Σε όλη τη Γερμανία υπάρχει έλλειψη κοινωνικής στέγασης – και αυτή γίνεται όλο και λιγότερη. Τα φανάρια χάνουν το δικό τους στόχο. Η Βαυαρία θέλει να αντιδράσει με έναν “ενισχυτή στέγασης”…
Εκατοντάδες αιτούντες, μεγάλες ουρές και χοντροί φάκελοι αιτήσεων: Αυτή είναι η εικόνα πολλών προβολών διαμερισμάτων στη Γερμανία και τη Βαυαρία. Η στέγαση είναι σπάνια και ακριβή.
Αρνητική τάση: όλο και λιγότερες κοινωνικές κατοικίες
Για τους ανθρώπους με λίγα χρήματα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική: Υπάρχουν όλο και λιγότερες κοινωνικές κατοικίες – δηλαδή κρατικά επιδοτούμενες κατοικίες για άτομα με χαμηλά εισοδήματα.
Ο αριθμός των μονάδων κοινωνικής στέγασης σε παγγερμανικό επίπεδο μειώθηκε και πάλι πέρυσι – σε περίπου ένα εκατομμύριο.
Συγκριτικά, πριν από δέκα χρόνια υπήρχαν 1,4 εκατομμύρια μονάδες κοινωνικής στέγασης στη Γερμανία, ενώ το 2006 υπήρχαν ακόμη περισσότερα από δύο εκατομμύρια.
Ο συνασπισμός χάνει τον στόχο των 100.000 μονάδων κοινωνικής στέγασης ετησίως
Ο στόχος του συνασπισμού του φωτεινού σηματοδότη για την κατασκευή 400.000 κατοικιών κάθε χρόνο – συμπεριλαμβανομένων 100.000 μονάδων κοινωνικής στέγασης – έχει μέχρι στιγμής χαθεί.
Πέρυσι κατασκευάστηκαν μόνο 22.000 κοινωνικές κατοικίες, σύμφωνα με την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς.
Föst: Föst: Το υψηλό κόστος στέγασης οδηγεί σε “δυναμικό κοινωνικής σύγκρουσης”
Ο Daniel Föst είναι βαυαρός βουλευτής και εκπρόσωπος για την πολιτική στέγασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP.
Για τον ίδιο είναι σαφές: η Γερμανία χρειάζεται περισσότερες κατοικίες – όπως συμφωνήθηκε και στη συμφωνία συνασπισμού.
“Δεν πρόκειται για μια πολιτική “ευχή”. Ε
ίναι αυτό που λέει η επιστήμη ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον τόσες νέες κατοικίες ετησίως”.
Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος, το κόστος στέγασης απειλεί να αυξηθεί περαιτέρω, λέει ο Föst σε συνέντευξή του στο BR24: “Και αυτό κρύβει ένα πολύ, πολύ υψηλό ενδεχόμενο για κοινωνικές συγκρούσεις.
Οι άνθρωποι θα μείνουν με κομμένη την ανάσα αν το κόστος στέγασης συνεχίσει να αυξάνεται”.
Για τον πολιτικό του FDP, η οικοδομή πρέπει να γίνει πιο προσιτή – γι’ αυτό χρειάζονται λιγότεροι κανονισμοί και ταχύτερος σχεδιασμός.
Επιπλέον, πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν σε πολλές πόλεις: Επεκτάσεις στέγης, μετατροπές, ανασυγκρότηση.
Αυτό θα καθιστούσε επίσης τον κτιριακό τομέα συμβατό με την προστασία του κλίματος, δήλωσε ο Föst.
Η ένωση ενοικιαστών ζητά ειδικά κονδύλια – Το Υπουργείο Κατασκευών αρνείται
Η Γερμανική Ένωση Ενοικιαστών, από την άλλη πλευρά, απαιτεί ένα ειδικό ταμείο ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή κατοικιών.
Αυτό απορρίπτεται από τον κοινοβουλευτικό υφυπουργό στο υπουργείο Κατασκευών, Sören Bartol.
Ο πολιτικός του SPD επισημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθεί την κατασκευή κατοικιών με δισεκατομμύρια: “Έχουμε κονδύλια-ρεκόρ τα οποία ξοδεύουμε τώρα, για παράδειγμα για την κοινωνική στέγαση, πάνω από 18 δισεκατομμύρια ευρώ”.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει έλλειψη κοινωνικών κατοικιών.
Οι λόγοι που αναφέρονται είναι το υψηλό κόστος κατασκευής, η αύξηση των επιτοκίων και η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων.
