Η πυρκαγιά στο πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων “Fremantle Highway”, η οποία προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από ηλεκτρικό αυτοκίνητο, πυροδότησε για άλλη μια φορά συζητήσεις σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιάς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πόσο υψηλοί είναι πραγματικά οι κίνδυνοι; Ρωτήσαμε τους ειδικούς…
Σε αυτό το άρθρο:
- Καίγονται όντως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συχνά;
- Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
- Πώς μπορεί να ξεκινήσει μια πυρκαγιά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
- Πώς την σβήνει η πυροσβεστική υπηρεσία;
- Μπορεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο να ξαναπάρει φωτιά;
- Μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να εκραγούν;
- Πυρκαγιά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Τι πρέπει να κάνω;
- Πώς μπορώ να βοηθήσω τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης;
- Μπορώ να δώσω τις πρώτες βοήθειες στους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
- Και τι γίνεται με την οδική βοήθεια;
- Υπάρχουν μέρη όπου δεν πρέπει να σταθμεύω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;
- Τι μπορώ να κάνω προληπτικά για να ελαχιστοποιήσω τον κίνδυνο πυρκαγιάς;
- Πυρκαγιά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο πλοίο – είμαι ασφαλής από αυτό, έτσι δεν είναι;
Καίγονται όντως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ιδιαίτερα συχνά;
“Δεν υπάρχουν ενδείξεις από τις στατιστικές μας ότι τα ηλεκτρικά οχήματα καίγονται συχνότερα από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης”, λέει ο Christian Ponzel, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV).
Ο Dennis Heldt από την ADAC Nordbayern κάνει μια παρόμοια δήλωση: “Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν τείνουν να καίγονται περισσότερο από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ο φόβος είναι απολύτως αβάσιμος”.
Και ο Carsten-Michael Pix, ομιλητής για θέματα πυροσβεστικών υπηρεσιών στη Γερμανική Ένωση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (DFV), δεν αντιλαμβάνεται επίσης κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
“Δεν είναι σαν να υπάρχει ένα φλεγόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε κάθε γωνία”, λέει με νόημα.
Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Κατ’ αρχήν, πολύ. “Κανένα από τα σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από ένα crash test μέχρι στιγμής”, λέει η ADAC.
Λόγω της βελτιστοποιημένης δομής σύγκρουσης, η ασφάλεια είναι συχνά ακόμη καλύτερη από ό,τι στα συμβατικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την προστασία του πακέτου μπαταριών που είναι εγκατεστημένο στο κάτω μέρος του αμαξώματος από τις συνέπειες ενός ατυχήματος.
Επιπλέον, τα ηλεκτρικά εξαρτήματα είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι εγγενώς ασφαλή, όπως εξηγεί ο Dennis Heldt:
“Η ροή ρεύματος από τη μπαταρία πρέπει να διακόπτεται αυτόματα μόλις εμφανιστεί ένα ελάττωμα.
Εάν συμβεί ατύχημα ή το ηλεκτρικό σύστημα υποστεί εξωτερική βλάβη και προσβληθεί, η μπαταρία αποσυνδέεται αυτόματα από τα εξαρτήματα υψηλής τάσης και τα καλώδια υψηλής τάσης”.
Πώς μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Πρώτα απ’ όλα, με παρόμοιο τρόπο όπως συμβαίνει σε ένα συμβατικό όχημα.
Τα τεχνικά ελαττώματα και τα λάθη επεξεργασίας μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο, όπως και η αμέλεια ή οι ακατάλληλες διαδικασίες κατά τη συντήρηση.
Κρίσιμη γίνεται η κατάσταση όταν οι προστατευτικοί μηχανισμοί της μπαταρίας κίνησης καταστραφούν και παραμορφωθούν από τη δύναμη μιας τυχαίας πρόσκρουσης.
Η επακόλουθη ανάπτυξη θερμότητας μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη των κυψελών της μπαταρίας και καύση της μπαταρίας.
Στη χειρότερη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος του λεγόμενου “θερμικού διαδρόμου” – μιας αλυσιδωτής αντίδρασης κατά την οποία το ένα κελί της μπαταρίας βάζει φωτιά στο επόμενο, ακόμη και αν στην πραγματικότητα είχε ήδη σβήσει.
Αυτό όχι μόνο πολλαπλασιάζει την ισχύ της πυρκαγιάς, αλλά και την αναζωπυρώνει ξανά και ξανά.
Η αυθόρμητη ανάφλεξη χωρίς εξωτερική επίδραση είναι πολύ σπάνια.
Ο Heldt λέει ότι “κατ’ αρχήν δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί εντελώς” ότι αυτό συμβαίνει λόγω ελαττώματος.
