Μελέτη: Οι καταναλωτές αισθάνονται πιο ανασφαλείς στο διαδίκτυο
Οι χρήστες του Διαδικτύου στη Γερμανία αισθάνονται ότι απειλούνται περισσότερο από ποτέ από κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Αυτό προκύπτει από τον τελευταίο δείκτη ασφάλειας της πρωτοβουλίας “Deutschland sicher im Netz” (DsiN), ο οποίος δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο.
Σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το εκατό, ο συνολικός δείκτης απειλών, ο οποίος αντικατοπτρίζει την κατάσταση της ψηφιακής ασφάλειας για τους καταναλωτές, έπεσε στις 55,7 μονάδες, τη χειρότερη τιμή από τότε που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2014.
Πέρυσι, η τιμή ήταν 57,2 και πρόπερσι 59,8. Το καλύτερο υποκειμενικό επίπεδο προστασίας μέχρι σήμερα μετρήθηκε το 2016 με 65,4 μονάδες.
Με τον δείκτη, οι ερευνητές επιχειρούν να αντιστοιχίσουν την υποκειμενική απειλή με το πραγματικό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών βάσει αντιπροσωπευτικής έρευνας.
Με την τρέχουσα τιμή των 55,7 μονάδων, ο δείκτης απέχει μόλις 5,7 μονάδες από το σημείο καμπής 50, όπου οι παράγοντες αβεβαιότητας υπερβαίνουν τους παράγοντες ασφάλειας.
Για τον υπολογισμό των στοιχείων του δείκτη DsiN, 2000 καταναλωτές άνω των 16 ετών συμμετείχαν σε αντιπροσωπευτική διαδικτυακή δημοσκόπηση.
Η έρευνα καταναλωτών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς και γνώμης Kantar.
Περισσότερες εμπειρίες με απόπειρες phishing
Οι αξιολογήσεις ασφαλείας βασίζονται σε συγκεκριμένες προσωπικές εμπειρίες.
Οι απόπειρες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing), δηλαδή τα δόλια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα με συνδέσμους ή αιτήματα για την εισαγωγή ευαίσθητων δεδομένων, αυξήθηκαν κατά 4,8% τον τελευταίο χρόνο.
Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν το κύριο θέμα της μελέτης της Kantar φέτος.
Μόλις το 21% των ερωτηθέντων βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη κυρίως ως ευκαιρία, ενώ το 31,5% τη βλέπει περισσότερο ως κίνδυνο.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να αποφύγει το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης.
Το 67,7 τοις εκατό θεωρεί ότι η ΤΝ θα είναι απαραίτητη στο μέλλον.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 77,2 τοις εκατό θα επιθυμούσε περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη προκειμένου να χρησιμοποιούν την ΤΝ με αυτοκαθοριζόμενο και ασφαλή τρόπο.
Οι περισσότεροι καταναλωτές γνωρίζουν στην πραγματικότητα πώς να προστατεύονται στο διαδίκτυο.
Για παράδειγμα, το 99,2% γνωρίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται ισχυροί κωδικοί πρόσβασης.
Σύμφωνα με το DsiN, σημειώνεται επίσης πρόοδος στην εφαρμογή της δικής τους συμπεριφοράς ασφαλείας στην καθημερινή ζωή: το 80,6% χρησιμοποιεί ασφαλή συστήματα πληρωμών και το 80,2% προστατεύει πραγματικά τις συνδέσεις του με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.
Όσον αφορά την ανάγκη να ενημερώνονται τα λειτουργικά συστήματα και οι εφαρμογές με ενημερώσεις ασφαλείας, εξακολουθεί επίσης να υπάρχει χάσμα μεταξύ της γνώσης (98,8 τοις εκατό) και της εφαρμογής στην πράξη (80,2 τοις εκατό).
© dpa
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Επιτρέπεται να υψώσετε ή να κατέχετε ελληνική σημαία στη Γερμανία;
- Το μποτιλιάρισμα κοστίζει πολύ χρόνο και δισεκατομμύρια στη Γερμανία
- Ποτίζετε το γκαζόν μεσημέρι; Προσοχή μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο 50.000Ε
- 18χρονος σεσημασμένος Σύριος ο δράστης του ξυλοδαρμού του Έλληνα στη Γερμανία
- Κάνετε Share – Like ή αναρτήσεις με τρομοκρατικό περιεχόμενο; Η Γερμανία θα σας διώχνει
- Σχόλιο της Bild μετά τον θάνατο του Έλληνα: Η δημοκρατία μας δεν αντέχει άλλο