Το μονοπάτι προς το φαράγγι Pähler στη Βαυαρία είναι επικίνδυνο και δεν έχει ανοίξει επίσημα εδώ και χρόνια. Αυτό δεν εμποδίζει τουρίστες στο να το επισκέπτονται. Τώρα δεν είναι πλέον προσβάσιμο…
Κάποιοι παραληρούν γι’ αυτό ως “απόλυτη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους”, αλλά οι κριτικές στο Google για το φαράγγι Pähler τα τελευταία χρόνια περιέχουν και προειδοποιήσεις, όπως για παράδειγμα: “Μόνο για έμπειρους πεζοπόρους, όχι για παιδιά, προσοχή όταν βρέχει, (…), μπείτε μόνο με τα κατάλληλα υποδήματα”.
Παρ’ όλα αυτά, ένας χρήστης ισχυρίζεται ότι είδε κάποιον να φοράει Crocs εκεί. Ένας άλλος περιγράφει πώς χρειάστηκε να ψάξει για εναλλακτικές λύσεις πριν από χρόνια προκειμένου να φτάσει στον καταρράκτη στο τέλος.
Ο δήμος λαμβάνει μέτρα: Το φαράγγι δεν είναι πλέον προσβάσιμο στο μέλλον
Ο δήμος Pähl στην περιοχή Weilheim-Schongau τραβάει τώρα το σχοινί: Το φαράγγι δεν θα είναι πλέον προσβάσιμο στο μέλλον. Είναι ιδιωτική ιδιοκτησία, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Simon Sörgel. “Ωστόσο, τα μονοπάτια είναι αφιερωμένα στο κοινό. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος έχει καθήκον φροντίδας”.
Μέχρι τώρα. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, με μία ψήφο κατά, ότι τα μονοπάτια πρέπει να χαρακτηριστούν. Ο Sörgel αναμένει ότι αυτή η εκτεταμένη διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο ή το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος δεν θα είναι πλέον υπεύθυνος για τα μονοπάτια.
Η απόφαση βασίστηκε σε δύο εκθέσεις εμπειρογνωμόνων που εξέτασαν προσεκτικά τους κινδύνους κατολισθήσεων, καταπτώσεων βράχων και πλημμυρών εκεί. “Και οι δύο εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ότι ο κίνδυνος είναι σημαντικά υψηλότερος από τον υπολειπόμενο αλπικό κίνδυνο – με άλλα λόγια, τον κίνδυνο που έχετε στα βουνά”.
Σύμφωνα με τον Sörgel, αν ο δήμος είχε προσπαθήσει να κάνει τα μονοπάτια ασφαλέστερα με δομικά μέτρα, αυτό θα κόστιζε ένα επταψήφιο έως οκταψήφιο ποσό. “Όσο όμορφο κι αν είναι το φαράγγι, δεν είναι οικονομικά προσιτό για τον δήμο”, λέει ο δήμαρχος.
Το φαράγγι ήταν απαγορευμένο για χρόνια
Η αλήθεια είναι ότι: “Το φαράγγι είναι κλειστό εδώ και χρόνια” – ακριβώς λόγω των κινδύνων που αναφέρθηκαν.
Το κλείδωμα εξακολουθεί να ισχύει, λέει ο Sörgel. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζει επίσης ότι δεν το τηρούν όλοι: “Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί. Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω γι’ αυτό: πρόκειται για σημαντικό κίνδυνο”.
“Κάτι τέτοιο προκαλεί τεράστιο κόστος”
Θυμάται αποστολές ελικοπτέρων στο παρελθόν επειδή τραυματίστηκαν άνθρωποι. “Κάτι τέτοιο προκαλεί τεράστιο κόστος”. Το ερώτημα μπορεί να προκύψει στη συνέχεια: Πληρώνει η ασφαλιστική εταιρεία εάν έχετε εισέλθει στην περιοχή παρά το γεγονός ότι έχει αποκλειστεί;
Όταν ρωτήθηκε, ο Markus Kresser, επικεφαλής της υπηρεσίας ορεινής διάσωσης του Weilheim, δεν θέλει να κατηγοριοποιήσει γενικά τον πιθανό κίνδυνο στο φαράγγι Pähler. Εξαρτάται επίσης από τις καιρικές συνθήκες ή την προσωπική ικανότητα και τη δική του εκτίμηση των κινδύνων.
Ο Kresser δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τα ατυχήματα, αλλά λέει ότι οι περιφερειακοί προορισμοί εκδρομών ήταν πιο δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού και ότι το Pähler Schlucht ήταν επίσης πιο δημοφιλές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και επομένως υπήρχαν περισσότερες εκδρομές.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Μεγάλη μελέτη: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- Η αστυνομία προσφέρει αμοιβή 50.000Ε για τον θάνατο ενός Έλληνα στη Γερμανία
- Σοκάρει ο θάνατος ενός Έλληνα στη Γερμανία: Γερμανοί τηλεθεατές προσφέρουν 50.000 ευρώ
- Πώς τα ιδιωτικά νοικοκυριά στη Γερμανία είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πλουσιότερα;
- Η Γερμανία αντιμετωπίζει και πάλι μεγάλη απειλή πλημμυρών λόγω κακοκαιρίας
- Τρεις άνθρωποι αγνοούνται – δρόμοι κλείνουν για μήνες: Καταιγίδες σάρωσαν την Ελβετία
- Μια γερμανική πόλη η τρίτη πιο ευτυχισμένη πόλη στον κόσμο – Ποια είναι;
- Τι αλλάζει στα τέλη καλωδιακής τηλεόρασης στη Γερμανία τον Ιούλιο 2024;
- 6 ήμερη εργασία: Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο – Θα ακολουθήσει και η Γερμανία το μοντέλο;