Ο λεγόμενος “κομήτης του διαβόλου”, γνωστός στους επιστήμονες ως 12P/Pons-Brooks, πετάει αυτή τη στιγμή δίπλα από τη Γη – και θα μπορούσε τώρα να φωτίσει τον ουρανό για άλλη μια φορά πριν εξαφανιστεί ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμφανίζεται μόνο μία φορά κάθε 71 χρόνια.
Γνωστός για τις φωτεινές εκρήξεις αερίων και σκόνης, μόλις εντοπίστηκε με γυμνό μάτι πάνω από τα σύνορα μεταξύ Σαξονίας και Θουριγγίας.
Ωστόσο, οι καλύτερες πιθανότητες να εντοπίσετε τον κομήτη ξανά πριν από το 2095 είναι αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ειδικός: 9 μ.μ. είναι η καλύτερη ώρα
“Ο ουρανός θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα καθαρός το Σάββατο και την Κυριακή”, δήλωσε στη BILD ο Ralf Ulrichs, επικεφαλής του Αστεροσκοπείου Norderney. Και ο ίδιος έχει ήδη καταφέρει να τραβήξει μια συγκλονιστική φωτογραφία του 12P/Pons-Brooks.
Το σπάνιο φαινόμενο μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί στον ουρανό με ερασιτεχνικά κιάλια. Τουλάχιστον αν ξέρετε πού και πότε να κοιτάξετε.
- Ο κομήτης θα πρέπει να εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό μεταξύ περίπου 9 και 9.15 μ.μ.
- “Πετάει σαφώς προς τα δυτικά, πολύ χαμηλά. Αν μπορείτε να δείτε τον φωτεινό Δία, ο κομήτης μπορεί να φανεί περίπου μια χούφτα δεξιά κάτω από αυτόν, πολύ κοντά στον ορίζοντα”.
Χωρίς ειδική προετοιμασία, ωστόσο, θα βλέπατε μόνο μια γαλακτώδη κηλίδα στις εικόνες.
Σύμφωνα με τον Simon Plate από το Πλανητάριο Urania στο Πότσνταμ, θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε ένα σκοτεινό μέρος με λίγες πηγές φωτός στην περιοχή για να τραβήξετε φωτογραφίες.
Η καλύτερη επιλογή είναι μια φωτογραφική μηχανή με μεγαλύτερο φακό, ιδανικά μια ψηφιακή SLR ή μια compact φωτογραφική μηχανή.
Συνιστάται ένα τρίποδο ή μια σταθερή βάση για να διασφαλίσετε ότι τίποτα δεν κουνιέται.
Η Plate συνιστά χρόνο έκθεσης περίπου 10 έως 30 δευτερόλεπτα και ρύθμιση ISO μεταξύ 800 και 1600.
Στα smartphones θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη η λειτουργία νύχτας. Ορισμένες συσκευές, όπως τα μοντέλα Google Pixel, διαθέτουν ακόμη και λειτουργία αστροφωτογραφίας.
Αν δεν έχετε τρίποδο, μπορείτε να κρατήσετε το smartphone και με τα δύο χέρια και να ακουμπήσετε τα χέρια σας σε έναν τοίχο ή ένα τραπέζι.
Αν δεν είστε καθόλου εξοικειωμένοι με τον νυχτερινό ουρανό, οι εφαρμογές Starlight, Star Walk ή SkyView (δωρεάν στη βασική έκδοση) χρησιμοποιούν δεδομένα θέσης και εμφανίζουν αστερισμούς και πλανήτες στην οθόνη όταν στρέφετε την κάμερα του smartphone στον ουρανό.
Αλλά γιατί ο 12P/Pons-Brooks ονομάζεται ακόμη και κομήτης του διαβόλου;
Το ουράνιο σώμα οφείλει το όνομά του στις δύο φωτεινές κορυφές που κάποτε έμοιαζαν με δύο κέρατα λόγω εκρήξεων αερίων στην επιφάνεια.
Κεντρική φωτογραφία αρχείου
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Sold out και στη Γερμανία: Φάρμακο για τον διαβήτη προκαλεί εγκυμοσύνη!
- Σχολική επανάσταση; Το πρώτο γυμνάσιο που εισάγει ευέλικτο ωράριο!
- Η Γερμανία ψάχνει άτομα να μείνουν 60 ημέρες ξαπλωμένοι για 18.000 ΕΥΡΩ!
- Πότε θα πραγματοποιηθεί ο μαραθώνιος των καμερών ταχύτητας του 2024;
- Ποιο είναι το χειρότερο τρένο της Γερμανίας και πόσο αργεί;
- Πότε θα είναι διαθέσιμο το νέο καύσιμο από μαγειρικό λάδι για αυτοκίνητα;