Κωνσταντίνος Μπρουμίδης: Ο Έλληνας που ζωγράφισε το Καπιτώλιο
Το Καπιτώλιο αποτελεί το κτίριο-σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας, η οποία δοκιμάστηκε μετά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Ίσως για πρώτη φορά το βράδυ της Τετάρτης οι περισσότεροι από εμάς να είδαν για πρώτη φορά τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που διακοσμούν τους τοίχους και τους θόλους του εσωτερικού του κτιρίου.
Ελάχιστοι, ωστόσο, γνωρίζουν ότι αυτές τις μοναδικές τοιχογραφίες έχει φιλοτεχνήσει ένας Έλληνας με ιταλικές ρίζες, ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ο οποίος διέσχισε τον Ατλαντικό στα μέσα του 19ου αιώνα και έμελλε να κερδίσει το προσωνύμιο “Μιχαήλ Άγγελος των ΗΠΑ“.
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1805 στη Ρώμη από Έλληνα πατέρα, τον Σταύρο Μπρουμίδη και Ιταλίδα μητέρα, την Άννα Μπιανκίνι. Ο πατέρας του καταγόταν από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Είχε εγκαταλείψει την πατρίδα του κατά τη διάρκεια των Ορλοφικών και εγκατασταθεί στην Ιταλία.
Το ταλέντο του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη εκδηλώθηκε νωρίς και σε ηλικία 13 ετών γράφτηκε στην Ακαδημία τού Αγίου Λουκά της Ρώμης. Αργότερα μαθήτευσε κοντά στον Αντόνιο Κανόβα και τον Μπερτέλ Τόρβαλντσεν. Παρακολούθησε μαθήματα τέχνης σε πολλά μουσεία και δούλεψε κοντά σε γνωστούς ζωγράφους που ασχολούνταν με την τοιχογραφία.
Μαζί με άλλους ζωγράφους ανέλαβε τη συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ραφαήλ στο Βατικανό, καθώς και της ζωγραφικής διακόσμησης σε διάφορα Παλάτσο. Την ίδια εποχή φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Πάπα Πίου Θ’.
Η πολιτική κατάσταση και οι αναταραχές στην Ιταλία μετά την εισβολή των Γάλλων το 1849, τον ανάγκασαν να μεταναστεύσει στο Νέο Κόσμο. Αρχικά στο Μεξικό και από το 1852 στις ΗΠΑ, όπου έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα.
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης στο Καπιτώλιο
Αρχικά εργάστηκε στις μικρές αίθουσες του κτιρίου και πληρωνόταν με 10 δολάρια την ημέρα. Σε λίγα χρόνια έγινε επίσημος ζωγράφος της κυβέρνησης και εργάστηκε για 25 χρόνια στο Καπιτώλιο.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα του είναι η «Αποθέωση του Ουάσινγκτον», το οποίο κοσμεί την οροφή του κτιρίου και φιλοτεχνήθηκε αμέσως μετά τον αμερικανικό εμφύλιο.
Ο Μπρουμίδης εργάστηκε επί έντεκα μήνες πάνω σε σκαλωσιές και πληρώθηκε με το ποσό των 40.000 δολαρίων. Ζωγράφισε τη μορφή της Ελευθερίας στον Λευκό Οίκο, τον Χριστόφορο Κολόμβο με την Ινδιάνα. Επίσης το πορτραίτο του Τόμας Τζέφερσον και το δωμάτιο του προέδρου..
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης πέθανε το 1870 και μέχρι το τέλος της ζωής του εργαζόταν στο Καπιτώλιο. Ο τάφος του ήταν άγνωστος για 72 ολόκληρα χρόνια, ώσπου βρέθηκε το 1952 στο νεκροταφείο Glenwood της Ουάσιγκτον.
Στην επιτύμβια στήλη αναφερόταν ως Ιταλός πρόσφυγας,. Ώσπου η Myrtle Cheney Murdock, ξεναγός του Καπιτωλίου αναζήτησε στοιχεία για τη ζωή του και έγραψε τη βιογραφία του.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1880, ο Γερουσιαστής Voorhees είχε πει για εκείνον σε ομιλία του: «Θα μου επιτρέψετε να κάνω μικρή μνεία της θαυμαστής ιδιοφυΐας. Που επί τόσο πολύ χρόνο, τόσο ευγενικά και τόσο ωραία είναι συνυφασμένη με το Καπιτώλιο. Πέθανε φτωχός, χωρίς να έχει ούτε αρκετά χρήματα για να ταφεί το εξασθενημένο κορμί του. Και εν τούτοις πόσο πλούσια κληρονομιά άφησε στην παρούσα και στις μέλλουσες γενεές.«
»Σχεδόν περισσότερο του ενός τετάρτου του αιώνα πέρασε ανάμεσα σ΄ αυτούς τους τοίχους, από το υπόγειο μέχρι τον θόλο. Αφήνοντας δημιουργίες αθάνατης ομορφιάς, οπουδήποτε ακούμπαγε το χέρι του. Οπουδήποτε στάθηκε μπροστά σε ένα πανό ή σ΄ οποιοδήποτε μέρος του ταβανιού αιωρείτο, εκεί αναπηδούσαν οι λαμπερές δημιουργικές μορφές του γόνιμου και γιομάτου μόρφωση εγκεφάλου του. Ο Μπρουμίδης κατά τις ημέρες του θανάτου του ασχολείτο με εκείνο που θεωρούσε το μεγαλύτερο έργο της ζωής του. Με τη μαγική δύναμη της μεγαλοφυΐας του ζωγράφιζε στο θόλο του Καπιτωλίου τις πολύ πολύχρωμες σελίδες της Ιστορίας».
Σχεδόν 139 χρόνια μετά τον θάνατο του, μέλη της ελληνικής και της ιταλικής διασποράς συγκεντρώθηκαν στην Ανάπολη του Μέριλαντ για να γιορτάσουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του μεγάλου Ελληνο-Ιταλού ζωγράφου.
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info
Διαβάστε επίσης στο GRland.info: