Η Καθολική Εκκλησία επιτρέπει σε εργαζόμενους γάμο ομοφυλοφίλων
Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι καθολικοί επίσκοποι συμφώνησαν σε μια νέα εργατική νομοθεσία. Οι εμπνευστές της μεταρρύθμισης περίμεναν περισσότερα.
Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, 125 υπάλληλοι της Καθολικής Εκκλησίας δήλωσαν ότι είναι queer σε μια πρωτοφανή ενέργεια και απαίτησαν να σταματήσουν τουλάχιστον οι διακρίσεις βάσει της εργατικής νομοθεσίας.
Τώρα, μετά από μήνες συζητήσεων, οι καθολικοί επίσκοποι των 27 επισκοπών της Γερμανίας συμφώνησαν σε ένα νέο εργατικό δίκαιο.
Την Τρίτη στο Würzburg, υιοθέτησαν μια αντίστοιχη τροποποίηση της λεγόμενης “Βασικής τάξης της εκκλησιαστικής λειτουργίας”.
Αυτή είναι η βάση του εργατικού δικαίου για περίπου 800.000 εργαζόμενους στην Καθολική Εκκλησία και την Caritas.
Μέχρι τώρα, θα μπορούσε να κοστίσει στους υπαλλήλους αυτούς τη δουλειά τους, αν, για παράδειγμα, δήλωναν σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου – ή αν ξαναπαντρεύονταν μετά από διαζύγιο. Αυτό πρέπει τώρα να τελειώσει.
“Ρητά όπως ποτέ άλλοτε, η διαφορετικότητα στους εκκλησιαστικούς θεσμούς αναγνωρίζεται ως εμπλουτισμός”, ανακοίνωσε η Γερμανική Διάσκεψη Επισκόπων (DBK).
Μόνο μία προϋπόθεση
“Όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι εκπρόσωποι της άνευ όρων αγάπης του Θεού και, συνεπώς, μιας εκκλησίας που υπηρετεί τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα καθήκοντά τους, την καταγωγή τους, τη θρησκεία τους, την ηλικία τους, την αναπηρία τους, το φύλο τους, τη σεξουαλική τους ταυτότητα και τον τρόπο ζωής τους”.
Ο όρος, ωστόσο, ήταν “θετική στάση και άνοιγμα στο μήνυμα του Ευαγγελίου”.
Αλλά μάλλον δεν έμεναν και πολλά άλλα να κάνουν οι καθολικοί ιερείς.
Ο Thomas Schüller, ειδικός σε θέματα εκκλησιαστικού δικαίου, χαρακτηρίζει τους επισκόπους “καθοδηγούμενους από τα κρατικά εργατοδικεία, τα οποία έχουν προ πολλού βγάλει από τα χέρια τους τα προηγούμενα εργαλεία των κυρώσεων του εργατικού δικαίου, ιδίως όσον αφορά τον προσωπικό τρόπο ζωής”.
Η “επί μακρόν φιλική προς την εκκλησία δικαιοδοσία” ανατράπηκε από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, λέει στην Deutsche Presse-Agentur.
“Πιθανώς και λόγω της έλλειψης προσωπικού”.
Η Mechthild Heil, ομοσπονδιακή πρόεδρος της Ένωσης Καθολικών Γυναικών Γερμανίας (kfd), χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή “ορόσημο για όλους τους εργαζόμενους στην εκκλησία”.
“Η νέα εκδοχή, ότι ο βασικός τομέας του σχεδιασμού της ιδιωτικής ζωής δεν υπόκειται πλέον σε νομικές αξιολογήσεις, ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία, αλλά πιθανώς οφείλεται και στην έλλειψη προσωπικού”, λέει ο εκπρόσωπος του “Είμαστε Εκκλησία” Κρίστιαν Βάισνερ.
“Αυτό ελπίζουμε να σημαίνει το τέλος των διακρίσεων και το τέλος της μυστικοπάθειας από φόβο μήπως χάσει κανείς τη δουλειά του, για παράδειγμα, για τα διαζευγμένα ξαναπαντρεμένα ζευγάρια ή τα άτομα που ζουν ομοφυλοφιλικά”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 23 νέες αλλαγές και κανόνες που έρχονται στη Γερμανία το 2023
- Επίδομα Χριστουγέννων 22: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι;
- Γερμανία: Ενεργειακό επίδομα 200 ευρώ για φοιτητές και ασκούμενους
- Οι πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες εφαρμογές καιρού για τη Γερμανία
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Είναι υποχρεωτικά τα χειμερινά ελαστικά στη Γερμανία;
- Πώς να κερδίσω χρήματα για ταξίδι με τρένο στη Γερμανία;
- Επισκόπηση: 6 αλλαγές που φέρνει ο Δεκέμβριος στη Γερμανία
- Advent: 40 πιο αστείες χριστουγεννιάτικες γερμανικές ευχές
- 8 συμβουλές για να απολαύσετε το κρύο σαν γνήσιος Γερμανός
- 7 ανεπανάληπτες γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές