Σάλος με το Klaasohm στο νησί Μπόρκουμ όπου άνδρες ντυμένοι δαίμονες κυνηγούν γυναίκες και τις χτυπούν στους γλουτούς με κέρατα αγελάδας – Παρέμβαση των Αρχών
Μια πατριαρχική χριστουγεννιάτικη παράδοση στο γερμανικό νησί Μπόρκουμ, γνωστή ως το φεστιβάλ Klaasohm, βρίσκεται πλέον υπό αμφισβήτηση και έρευνα, καθώς ντοκιμαντέρ αποκάλυψε περιστατικά βίας κατά γυναικών.
Το φεστιβάλ, το οποίο οργανώνεται από το Borkum Lads Club από τη δεκαετία του 1830, περιλαμβάνει την αναπαράσταση μιας παγανιστικής παράδοσης.
Έξι άγαμοι άνδρες, γεννημένοι στο Μπόρκουμ και με τουλάχιστον έναν γονέα που να κατάγεται από το νησί, ντύνονται ως τέρατα Klaasohm και κυνηγούν γυναίκες στους δρόμους, ενώ ένας άνδρας ντυμένος σαν γαλακτοκόμος Wiefke τους συνοδεύει, τη νύχτα της 5ης προς 6η Δεκεμβρίου
Ορισμένοι ντόπιοι γνωστοί ως «κυνηγοί», βοηθούν στο κυνήγι, πιάνοντας γυναίκες και κρατώντας τες μέχρι να εμφανιστούν οι Klaasohms και να τις χτυπήσουν μία προς μία, ενώ οι κάτοικοι παρακολουθούν.
Στη συνέχεια, οι γυναίκες λαμβάνουν ένα μπισκότo ως επιβράβευση!
Οι ρίζες του «εθίμου»
Το φεστιβάλ Klaasohm που πιθανότατα χρονολογείται από την εποχή των φαλαινοθηρών γιορτάζεται τη νύχτα της 5ης προς 6η Δεκεμβρίου και σχετίζεται με τον 17ο και 18ο αιώνα, όταν οι άνδρες του νησιού έφευγαν για μήνες στη θάλασσα για ψάρεμα.
Κατά την επιστροφή τους, το φεστιβάλ συμβόλιζε την «ανακατάληψη» του νησιού από τους άνδρες.
Αρχικά, το Klaasohm ήταν ένα φεστιβάλ μόνο για άνδρες στα νησιά. Οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να φαίνονται στο δρόμο εκείνο το βράδυ.
Όποιος έβγαινε από το σπίτι, ωστόσο, κινδύνευε να τιμωρηθεί με ξυλοδαρμό.
Τα Klaasohms φορούν ένα λευκό παλτό με κόκκινες ρίγες και το Skebellenskopp, ένα κράνος σε σχήμα βαρελιού ύψους έως ενός μέτρου, καλυμμένο με δέρμα προβάτου και φτερά γλάρου.
Ο Wiefke είναι ντυμένος με φούστα και λευκή ποδιά, καθώς και μάσκα από δέρμα φώκιας και υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει μια γυναίκα. Klaasohms και Wiefke είναι επίσης εξοπλισμένα με κέρατα αγελάδων.
Οι γυναίκες που πλησιάζουν τους Klaasohms ή τα μέλη της λέσχης έξω στο δρόμο ξυλοκοπούνται από τους Klaasohms με κέρατα από ταύρο ή αγελάδα.
Παρέμβαση των Αρχών στην Κάτω Σαξονία
Ενώ παρόμοιες παραδόσεις έχουν πλέον είτε καταργηθεί είτε μετριαστεί σε άλλα νησιά, το Borkum συνεχίζει να διατηρεί αυτή τη βία.
Οι εικόνες που προβλήθηκαν γερμανικό ντοκιμαντέρ Panorama έδειξαν σοβαρά περιστατικά βίας, με τις γυναίκες να δέχονται σκληρά χτυπήματα, ενώ το πλήθος αντρών παρακολουθούσε.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Borkum Lads Club, γνωστός ως «Olderman», είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην δημοσιεύουν περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φοβούμενος ότι το φεστιβάλ θα γινόταν «viral».
Αυτοί οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν όταν δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το νησί και παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ «Κυνήγι Γυναικών με κέρατα αγελάδας», που συγκέντρωσε 850.000 προβολές στο YouTube σε δύο ημέρες.
Το ντοκιμαντέρ ανέδειξε επίσης τηλεοπτική αναφορά από τη δεκαετία του 1990, όπου μια ρεπόρτερ δέχτηκε επίθεση από συμμετέχοντες, την κράτησαν στον αέρα και τη χτύπησαν δυνατά στους γλουτούς.
Η δημοσιότητα προκάλεσε την οργή των γυναικών που ζητούν την απαγόρευση του φεστιβάλ και διαδηλώνουν αλλά και την παρέμβαση τοπικών υπουργών στην Κάτω Σαξονία.
Η Κριστίν Άρμπογκαστ, υφυπουργός κοινωνικών υποθέσεων, δήλωσε πως «όποιος θέλει να τον χτυπήσουν με ένα κέρατο, έχει το δικαίωμα να το κάνει», αλλά πρόσθεσε ότι όσοι δεν επιθυμούν συμμετοχή «πρέπει να γίνονται σεβαστοί».
Ωστόσο, ο δήμαρχος του Μπόρκουμ, Γιούργκεν Άκερμαν, χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενη» την έρευνα του ντοκιμαντέρ και τόνισε ότι το φεστιβάλ γιορτάζεται κάθε χρόνο από άνδρες, γυναίκες και παιδιά στους δρόμους και τις τοπικές παμπ.
Η τοπική αστυνομία κατηγορείται επίσης ότι αγνόησε τις επιθέσεις, με καμία κατηγορία να έχει απαγγελθεί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Klaasohm τα τελευταία πέντε χρόνια.
Απολογίες και καταγγελίες
Ο Borkum Lads Club, που διοργανώνει το Klaasohm από τη δεκαετία του 1830, ζήτησε συγγνώμη για «ιστορικές πρακτικές του παρελθόντος» και δήλωσε ότι αποστασιοποιείται από «κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών».
Η λέσχη επιβεβαίωσε ότι το φεστιβάλ θα συνεχιστεί στο μέλλον, αλλά χωρίς βία.
Παρ’ όλα αυτά, κάποιες γυναίκες που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ μίλησαν για σοβαρά περιστατικά βίας.
Μία γυναίκα, που παρέμεινε ανώνυμη από φόβο για την οικογένειά της, περιέγραψε:
«Έκλαιγα πολύ και ταυτόχρονα ήμουν θυμωμένη με τον εαυτό μου γιατί αναρωτήθηκα γιατί πήγα μαζί τους, γιατί δεν άκουσα τα ένστικτά μου; Και μετά τους καταριόμουν όλους».
Μια άλλη γυναίκα αφηγήθηκε πώς αντιστάθηκε σε τρεις γνωστούς της που προσπάθησαν να τη σύρουν σε ένα φορτηγάκι.
Μετά από γροθιά που έδωσε σε έναν από αυτούς, την αποκάλεσαν «η κακή… μια τρελή αγελάδα, ψυχικά άρρωστη».
Πρώην συμμετέχων στο Klaasohm τόνισε ότι η παράδοση «δεν αμφισβητείται ούτε εξηγείται».
Συμπλήρωσε πως «όταν μεγαλώνεις με αυτόν τον τρόπο, η εικόνα των γυναικών που σου δημιουργείται υποδηλώνει πολλά, αν νομίζεις ότι έχεις το δικαίωμα να χτυπάς γυναίκες μία φορά τον χρόνο».
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Νέοι νόμοι στο τέλος του έτους: Τι αλλάζει για τους πολίτες τον Δεκέμβριο του 2024;
- Όλες οι ημερομηνίες καταβολής του επιδόματος τέκνων για το 2025
- Το μακρύτερο τραμ στον κόσμο ξεκίνησε δρομολόγια στη Γερμανία
- Στη Γερμανία η παλιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά στον κόσμο – Ποια είναι;
- Επιτρέπεται να πιείτε Glühwein στο μεσημεριανό διάλειμμα από την εργασία σας;