Klinik-Atlas: Η νέα πύλη σύγκρισης νοσοκομείων της Γερμανίας
Η γερμανική κυβέρνηση εγκαινίασε τον “Bundes-Klinik-Atlas”, ο οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες και την ποιότητα της θεραπείας σε σχεδόν 1.700 νοσοκομεία σε όλη τη Γερμανία. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Είτε είστε ξένος κάτοικος είτε ντόπιος, μπορεί να είναι δύσκολο να προσανατολιστείτε στη νοσοκομειακή περίθαλψη στη Γερμανία.
Τώρα η γερμανική κυβέρνηση εγκαινίασε έναν νέο πανεθνικό “Klinik-Atlas” με στόχο να διευκολύνει τους πολίτες να συγκρίνουν τις διάφορες υπηρεσίες στα νοσοκομεία.
Εάν ένας ασθενής χρειάζεται περίθαλψη σε ένα νοσοκομείο ή μια κλινική, όπως μια επέμβαση στο γόνατο, μια θεραπεία για τον καρκίνο ή για να βγάλει τις αμυγδαλές του, μπορεί να κοιτάξει μέσα από την κρατική πύλη σύγκρισης για να συγκρίνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και την ποιότητά τους.
Η πύλη έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ασθενείς να αποφασίσουν πού θέλουν να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη.
Ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Μαΐου και μέχρι στιγμής περιλαμβάνει στοιχεία για 1.700 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Γιατί ξεκίνησε η λειτουργία του Klinik-Atlas;
Η γερμανική κυβέρνηση πίστευε ότι υπήρχε ανάγκη να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τα νοσοκομεία στο κοινό.
Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), δήλωσε ότι οι ολοκληρωμένες πληροφορίες για το πώς να βρει κανείς καλή περίθαλψη είναι πλέον πιο προσιτές σε όλους με τη νέα πύλη.
Είπε ότι η διαφάνεια ήταν απαραίτητη ενόψει των 16 εκατομμυρίων νοσοκομειακών θεραπειών που πραγματοποιούνται στη Γερμανία ετησίως και των 500.000 νέων ασθενών με καρκίνο ετησίως μόνο.
Οι περισσότεροι ασθενείς δεν είναι σίγουροι ποια κλινική ή νοσοκομείο είναι η καταλληλότερη για τη θεραπεία τους, πρόσθεσε.
Σε σύγκριση με τις υπάρχουσες πύλες πληροφοριών, ο Klinik-Atlas είναι μοναδικός ως προς τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζει τα δεδομένα για τους ασθενείς, δήλωσε ο Lauterbach: “Με λίγα μόνο κλικ, μπορούν να συγκρίνουν κλινικές και να βρουν την καλύτερη κλινική στην περιοχή τους για τη θεραπεία που χρειάζονται”.
Οι ασθενείς μπορούν να βλέπουν και να αξιολογούν τις κλινικές δίπλα-δίπλα, αντί να χρειάζεται να “πηδούν από κλινική σε κλινική”, πρόσθεσε ο Lauterbach.
Ο ίδιος το χαρακτήρισε “σαφή οδηγό” που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλέξουν μέσα στον λαβύρινθο της υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, το έργο έχει τύχει μικτής υποδοχής, με τα νοσοκομεία να εκφράζουν ορισμένες ανησυχίες.
Πώς ακριβώς λειτουργεί ο Klinik-Atlas;
Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι ο ιστότοπος, ο οποίος βρίσκεται στη διεύθυνση www.bundes-klinik-atlas.de, είναι μόνο στα γερμανικά, αλλά είναι αρκετά απλός στη χρήση.
– Στον ιστότοπο μπορείτε να δείτε έναν χάρτη με όλες τις κλινικές στην περιοχή σας, καθώς και τον αριθμό των κλινών που διαθέτουν και τις θεραπείες που προσφέρουν. Κάθε κλινική βαθμολογείται με βάση την ποιότητα της φροντίδας της.
Η βαθμολογία βασίζεται στον αριθμό των ασθενών ανά νοσηλευτή, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των περιστατικών. Οι χαμηλότερες τιμές ισοδυναμούν με καλύτερη βαθμολογία σε αυτή την περίπτωση.
– Μπορείτε επίσης να εισάγετε τον τόπο διαμονής σας και μια ασθένεια ή μια πολύ συγκεκριμένη θεραπεία στην πύλη. Το σύστημα προσφέρει προτάσεις αναζήτησης εάν δεν γνωρίζετε τον εξειδικευμένο όρο. Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι αποθηκευμένοι 28.000 ορισμοί θεραπείας και 13.000 ορισμοί ασθενειών.
– Υπάρχει ένα είδος οθόνης μέτρησης που βοηθά τους ασθενείς να κατηγοριοποιήσουν τις περιπτώσεις τους. Όσο πιο “γρήγορα” πηγαίνετε, τρόπος του λέγειν, δηλαδή όσο πιο μακριά κινείται η βελόνα προς τα δεξιά, τόσο το καλύτερο. Προς το παρόν, υπάρχουν δύο ταχύμετρα – για τον αριθμό των ετήσιων περιστατικών μιας θεραπείας και για τον αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο. Τα ταχύμετρα έχουν πέντε χρωματιστά στοιχεία στα οποία μπορεί να δείχνει η βελόνα – από “πολύ λίγα” έως ” πάρα πολλά” περιστατικά, για παράδειγμα.
Τι άλλο μπορείτε να μάθετε;
Μια σύγκριση δείχνει ότι υπάρχουν “τεράστιες διαφορές μέσα σε μια πολύ μικρή περιοχή”, δήλωσε ο Lauterbach.
Για παράδειγμα, υπάρχουν 48 νοσοκομεία στο Βερολίνο και τη γύρω περιοχή που πραγματοποιούν επεμβάσεις για καρκίνο του εντέρου, αλλά μόνο 18 από αυτά είναι πιστοποιημένα ως εξειδικευμένα κέντρα.
Στην περίπτωση των σοβαρών παθήσεων του εντέρου στα παιδιά, υπάρχουν κλινικές που πραγματοποιούν περισσότερες από 70 επεμβάσεις ετησίως, ενώ άλλες μόνο τέσσερις.
Δεν ισχύει ότι οι μεγάλες κλινικές είναι αυτομάτως πάντα “οι νικητές”. Υπάρχουν επίσης μικρές κλινικές που είναι εξαιρετικά εξειδικευμένες.
Η πύλη πρόκειται να λάβει την πρώτη της ενημέρωση σε λίγες εβδομάδες και τότε θα συμπεριλάβει τα ποσοστά επιπλοκών για τις θεραπείες. Θα ακολουθήσουν στοιχεία για τον αριθμό των εξειδικευμένων ιατρών.
Οι πληροφορίες θα ενημερώνονται τακτικά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Ποιότητα και τη Διαφάνεια στην Υγεία, το οποίο συντονίζει την εφαρμογή.
Προς το παρόν τα δεδομένα υστερούν, διαθέτοντας αριθμούς περιστατικών από το 2022.
Οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών και των τιμολογίων των ασφαλιστικών εταιρειών υγείας.
Πώς είναι η αντίδραση μέχρι στιγμής στη Γερμανία;
Σύμφωνα με το υπουργείο, υπήρξαν περισσότερες από πέντε εκατομμύρια επισκέψεις τις πρώτες τρεις ώρες από την έναρξη λειτουργίας της σύγκρισης, ενώ ορισμένες προβολές σελίδων παρουσίασαν επίσης μια σύντομη εμπλοκή λόγω του όγκου της κίνησης.
Αλλά δεν είναι όλοι υπέρ. Η Γερμανική Ομοσπονδία Νοσοκομείων δήλωσε ότι η πύλη δεν παρέχει στους ασθενείς καμία πρόσθετη πληροφορία και μάλιστα προσθέτει περισσότερη γραφειοκρατία στον φόρτο εργασίας των νοσοκομείων.
Ο νοσοκομειακός τομέας επέκτεινε πρόσφατα τη δική του διαδικτυακή πύλη επισκόπησης.
Το “Deutschen Krankenhaus Verzeichnis” ή “Γερμανικός κατάλογος νοσοκομείων”, που υπάρχει από το 2002, αναβαθμίστηκε ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες λειτουργίες αναζήτησης.
Το Γερμανικό Ίδρυμα Προστασίας Ασθενών δήλωσε ότι οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν το εύρος των υπηρεσιών και την ποιότητα.
“Όμως ο ‘άτλαντας νοσοκομείων’ στερείται κρίσιμων πληροφοριών”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Eugen Brysch.
“Η ποιότητα της διαχείρισης των ασθενών στην κλινική δεν καταγράφεται”.
Η Γερμανική Κοινωνική Ένωση χαιρέτισε τον ιστότοπο σύγκρισης, αλλά πρόσθεσε: “Μένει να δούμε πόσο μεγάλη είναι πραγματικά η προστιθέμενη αξία για τους ασθενείς”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.