Βαυαρική ένωση ενοικιαστών: μια φορά κοινωνική κατοικία, πάντα κοινωνική κατοικία
Τα χρήματα από μόνα τους δεν βοηθούν, δηλώνει η Monika Schmid-Balzert από την Ένωση Ενοικιαστών της Βαυαρίας σε συνέντευξή της στο BR24.
Φυσικά, χρειάζονται νέα κτίρια – αλλά η Schmid-Balzert αναφέρεται επίσης στη λεγόμενη κοινωνική υποχρέωση: η κοινωνική στέγαση παύει να υφίσταται μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Μέχρι στιγμής, αυτό σημαίνει χιλιάδες διαμερίσματα ετησίως.
Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα – μετά από 15, 25 ή 40 χρόνια – ένα κοινωνικά επιδοτούμενο διαμέρισμα σε ευνοϊκή τιμή γίνεται και πάλι ένα κανονικό διαμέρισμα στην ελεύθερη αγορά.
“Τα διαμερίσματα που επιδοτούνται από το κράτος δεν θα πρέπει πλέον να δεσμεύονται καθόλου, αλλά ο κανόνας θα πρέπει να είναι: όταν δεσμεύονται, δεσμεύονται για πάντα!” απαιτεί η Schmid-Balzert.
Αυτό σημαίνει: μια φορά κοινωνική κατοικία, για πάντα κοινωνική κατοικία.
Αυτό θα πρέπει να ενδιαφέρει μόνο τους δημόσιους κατασκευαστές, όπως οι δήμοι – αλλά όχι τους ιδιώτες.
Υπουργείο Κατασκευών της Βαυαρίας: 55ετής περίοδος δέσμευσης ως επιλογή
Στη Βαυαρία υπήρχαν πέρυσι περισσότερα από 133.000 κοινωνικά δεσμευμένα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, σύμφωνα με αίτημα του βαυαρικού Υπουργείου Κατασκευών.
Αντίστοιχα, το 2022, 3.538 κοινωνικά δεσμευμένα διαμερίσματα εγκρίθηκαν εκ νέου, “και έτσι υπερκαλύφθηκε η δέσμευση (3.453 διαμερίσματα)”. Φέτος, 2.993 διαμερίσματα θα πέσουν έξω από τη δέσμευση.
Μέχρι τώρα, οι κατασκευαστές κοινωνικών κατοικιών στη Βαυαρία, για παράδειγμα, είχαν τη δυνατότητα να αποφασίζουν εθελοντικά για τους κοινωνικούς δεσμούς:
Λαμβάνουν είτε φορολογικές είτε επενδυτικές επιδοτήσεις και σε αντάλλαγμα δεσμεύονται για ένα ευνοϊκό ενοίκιο – είτε για 25 είτε για 40 χρόνια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η βαυαρική κρατική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει περισσότερες οικονομικά προσιτές κατοικίες στο πλαίσιο του προγράμματος “Housing Booster Bavaria”.
Για το σκοπό αυτό, οι κανονισμοί προώθησης της στέγασης τροποποιήθηκαν: Μεταξύ άλλων, εισήχθη μια περαιτέρω περίοδος δέσμευσης 55 ετών για την επιλογή.
Με μεγαλύτερες περιόδους δέσμευσης, οι επιδοτήσεις πρόκειται επίσης να αυξηθούν στο μέλλον.
Φέτος, “για πρώτη φορά, περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ” είναι διαθέσιμα για την προώθηση της στέγασης στη Βαυαρία, όπως δήλωσε ο υπουργός Κατασκευών Christian Bernreiter (CSU) απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Το αν αυτό θα είναι αρκετό και πόσες εταιρείες θα επιλέξουν μεγαλύτερες περιόδους δέσμευσης είναι ακόμη ασαφές.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλα όσα αλλάζουν τον Αύγουστο του 2023 στη Γερμανία
- Έρευνα: Είναι δίκαιος ο μισθός που λαμβάνετε στη Γερμανία;
- Η Γερμανία θέλει να εισαγάγει υποχρεωτική εργασία στους νέους!
- Γερμανία: Επιτρέπεται να πλύνετε το αυτοκίνητό σας μόνοι σας;
- Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα εργασίας στη Γερμανία
- Γερμανία: Το καλοκαίρι επιστρέφει με καύσωνα στα μέσα Αυγούστου
- Αύγουστος 23: Αλλαγές που επηρεάζουν τους Ομογενείς στη Γερμανία
- Εκχιονιστικά στους δρόμους γερμανικής πόλης στα μέσα Αυγούστου