula Schuppe προσπαθούν να σώσουν όπου μπορούν. Αγοράζουν προϊόντα σε ειδικές προσφορές, δεν βγαίνουν σχεδόν ποτέ έξω για φαγητό, αλλά προσκαλούν τους φίλους τους στο σπίτι τους. Με δυσκολία μπορούν να βάλουν χρήματα στην άκρη.
Οι μελέτες δείχνουν: Η κατάσταση της μεσαίας τάξης είναι τεταμένη
Όπως ο Johannes Schuppe και η οικογένειά του, πολλοί πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι. Η κατάσταση της μεσαίας τάξης είναι σήμερα τεταμένη, επιβεβαιώνει ο οικονομολόγος Florian Dorn του Ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο.
Οι μελέτες και οι υπολογισμοί του δείχνουν: Όλοι γινόμαστε φτωχότεροι σε πραγματικούς όρους, χάνουμε την ευημερία.
Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μόνο οι μισοί περίπου από εμάς είναι πλέον σε θέση να αποταμιεύουν καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά η κατώτερη μεσαία τάξη, η οποία ήταν προηγουμένως σε θέση να βάζει χρήματα στην άκρη, πρέπει τώρα να καταφεύγει στις αποταμιεύσεις της.
Το αποτέλεσμα: η αβεβαιότητα και η δυσαρέσκεια αυξάνονται, επίσης με την πολιτική κατάσταση, λέει ο οικονομολόγος Dorn.
Οι επηρεαζόμενοι τότε αισθάνονται ότι οι επιδόσεις και η εργασία δεν αξίζουν πλέον. “Ποιος ο λόγος να εργάζεσαι αν απομένει τόσο μικρό καθαρό εισόδημα όσο η στήριξη του βασικού εισοδήματος;
Σύμβουλοι χρέους: μια ανησυχητική εξέλιξη
Τα συμβουλευτικά κέντρα χρέους στη Βαυαρία παρατηρούν επίσης με ανησυχία την εξέλιξη της μεσαίας τάξης.
Ο Marc Wichlajew, επικεφαλής της υπηρεσίας παροχής συμβουλών οφειλετών και αφερεγγυότητας της πόλης του Μονάχου, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη άτομα από αυτή την ομάδα που να ζητούν βοήθεια.
Αλλά αυτό θα συμβεί σίγουρα, το αργότερο με τις επόμενες πληρωμές δόσεων. “Φτάνει στο γραφείο μας μόνο με σημαντική χρονική καθυστέρηση.
Πολλοί από τους πληγέντες προσπαθούν πρώτα να βοηθήσουν τους εαυτούς τους: αποταμιεύοντας, δυστυχώς όμως και παίρνοντας νέα δάνεια”.
Ο σύμβουλος χρέους τονίζει: “Αυτό είναι ήδη ανησυχητικό. Μόλις βγήκαμε από την κρίση της Κορόνας, πολλοί πελάτες βρίσκονται στο τέλος της διαδρομής τους. Η πίεση έχει αυξηθεί, η ψυχολογική πίεση είναι τεράστια”. Τα προς το ζην διακυβεύονται.
Ανάμεικτη διάθεση στη μεσαία τάξη της Βαυαρίας
Αν ρωτήσετε τους Βαυαρούς αν φοβούνται ή ανησυχούν, η αντίδραση ποικίλλει. Μια μη αντιπροσωπευτική έρευνα στο Μόναχο έδειξε ότι.
“Το κόστος ζωής, οι τιμές έχουν αυξηθεί αρκετά. Είναι ήδη ένα αηδιαστικό συναίσθημα”, λέει η Gabriele Gottschalk-Keller. “Δεν ανησυχώ, τα πάω σχετικά καλά.
Άλλοι λένε ότι αν και κερδίζουν καλά, δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο. “Όλοι έχουν ανησυχίες και φόβους με κάποιο τρόπο, αλλά όσο μπορείς, πρέπει να συνεχίσεις. Δεν ωφελεί να ενδίδουμε στην απελπισία”, λέει η Petra Braun.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Η κινητή τηλεφωνία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στη Γερμανία για να ζήσω;
- Η κηπουρική στη Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο
- ΚΟΚ: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία
- Τα έγγραφα που δεν πρέπει ποτέ να πετάξετε στη Γερμανία
- Νοέμβριος 2022: 9 αλλαγές που έρχονται στη Γερμανία
- Ακριβότερες και φθηνότερες πόλεις για ενοικίαση δωματίου στη Γερμανία
- 10 αξέχαστες εκδηλώσεις στη Γερμανία αυτόν τον Νοέμβριο
- Παίρνουν την υπηκοότητα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία;
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Υπηκοότητα Γερμανία: Ισχύουσα νομοθεσία και μελλοντικές αλλαγές
- Πώς και πότε θα λάβω το επίδομα φυσικού αερίου στη Γερμανία;