Φανταστικά νέα: Κλινική στη Γερμανία θεράπευσε άνδρα που είχε καρκίνο
Μια ομάδα γιατρών από το Charité κατάφερε να θεραπεύσει έναν ασθενή που έπασχε τόσο από AIDS όσο και από λευχαιμία. Αυτή είναι ήδη η δεύτερη επιτυχία στο Βερολίνο. Αλλά ακόμη μεγαλύτερο κατόρθωμα από την προηγούμενη, καθώς η θεραπεία ήταν πιο δύσκολη αυτή τη φορά.
Η ιστορία του ασθενούς, ο οποίος έγινε γνωστός ως «Ο ασθενής του Βερολίνου», έκανε το 2008 το γύρο του κόσμου. Ο Αμερικανός Τίμοθι Μπράουν σπούδαζε στη γερμανική πρωτεύουσα το 1995, όταν διαγνώστηκε με HIV.
Το 2006 διαγνώστηκε επίσης με λευχαιμία. Στο Charité, υποβλήθηκε σε θεραπεία με βλαστικά κύτταρα από έναν δότη που είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που τον καθιστά άνοσο στον ιό HIV.
«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα βλαστικά κύτταρα από το υγιές άτομο μεταφέρθηκαν στον ασθενή, αντικαθιστώντας ουσιαστικά το ανοσοποιητικό του σύστημα», εξηγεί ο καθηγητής Olaf Penack, ανώτερος ιατρός στο Τμήμα Αιματολογίας, Ογκολογίας και Ανοσολογίας Όγκων της Charité. «Το ανοσοποιητικό σύστημα του δότη καταπολέμησε όχι μόνο τον καρκίνο, αλλά και τον ιό HIV».
Οι θεραπείες για τη λοίμωξη από τον ιό HIV είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μόλις διακοπεί η φαρμακευτική αγωγή, η παραγωγή του ιού αρχίζει και πάλι. Αυτό οφείλεται στις αδρανείς δεξαμενές στα κύτταρα.
Τα βλαστικά κύτταρα εξάλειψαν τον καρκίνο και τον HIV
Η τρέχουσα περίπτωση: Ο ασθενής (σήμερα 60 ετών, Καυκάσιος εκ γενετής) βρέθηκε θετικός στον ιό HIV το 2009. Το 2015 διαγνώστηκε επίσης με οξεία μυελοειδή λευχαιμία. Ένα διπλό χτύπημα κατά των δύο ασθενειών δεν φαινόταν αρχικά δυνατό. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν έναν γενετικό δίδυμο για μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων που να έχει επίσης τη σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη (1% του πληθυσμού) που τον έκανε ανθεκτικό στον HIV.
«Βρήκαμε λοιπόν έναν δότη που δεν έχει ανοσία, αλλά έχει μερικώς μεταλλαγμένες, ανοσοποιητικές θέσεις πρόσδεσης για τον ιό», λέει ο Penack. Ακριβώς όπως και ο λήπτης, παρεμπιπτόντως. «Αυτό πιθανώς καθιστά πιο δύσκολο για τον ιό να επιτεθεί σε ένα ανοσοποιητικό κύτταρο».
Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, τα βλαστικά κύτταρα νίκησαν τον καρκίνο και τον HIV!
«Αντικαθιστώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, προφανώς καταστρέψαμε όλες τις κρυψώνες του ιού», εικάζει ο καθηγητής Christian Gaebler, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην Κλινική Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Θεραπείας. «Ίσως το ανοσοποιητικό σύστημα του δότη να αναγνωρίζει ακόμη και χαμηλή δραστηριότητα του HIV».
Ωστόσο, η δωρεά βλαστοκυττάρων δεν είναι γενικά κατάλληλη για τη θεραπεία όλων των λοιμώξεων από τον ιό HIV, καθώς ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Ωστόσο, τα ευρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων κυτταρικών ανοσοθεραπειών κατά του HIV.
Η περίπτωση του δεύτερου ασθενούς του Βερολίνου πρόκειται να παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο για το AIDS στο Μόναχο στις 24 Ιουλίου.
// ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Μετά από έρευνα: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- Δείτε τις 5 καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις για να ζήσει κανείς στη Γερμανία
- Τι αλλάζει για τους καταναλωτές τον Αύγουστο του 2024 στη Γερμανία;
- Σχεδιάζονται λιγότεροι φόροι και για Έλληνες μετανάστες εργαζομένους στη Γερμανία
- Υψηλές τιμές μπύρας στο Volksfest της Στουτγάρδης: Το λίτρο κοστίζει τώρα ήδη 14,40 ευρώ
- Μεγάλη έρευνα: Τι αρέσει σε Γερμανούς-Γερμανίδες στο κρεβάτι και τι φαντασιώσεις έχουν;
- Φανταστικά νέα: Κλινική στη Γερμανία θεράπευσε άνδρα που είχε καρκίνο