Αλλά αυτό ισχύει για όλους τους τύπους κίνησης και δεν αποτελεί πρόβλημα ειδικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Τελικά, οι κινητήρες εσωτερικής καύσης και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπόκεινται απλώς σε διαφορετικούς τύπους κινδύνων πυρκαγιάς.
Στα συμβατικά οχήματα, για παράδειγμα, η βενζίνη ή το πετρέλαιο μπορεί να διαρρεύσει και να έρθει σε επαφή με καυτά μέρη του οχήματος, όπου τα υγρά στη συνέχεια αναφλέγονται.
Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν εκτίθεται σε αυτόν τον κίνδυνο.
Πώς σβήνει η πυροσβεστική την πυρκαγιά;
“Εάν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πιάσει φωτιά στο εσωτερικό ή στο πορτμπαγκάζ, μπορεί να σβήσει με τον κανονικό τρόπο, δεν υπάρχει καμία διαφορά από οποιοδήποτε άλλο όχημα”, εξηγεί ο ειδικός από την ένωση πυροσβεστικών υπηρεσιών.
Με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η πυρόσβεση απαιτεί σχετικά πολύ χρόνο – και πρέπει να χρησιμοποιηθεί πολύ νερό.
Δεν πρόκειται για κλασικές εργασίες κατάσβεσης.
“Ο πραγματικός σκοπός είναι η ψύξη”, εξηγεί ο εμπειρογνώμονας, “μόνο όταν έχω θερμοκρασία 50 με 60 βαθμούς για μισή ώρα μπορώ να υποθέσω ότι η χημική διαδικασία έχει διακοπεί.
Κατ’ αρχήν, το πακέτο μπαταριών είναι αδιάβροχο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι “απαραβίαστο”, λέει ο Pix.
Η Renault εξοπλίζει τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τη λεγόμενη “πρόσβαση πυροσβέστη”, ένα είδος λαιμού πλήρωσης για νερό πυρόσβεσης.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός για αυτό το δραστικό μέτρο προς το παρόν, λέει ο Pix: “Εξάλλου, μια τέτοια μπαταρία έχει μικρή διάρκεια ζωής, μερικές φορές δεν είναι εντελώς φιλική”.
Μπορεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο να πάρει ξανά φωτιά;
“Το να ξαναπάρουν φωτιά τα πράγματα είναι αρκετά φυσιολογικό στον κόσμο της πυρόσβεσης και μπορεί να συμβεί ξανά και ξανά, ειδικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα”, εξηγεί ο εμπειρογνώμονας της DFV Pix.
Για την πυροσβεστική, ωστόσο, η αποστολή τελειώνει μόλις η φωτιά σβήσει επιτυχώς.
Κατά κανόνα, μετά αναλαμβάνει μια εταιρεία ρυμούλκησης και συνιστάται να είναι σε εγρήγορση – για παράδειγμα, σταθμεύοντας το ηλεκτρικό αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά και χρησιμοποιώντας αισθητήρες πυρκαγιάς και μια κάμερα παρακολούθησης.
Μπορούν επίσης να εκραγούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Ναι – αλλά ο κίνδυνος δεν είναι μεγαλύτερος από ό,τι στα οχήματα εσωτερικής καύσης.
Ο Dennis Heldt από την ADAC Nordbayern αναφέρεται σε “πειράματα και δοκιμές που κατέστησαν σαφές ότι οι εκρήξεις και η ένταση της φωτιάς δεν εξαρτώνται από τον τύπο της κίνησης, αλλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ιδίως τα πλαστικά”.
Πυρκαγιά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο: τι να κάνετε;
Βασικά τα ίδια όπως και με οποιαδήποτε άλλη πυρκαγιά σε όχημα.
Αυτό σημαίνει: Εάν παρατηρήσετε καπνό, οσμή καψίματος, σπινθήρες που πετούν ή ακόμη και φλόγες ενώ οδηγείτε, σταματήστε αμέσως στην άκρη του δρόμου.
Εάν είναι δυνατόν, σταθμεύστε το όχημα σε ασφαλή απόσταση από άλλα αυτοκίνητα, κτίρια και, κυρίως, εύφλεκτα αντικείμενα.
Φορέστε ένα γιλέκο υψηλής ορατότητας, εγκαταλείψτε το όχημα με όλους τους επιβαίνοντες το συντομότερο δυνατό και απομακρυνθείτε σε επαρκή απόσταση.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να μπορείτε να αναπνέετε καθαρό αέρα.
Τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο και ειδοποιήστε την πυροσβεστική υπηρεσία μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα φλεγόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Για λόγους ασφαλείας, δεν συνιστάται να επιχειρήσετε να σβήσετε τη φωτιά μόνοι σας, καθώς αυτό απαιτεί μια ορισμένη εγγύτητα στο φλεγόμενο αυτοκίνητο.
“Θα πρέπει να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά και να αφήσετε την κατάσβεση στους επαγγελματίες της πυροσβεστικής”, προειδοποιεί ο εμπειρογνώμονας της ADAC Heldt.
Με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η πυρόσβεση απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα νερού.
“Ένας μικρός πυροσβεστήρας δεν θα είναι αρκετός μόλις το αυτοκίνητο πάρει φωτιά”, λέει ο Heldt.
Ο Carsten-Michael Pix από την Ένωση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών έχει παρόμοια άποψη: “Ειδικά στον αυτοκινητόδρομο, όπου άλλα αυτοκίνητα μπορεί να εξακολουθούν να περνούν με ταχύτητα, μπορεί μόνο να γυρίσει μπούμερανγκ αν ξεκινήσετε με έναν τόσο μικρό πυροσβεστήρα.
Πώς μπορώ να βοηθήσω τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης;
Ο λεγόμενος χάρτης διάσωσης παρέχει σημαντικές πληροφορίες.
“Περιγράφει ακριβώς πού μπορεί η πυροσβεστική υπηρεσία να εφαρμόσει καλύτερα εργαλεία κοπής ή πώς μπορεί να απενεργοποιηθεί χειροκίνητα το σύστημα υψηλής τάσης”, εξηγεί ο Dennis Heldt και συνιστά να αφήσετε μία Rettungskarte πίσω από το ηλιακό γείσο, όπου συχνά κοιτάζουν πρώτα οι βοηθοί.
Είναι πιθανό, ωστόσο, το όχημα να έχει ήδη υποστεί ζημιές στο συγκεκριμένο σημείο ή να φλέγεται.
Ο DFV man Pix επισημαίνει μια άλλη, πιο σύγχρονη επιλογή που είναι ήδη διαθέσιμη στους διασώστες σε πολλές περιπτώσεις:
Στο πλαίσιο του λεγόμενου ερωτήματος πινακίδων κυκλοφορίας, λαμβάνουν το δελτίο δεδομένων διάσωσης από το κέντρο ελέγχου, από το οποίο μπορούν να ληφθούν τα σημαντικότερα δεδομένα και πληροφορίες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συχνά ζητούν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος όταν κάνουν την κλήση έκτακτης ανάγκης.
Αυτό επιτρέπει στις υπηρεσίες να λαμβάνουν πληροφορίες ενώ βρίσκονται ακόμη καθ’ οδόν.
Παρεμπιπτόντως, τα προσωπικά δεδομένα του ιδιοκτήτη δεν καταγράφονται.
Μπορώ να δώσω τις πρώτες βοήθειες στους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
“Η μπαταρία αναφλέγεται μόνο σε πολύ σπάνια ατυχήματα ή σε σοβαρά ατυχήματα, οπότε συνήθως δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς”, λέει ο εμπειρογνώμονας της ADAC Heldt.
Λόγω της άμεσης διακοπής της ροής ρεύματος, οι πρώτες βοήθειες είναι επίσης δυνατές σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς αυξημένο κίνδυνο για τον εαυτό σας.
Επομένως, οι βοηθοί δεν πρέπει να πτοούνται και να επεμβαίνουν.
Η διάσωση ανθρώπων από ένα αυτοκίνητο που έχει ήδη πάρει φωτιά είναι πάντα μια ηρωική πράξη, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από ό,τι με οποιοδήποτε άλλο όχημα.
Και τι γίνεται με την οδική βοήθεια;
Αυτό εξαρτάται από το ελάττωμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγγίζετε τα ηλεκτρικά εξαρτήματα και τα πορτοκαλί καλώδια.
Είναι προτιμότερο να καλέσετε επαγγελματική βοήθεια.
Οι τεχνικοί βλαβών της ADAC, για παράδειγμα, είναι εξοικειωμένοι με την κατασκευή των ηλεκτρικών οχημάτων, γνωρίζουν πού περνούν ποια καλώδια υψηλής τάσης και πώς να χειριστούν το αυτοκίνητο.
Υπάρχουν μέρη στα οποία καλύτερα να μην σταθμεύσω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;
“Όχι”, λέει ο Dennis Heldt, “οι ανησυχίες για τα υπόγεια γκαράζ ειδικότερα είναι αβάσιμες. Ωστόσο, είναι λογικό να διασφαλίζεται ότι οι χώροι στάθμευσης αυτοί είναι εύκολα προσβάσιμοι από τις υπηρεσίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Οι σταθμοί φόρτισης, για παράδειγμα, εγκαθίστανται συχνά στο επίπεδο της εισόδου και της εξόδου.
Οι κλειστοί χώροι, όπως τα υπόγεια γκαράζ, είναι “πάντα πολύ δύσκολοι χώροι”, εξηγεί ο Carsten-Michael Pix από την ένωση πυροσβεστών.
“Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πρέπει να αντιμετωπίσουν πολύ καπνό και έντονη θερμότητα που δεν μπορούν να διαφύγουν, ενώ πρέπει επίσης να κινηθούν γρήγορα και να χρησιμοποιήσουν νερό για να κρατήσουν το κτίριο σταθερό”.
Ωστόσο, είναι “εντελώς άσχετο” αν η πηγή της πυρκαγιάς είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ένα συμβατικό όχημα.
Η ασφαλιστική ένωση GDV θεωρεί επίσης περιττή την απαγόρευση υπόγειων χώρων στάθμευσης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η πόλη Kulmbach απέσυρε την απαγόρευση εισόδου, αφού η αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε ειδικό εξοπλισμό και εκπαίδευση για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς.
Τι μπορώ να κάνω προληπτικά για να ελαχιστοποιήσω τον κίνδυνο πυρκαγιάς;
Η σωστή και τακτική συντήρηση αποτρέπει τις δυνητικά επικίνδυνες βλάβες.
Επιπλέον, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατεστραμμένα καλώδια φόρτισης και η φόρτιση πρέπει να γίνεται σε κατάλληλη πηγή ρεύματος.
Η πρίζα Schuko τείνει να μην πληροί αυτή την απαίτηση.
“Οι φόβοι για κινδύνους κατά τη φόρτιση είναι αβάσιμοι, εφόσον το κουτί τοίχου ή η συσκευή φόρτισης έχει εγκατασταθεί και πιστοποιηθεί επαγγελματικά”, λέει ο εμπειρογνώμονας της ADAC Heldt.
Εάν τα καλώδια φόρτισης σε έναν δημόσιο “σταθμό φόρτισης” είναι προφανώς ελαττωματικά ή υπάρχουν άλλα προβλήματα με τον εξοπλισμό, αυτό πρέπει να αναφέρεται αμέσως στον φορέα εκμετάλλευσης και ο σταθμός φόρτισης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μέχρι να επισκευαστεί.
Φωτιά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο πλοίο – είμαι ασφαλής από αυτό;
Όχι απαραίτητα. Διότι δεν μεταφέρονται στο νερό μόνο ολοκαίνουργια ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Με το αυξανόμενο απόθεμα, αυξάνεται και ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους σε ένα επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο – εφόσον τους επιτρέπεται αυτό:
Η νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Havila Kystruten, για παράδειγμα, δεν επιτρέπει πλέον τα ηλεκτρικά, υβριδικά και υδρογονοκίνητα αυτοκίνητα με μπαταρίες στα παράκτια κρουαζιερόπλοιά της, επισημαίνοντας το πρόβλημα της πυρόσβεσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο στο πλοίο με τις μηχανές εσωτερικής καύσης αλλά όχι με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Για τη ναυτιλιακή εταιρεία, είναι “αδύνατο να παρακολουθείται η κατάσταση της μπαταρίας ενός αυτοκινήτου ή να γνωρίζει αν έχει υποστεί ζημιά πριν το αυτοκίνητο επιβιβαστεί στο πλοίο”, λέει ο εκπρόσωπος της Havila, Marius Riebandt.
Η σουηδική TT-Line, από την άλλη πλευρά, έχει εξοπλίσει τα “πράσινα πλοία” της ακόμη και με σταθμούς φόρτισης που μπορούν να προκρατηθούν.
“Σύμφωνα με τις τρέχουσες μελέτες και έρευνες, η πιθανότητα να πιάσει φωτιά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ίση ή μικρότερη από εκείνη ενός οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης”, ενημερώνει η εκπρόσωπος της TT-Line Sharon Fasch- τα μέτρα πυρόσβεσης επί του πλοίου είναι “σύμφωνα με τις συστάσεις για την αντιμετώπιση ιδίως των εναλλακτικών οχημάτων”, επιπλέον, όλα τα μέλη του πληρώματος έχουν ειδική εκπαίδευση.
Επειδή οι απόψεις των ναυτιλιακών εταιρειών διαφέρουν, οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει επίσης να μελετούν προσεκτικά τις συνθήκες μεταφοράς όταν σχεδιάζουν το ταξίδι τους.
Διαφορετικά, δεν αποκλείεται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο να πρέπει να μείνει πίσω στο λιμάνι.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.