Οι κρίσεις αφήνουν το σημάδι τους στους νέους της Γερμανίας
Corona, κλιματική αλλαγή, πόλεμος – οι κρίσεις αφήνουν το σημάδι τους στους νέους της Γερμανίας. Σύμφωνα με μια μελέτη, πολλοί παραπονιούνται για υψηλό ψυχολογικό στρες και αίσθημα ανασφάλειας. Τα χρέη είναι επίσης ένα ζήτημα.
Όταν το πρώτο κύμα Corona έπληξε τη Γερμανία, η Michelle Pennington ήταν στην 11η τάξη. Ακόμη και πριν από αυτό, πάλευε με ψυχολογικό στρες.
Αλλά με τα διαδικτυακά μαθήματα και τις απαγορεύσεις επαφών, όλα έγιναν χειρότερα, λέει η 19χρονη σήμερα: “Ήταν μια ακραία ύφεση. Με το σχολείο και μόνο, χάθηκε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και της καθημερινής μου δομής.
Η Michelle έπεσε σε ένα βαθύ κενό. Δεν είχε πια όρεξη να σηκωθεί, δεν είχε κίνητρο και κλείστηκε στον εαυτό της.
Πέρασε τη μέρα στο κρεβάτι και ήταν πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να “σκοτώσει” κάπως την ώρα της.
“Εκείνη η εποχή έχει πραγματικά μείνει στο μυαλό μου και με έχει διαμορφώσει. Έχω γίνει πολύ πιο προσεκτική”, λέει.
Οι ψυχολογικές άμυνες έχουν εξαντληθεί στους νέους της Γερμανίας
Πολλοί νέοι στη Γερμανία αισθάνονται το ίδιο με τη Michelle. Η πανδημία Corona έχει αφήσει δραματικά μακροχρόνια ίχνη στον ψυχισμό των νέων, όπως δείχνει η τρέχουσα μελέτη “Η νεολαία στη Γερμανία”.
Εκεί, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την ψυχική τους υγεία.
Δεν μπορεί να παραβλεφθεί: “Οι ψυχικές άμυνες πολλών νέων έχουν εξαντληθεί και οι παράγοντες κινδύνου πολλαπλασιάζονται. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί επείγον προειδοποιητικό σήμα”, λένε οι συγγραφείς της μελέτης Simon Schnetzer και Klaus Hurrelmann.
Ο ψυχολόγος παιδιών και νέων Julian Schmitz από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας ανησυχεί επίσης για τα αποτελέσματα:
“Το γεγονός ότι η πανδημία υποχωρεί και τα μέτρα περιορίζονται δεν σημαίνει ότι το ψυχολογικό στρες μεταξύ των νέων μειώνεται.
Η μελέτη καθιστά σαφές πόσο υποφέρουν οι νέοι ηλικίας 14 έως 29 ετών από το βάρος των κρίσεων – Κορόνα, κλιματική αλλαγή, πόλεμος στην Ουκρανία.
Αξιολογούν επίσης παράγοντες όπως η ποιότητα ζωής, η οικονομική κατάσταση, η κοινωνική συνοχή και οι πολιτικές συνθήκες πολύ χειρότερα σήμερα.
Αυτές οι κρίσεις συμβάλλουν στο να αισθάνονται οι νέοι ότι δεν μπορούν να βγουν καθόλου από το τούνελ. Οι κρίσεις επικαλύπτονται και δεν σταματούν”, λέει ο Schnetzer.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των νέων ανησυχούν για τον πληθωρισμό
Ανησυχούν επίσης για τον πόλεμο στην Ευρώπη, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική και ενεργειακή κρίση και τη φτώχεια των ηλικιωμένων.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι κυρίως οι υψηλές τιμές των τροφίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου που επιβαρύνουν οικονομικά τους νέους. Κάθε πέμπτο άτομο δήλωσε επίσης ότι είχε χρέη.
“Ένα τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας έχει ριζώσει εδώ, οδηγώντας τους νέους να ζουν περισσότερο στο τώρα παρά να αγωνίζονται για το μέλλον”, λέει ο ερευνητής νεολαίας Schnetzer.
