Το κόλπο των μεταναστών για να παίρνουν άσυλο στη Γερμανία: Τι κάνουν;
Πολλοί Σύροι, Τούρκοι και Αφγανοί εισέρχονται πρώτα στη χώρα με βίζα που τους επιτρέπει να επισκεφθούν συγγενείς στη Γερμανία, για παράδειγμα. Μόλις φτάσουν εδώ, στη συνέχεια υποβάλλουν αίτηση ασύλου, όπως δείχνει έρευνα της WELT AM SONNTAG. Στη συνέχεια, συνήθως μένουν μόνιμα στη χώρα.
Δεδοµένου ότι η Γερµανία είναι µε διαφορά ο κύριος προορισµός των παράνοµων µεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη για περισσότερο από µια δεκαετία, η Οµοσπονδιακή ∆ηµοκρατία επιτρέπει επίσης στους πολίτες από τις κύριες χώρες προέλευσης του ασύλου να εισέρχονται στη χώρα σε µεγάλη κλίµακα µε βίζα.
Στη συνέχεια, συχνά υποβάλλουν αίτηση ασύλου στη Γερμανία, η οποία συνήθως οδηγεί σε δικαιώματα μόνιμης διαμονής ή ακόμη και πολιτογράφησης μετά από λίγα χρόνια.
Οι αρχές μετανάστευσης αναφέρουν επανειλημμένα τέτοιες περιπτώσεις.
Για παράδειγμα, η παρούσα συντακτική ομάδα συναντήθηκε αρκετές φορές με έναν νεαρό από την Τυνησία, ο οποίος είχε εισέλθει στη χώρα με φοιτητική βίζα.
Όταν κατέστη όλο και πιο απίθανο να ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές του και το δικαίωμά του να παραμείνει κινδύνευε να λήξει, υπέβαλε αίτηση ασύλου.
Η αίτηση αυτή απορρίφθηκε, αλλά όπως οι περισσότεροι απορριφθέντες αιτούντες, ο άνδρας δεν απελάθηκε.
Τώρα είναι παντρεμένος με μια Γερμανίδα και ως εκ τούτου έχει μόνιμη άδεια παραμονής.
Η WELT AM SONNTAG έχει τώρα στοιχεία για τους μετανάστες που πρώτα έρχονται αεροπορικώς με βίζα και στη συνέχεια ζητούν άσυλο εδώ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), 37.329 από το σύνολο των 351.915 ατόμων που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση ασύλου το 2023 είχαν προηγουμένως εισέλθει στη χώρα με βίζα, δηλαδή ένα καλό 10%.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυτό ίσχυε ακόμη και για περισσότερους από έναν στους οκτώ (8411 από 65.419 αρχικές αιτήσεις) αιτούντες.
Συνολικά, περίπου οι μισοί από τους αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στη χώρα με αυτόν τον τρόπο προέρχονταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Τουρκία και το Ιράν.
Οι τρεις πρώτες είναι επίσης οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης αιτούντων άσυλο συνολικά, με το Ιράν να βρίσκεται στην πέμπτη θέση.
Σύμφωνα με την BAMF, το πρώτο τρίμηνο του 2024 υπήρχαν 2281 Σύροι, 812 Τούρκοι, 662 Αφγανοί και 611 Ιρανοί.
Το 2023 συνολικά, καταμετρήθηκαν 8493 Σύριοι, 4740 Ιρανοί, 3870 Τούρκοι και 3511 Αφγανοί.
Σύμφωνα με γνώστες του χώρου, η ομάδα αυτή δεν εισέρχεται στη χώρα με κάποια από τις ιδιαιτέρως πολυάριθμες βίζες οικογενειακής επανένωσης ή ανθρωπιστικές βίζες, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.
Ο λόγος που αναφέρεται: Τα μέλη της οικογένειας που τους ενώνουν ή οι πρόσφυγες που εισέρχονται αεροπορικώς με ποσόστωση έχουν ήδη τίτλο προστασίας ή ασφαλή διαμονή και δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση ασύλου.
Ως εκ τούτου, προφανώς πρόκειται κυρίως για άτομα που εισέρχονται στη χώρα με άλλους τύπους θεωρήσεων, όπως οικογενειακές επισκέψεις, τουριστικές θεωρήσεις ή θεωρήσεις εργασίας.
Πρόκειται, για παράδειγμα, για Σύρους που ζουν στην Τουρκία ή τον Λίβανο και επιθυμούν να επισκεφθούν τους συγγενείς τους που ζουν στη Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχουν ακόμη και πολιτογραφηθεί.
Το BAMF δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει αυτή την εκτίμηση. Μια στατιστική «διαφοροποίηση ανά τύπο θεώρησης» δεν είναι δυνατή για τους αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με την υπηρεσία.
«Ο φάκελος θεωρήσεων και η γενική βάση δεδομένων του Κεντρικού Μητρώου Αλλοδαπών» είναι «ξεχωριστά μεταξύ τους».
Μια έρευνα στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών δεν απέδωσε επίσης καμία πληροφορία.
Δημοσιεύει μεν πόσες βίζες εκδίδονται σε κάθε κατηγορία, αλλά μόνο ανά τόπο έκδοσης και όχι ανά εθνικότητα.
Επομένως, είναι γνωστό ακριβώς ποιες βίζες εκδόθηκαν από ποιο προξενείο στην Τουρκία, αλλά όχι αν εκδόθηκαν σε Τούρκους ή Σύρους.
Το ένα δέκατο των αιτούντων απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης
Ωστόσο, η BAMF μπόρεσε να αναλύσει τα εξής: εκτός από τους αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στη χώρα με βίζα, περίπου ένα ακόμη δέκατο των αιτούντων προέρχεται από χώρες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης.
Το 2023, 34.952 από τους 351.915 αιτούντες για πρώτη φορά είχαν απαλλαγεί από την υποχρέωση θεώρησης (το πρώτο εξάμηνο του 2024: 12.911 από τους 132.201).
Συνεπώς, το ένα πέμπτο του συνόλου των αιτούντων άσυλο ταξίδεψε στη Γερμανία με θεώρηση ή απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.
Το 2023, οι σημαντικότερες ομάδες αιτούντων χωρίς υποχρέωση θεώρησης ήταν οι Γεωργιανοί (9399), οι Σκοπιανοί (5999), Βενεζουέλα (3756), οι Σέρβοι (3526) και οι Κολομβιανοί (3337).
Όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά αιτούντες άσυλο που έχουν ταξιδέψει στο παρελθόν στη Γερμανία με ή χωρίς θεώρηση.
Όπως προαναφέρθηκε, στις δύο αυτές ομάδες περιλαμβάνονται αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες κάθε χρόνο και αρκετές δεκάδες χιλιάδες συγγενείς προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα με θεώρηση αλλά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου.
Σε αυτούς περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, ο συγκριτικά μικρός αριθμός προσφύγων επανεγκατάστασης του ΟΗΕ.
Ο πολύ μεγαλύτερος αριθμός γυναικών και παιδιών προσφύγων που έχουν αναγνωριστεί στη χώρα αυτή και οι οποίοι έρχονται για να ενώσουν τις οικογένειές τους.
Οι περισσότεροι από 33.000 Αφγανοί που έχουν έρθει αεροπορικώς από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία.
Αυτές οι ομάδες έχουν ήδη άδεια παραμονής ή άδεια προστασίας και δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλουν αίτηση ασύλου.
Ωστόσο, αν γίνουν δεκτοί Αφγανοί, η χρηματοδότηση του προγράμματος για άτομα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, το οποίο πρόσφατα αποτέλεσε αντικείμενο σκανδάλων ασφαλείας, πρόκειται να μειωθεί δραστικά.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει για τους καταναλωτές τον Αύγουστο του 2024 στη Γερμανία;
- Σχεδιάζονται λιγότεροι φόροι και για Έλληνες μετανάστες εργαζομένους στη Γερμανία
- Φανταστικά νέα: Κλινική στη Γερμανία θεράπευσε άνδρα που είχε καρκίνο
- Blackout στη Microsoft: Χάος σε αεροδρόμια και εταιρείες παγκοσμίως – Ακυρώνονται πτήσεις
- Παγκόσμια προβλήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών – Έπεσε το σύστημα της Microsoft
- Πλησιάζει η πιο ζεστή μέρα της χρονιάς μέχρι στιγμής στη Γερμανία
- Πόση ώρα χρειάζεται ένα ασθενοφόρο για να φθάσει στον προορισμό στη Γερμανία;
- Γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο πήγε στη Ρόδο και έμειναν έκπληκτοι με την κοροϊδία
- Νέα πατέντα λανσάρει το Aldi στη Γερμανία: Παραλαβή προϊόντων από αυτόματο πωλητή