Ο καγκελάριος Σολτς θέλει να απελάσει εγκληματίες στο Αφγανιστάν και τη Συρία. Ο ηγέτης του CSU Söder θεωρεί ότι η ανακοίνωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από κενές προεκλογικές υποσχέσεις..
Περαιτέρω εκκλήσεις για πιο συνεπή επαναπατρισμό των εγκληματιών έρχονται από τη Σαξονία
Η θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι σε αστυνομικό στο Μανχάιμ έχει τροφοδοτήσει τη συζήτηση για απελάσεις σε μη ασφαλείς χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Συρία.
Οι εκκλήσεις για τον τερματισμό της απαγόρευσης των απελάσεων προέρχονται από διάφορα πολιτικά στρατόπεδα.
Στην κυβερνητική δήλωσή του την Πέμπτη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταστήσει και πάλι δυνατές αυτές τις επιστροφές, αλλά ο ηγέτης του CSU Μάρκους Ζέντερ αμφιβάλλει τώρα ότι ο Σολτς θα το εφαρμόσει πραγματικά.
«Φοβάμαι όμως, όπως είπε ο καγκελάριος, ότι αυτό οφείλεται μόνο στην προεκλογική εκστρατεία (των ευρωεκλογών)», δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός στο ειδησεογραφικό κανάλι Welt TV το βράδυ της Παρασκευής. «Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί τίποτα.»
Μια κυβερνητική δήλωση από την καγκελάριο δεν θα βοηθούσε όσο οι Πράσινοι δεν κινούνται.
“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να πάρει αυτές τις αποφάσεις. Οι Πράσινοι έχουν κολλήσει”.
Ο Söder ζητά ατομικές διαδικασίες ασύλου
Οι Πράσινοι είναι επιφυλακτικοί για το σχέδιο ή και το απορρίπτουν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άμεσες απελάσεις στο Αφγανιστάν απαιτούν συμφωνίες με τους ισλαμιστές Ταλιμπάν.
Οι εκπρόσωποι των Πρασίνων το θεωρούν αυτό απαράδεκτο.
Η Γερμανία έχει αναστείλει τις απελάσεις προς το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία το 2021.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, εξετάζεται επί του παρόντος αν και πώς μπορεί να καταστεί ξανά δυνατός ο επαναπατρισμός σοβαρών εγκληματιών.»
Ο Söder συνέχισε λέγοντας ότι για τον ίδιο είναι πολύ σαφές: »Όποιος διαπράττει ένα τέτοιο αδίκημα πρέπει να απελαθεί. Και αν προέρχεται από το Αφγανιστάν, τότε πρέπει επίσης να απελαθεί στο Αφγανιστάν ή στη Συρία. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη αμνηστία.»
Ζήτησε να καταργηθεί η επικουρική προστασία για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι από το Αφγανιστάν και τη Συρία «δεν λαμβάνουν πλέον ατομική διαδικασία ασύλου, αντίθετα υπάρχει ένα είδος λευκής επιταγής.
Η λεγόμενη επικουρική προστασία”, επέκρινε ο Söder. “Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά όλοι όσοι προέρχονται από εκεί κατηγοριοποιούνται ουσιαστικά ως διωκόμενοι. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος”.
Εμπειρογνώμονας: Daniel Thym, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης, πιστεύει επίσης ότι το γενικό καθεστώς προστασίας για τους ανθρώπους από το Αφγανιστάν και τη Συρία δεν είναι πλέον νομικά απαραίτητο.
«Σχεδόν κανείς σε αυτή τη χώρα δεν αμφιβάλλει ότι σχεδόν όλοι οι Σύροι και οι Αφγανοί λαμβάνουν καθεστώς προστασίας – με αποτέλεσμα να ζουν στη Γερμανία εντελώς νόμιμα και να αντιμετωπίζονται ισότιμα», δήλωσε ο Thym στη Welt am Sonntag.
«Αυτή η γενναιοδωρία ήταν κάποτε σωστή, αλλά σήμερα δεν πείθει πλέον.
Το αν μια αίτηση ασύλου είναι επιτυχής εξαρτάται από την κατάσταση στη χώρα προέλευσης. Αυτό έχει αλλάξει στη Συρία, στο Αφγανιστάν, αλλά και στην Ουκρανία”, δήλωσε ο δικηγόρος, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας, προσθέτοντας ότι οι Αφγανοί αιτούντες άσυλο “επωφελούνται από την απαγόρευση απέλασης, διότι τα γερμανικά δικαστήρια είναι της γνώμης ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο Αφγανιστάν είναι τόσο άσχημες που ακόμη και οι ανύπαντροι και υγιείς νέοι άνδρες στην πρωτεύουσα Καμπούλ υφίστανται απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση”.
Μια τέτοια απαγόρευση απέλασης θα είχε ως αποτέλεσμα την κανονική άδεια παραμονής.
Στους Αφγανούς χορηγήθηκε αυτή, επειδή τα γερμανικά δικαστήρια εφάρμοσαν γενναιόδωρα τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
«Η γενναιοδωρία της Γερμανίας απέχει μίλια από την αρχική ιδέα του νόμου περί ασύλου.»
Η Σαξονία θέλει περαιτέρω αυστηροποίηση
Εν τω μεταξύ, η συζήτηση για τις απελάσεις συνεχίζεται. Οι εκκλήσεις για περαιτέρω αυστηροποίηση προέρχονται από τη Σαξονία.
Ο πρωθυπουργός Michael Kretschmer, για παράδειγμα, ζητά την απέλαση των μεταναστών που έχουν διαπράξει πολλαπλά αδικήματα μόλις συμπληρώσουν την ηλικία των 18 ετών, ακόμη και αν δεν έχουν διαπράξει νέο έγκλημα.
Ο πολιτικός του CDU δήλωσε σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Sachsen Fernsehen ότι οι υφιστάμενοι νόμοι πρέπει να προσαρμοστούν για να καταστεί αυτό δυνατό:
«Δίνουμε στους ανθρώπους προστασία. Αν κάνουν κατάχρηση της αλληλεγγύης μας επειδή γίνονται εγκληματίες, και όχι επειδή πάρκαραν λάθος το αυτοκίνητό τους, αλλά συνεχώς και κυρίως με βία, τότε δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται εδώ”.
Το καθεστώς του πρόσφυγα θα πρέπει να ανακαλείται πολύ πιο γρήγορα σε περιπτώσεις εγκληματικότητας.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Γίνε μέλος, δωρεάν, και έλα στην παρέα του grland.info
- Πως θα κερδίσετε μείωση του ενοικίου σας στη Γερμανία;
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- Ενοίκιο σπιτιού στη Γερμανία: Είναι οι χρεώσεις που πληρώνω φυσιολογικές;
- Εμπειρογνώμονας προβλέπει «αιματηρό καλοκαίρι» με νέες ασθένειες στη Γερμανία
- Δείτε το νέο σούπερ όπλο της Γερμανικής Αστυνομίας κατά των Drones! (Pic)