Η πανδημία της Κορόνα έχει δημιουργήσει το γόνιμο έδαφος για την ψυχολογική πίεση στους νέους, λέει ο παιδοψυχολόγος και νεαρός ψυχολόγος Schmitz.
“Το περιβάλλον διαβίωσης των νέων ανθρώπων άλλαξε τόσο πολύ με την πανδημία, πολλοί γύρισαν πολύ πίσω και τώρα είναι ψυχολογικά επιβαρυμένοι”.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης: “Όταν είστε ψυχολογικά επιβαρυμένοι, είστε πιο επιρρεπείς σε περαιτέρω ανησυχίες και τείνετε να είστε αρνητικοί απέναντι σε νέα θέματα.
Η κατανάλωση των μέσων ενημέρωσης από τα παιδιά και τους νέους, η οποία έχει αυξηθεί απότομα λόγω της πανδημίας, παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δύσκολα θέματα όπως η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία μοιράζονται συχνά αφιλτράριστα και μερικές φορές “καταστροφοποιούνται”.
Με τις ανάλογες αρνητικές συνέπειες: “Από τη μία πλευρά, υπάρχουν περισσότερες κρίσεις, από την άλλη, οι νέοι τις γνωρίζουν πολύ περισσότερο”, λέει ο Schmitz.
Περισσότερη αναγνώριση και συμμετοχή
“Οι νέοι έχουν την αίσθηση ότι έχουν στερηθεί πολλά τα τελευταία δυόμισι ή τρία χρόνια και κοιτάζουν προς το μέλλον και δεν ξέρουν πραγματικά για ποιο μέλλον αξίζει να ζουν και να αγωνίζονται”, αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Schnetzer.
“Εμείς ως κοινωνία θα έχουμε ένα τεράστιο έργο να δώσουμε σε αυτούς τους νέους την αυτοπεποίθηση ότι αξίζει τον κόπο να παραμείνουν σε αυτό το σύστημα.”
Για να πετύχει αυτό, τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να αναγνωρίζονται περισσότερο και να συμμετέχουν ενεργά: “Στην πανδημία, ήταν θύματα της κρίσης και δεν συμμετείχαν στην ανάπτυξη λύσεων.
Ο ψυχολόγος Schmitz συμφωνεί: “Χρειαζόμαστε χώρο για αυτές τις ανησυχίες και τους φόβους των νέων. Και η κοινωνία πρέπει να λάβει υπόψη της ότι οι νέοι είναι σήμερα τόσο αγχωμένοι και ίσως όχι τόσο ικανοί”.
Για τη Michelle Pennington, οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα από την περίοδο Corona είναι ακόμα πολύ παρόντα.
Φοβάται πολύ ότι η καθημερινότητά της δεν θα μπορούσε να γίνει όπως τότε. Η εμπειρία παραμένει στο μυαλό της, όπως και σε πολλούς από τους φίλους της.
Ως εκ τούτου, η 19χρονη επιθυμεί να αναγνωριστούν οι ανησυχίες της γενιάς της: “Η μεγαλύτερη αποδοχή και ανοχή απέναντι στα ψυχολογικά ελλείμματα είναι σημαντική, επίσης στον κόσμο της εργασίας.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να μας συμπεριλάβουν λίγο περισσότερο, ώστε να ακουστεί περισσότερο η φωνή μας και να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα προβλήματά μας”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ, λεωφορείο
- 23 νέες αλλαγές και κανόνες που έρχονται στη Γερμανία το 2023
- 10 τρόποι για λιγότερα χρήματα από τα ψώνια σας στη Γερμανία
- Τέλος η υποχρεωτική καραντίνα σε Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη
- Επίδομα Χριστουγέννων 22: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι;
- Γερμανία: Ενεργειακό επίδομα 200 ευρώ για φοιτητές και ασκούμενους
- Οι πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες εφαρμογές καιρού για τη Γερμανία
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται: Τι μπορώ να κάνω;
- Είναι υποχρεωτικά τα χειμερινά ελαστικά στη Γερμανία;
- Πώς να κερδίσω χρήματα για ταξίδι με τρένο στη Γερμανία;
- Επισκόπηση: 6 αλλαγές που φέρνει ο Δεκέμβριος στη Γερμανία
- Advent: 40 πιο αστείες χριστουγεννιάτικες γερμανικές ευχές