Ένα καταφύγιο με χώρο για 120.000 άτομα στη Γερμανία
Το μεγαλύτερο καταφύγιο αεράμυνας στον κόσμο βρίσκεται κάτω από το Ντόρτμουντ. Ο χαμένος τόπος θα ανοίξει για τους επισκέπτες αφού εξερευνηθεί
Μια σκάλα οδηγεί στα βάθη του Ντόρτμουντ. Η πινακίδα “Απαγορεύεται η διέλευση” σας βάζει στον πειρασμό να μην σταματήσετε – η πρώτη απόδειξη μιας άλλης εποχής.
Τα σκαλοπάτια στρίβουν προς τα αριστερά, το απομεινάρι ενός παλιού, σκονισμένου παπουτσιού σχεδόν εξαφανίζεται στο γκρι-καφέ του σκαλοπατιού.
Πιθανότατα αυτή ήταν η θέση του για αρκετές δεκαετίες. Μόλις φτάσετε στον πυθμένα, βρίσκεστε 17 μέτρα κάτω από το κέντρο του Ντόρτμουντ. Εδώ ξεκινάει το ταξίδι σε περισσότερα από 80 χρόνια ιστορίας.
Μεταξύ του Westpark και του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού βρίσκεται το μεγαλύτερο ίσως πολιτικό καταφύγιο αεροπορικών επιδρομών στον κόσμο.
Έχει επιβεβαιωθεί ότι ο λαβύρινθος, ο οποίος έχει μήκος άνω των 4,5 χιλιομέτρων, ήταν το μεγαλύτερο σύστημα καταφυγίων στον κόσμο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Εδώ και περίπου δύο χρόνια, ο αρχαιολόγος της πόλης Ίνγκμαρ Λούθερ και η ομάδα του εξερευνούν τις σήραγγες και τώρα αναζητούν σύγχρονους μάρτυρες που μπορούν να δώσουν ζωή στις βαθιές σήραγγες με τις ιστορίες τους.
Από τη μία πλευρά, ο στόχος είναι η παροχή πληροφοριών και η υπενθύμιση του παρελθόντος. Από την άλλη πλευρά, το Lost Place πρόκειται να ανοίξει για τους επισκέπτες. Ο 40χρονος είναι σίγουρος ότι αυτό θα αποτελέσει έναν “τουριστικό μαγνήτη” που θα κάνει το Ντόρτμουντ πιο ελκυστικό.
Ο Λούθερ δείχνει το δρόμο και φέρνει φως στο σκοτάδι των διαδρόμων του καταφυγίου.
Στρέφει τον φακό του σε ένα παλιό καροτσάκι στα αριστερά του, ενώ στα δεξιά του υπάρχουν τα απομεινάρια από παλιές τουαλέτες. Δείχνει τμήματα σιδηροτροχιών και μια παλιά δεξαμενή.
Ένα κρεβάτι στρατοπέδου ακουμπά σε έναν τοίχο. Στη συνέχεια ένα σταυροδρόμι: ο δεξιός διάδρομος, εμφανώς ανακαινισμένος, οδηγεί στον κόσμο της δεκαετίας του ’70.
Ο αριστερός διάδρομος δείχνει το δρόμο πίσω στην αρχή του διακλαδισμένου συστήματος καταφυγίων το 1937.
Οι καταναγκαστικοί εργάτες δούλευαν δώδεκα ώρες την ημέρα
Οι εθνικοσοσιαλιστές άρχισαν να χτίζουν το καταφύγιο για την προστασία του πληθυσμού. Υποτίθεται ότι 120.000 άνθρωποι θα έβρισκαν καταφύγιο εδώ, αλλά πιθανότατα μέχρι και 360.000 άνθρωποι παρέμειναν στις σήραγγες.
Το 1943, η ευθύνη περιήλθε στην Οργάνωση Todt, μια παραστρατιωτική κατασκευαστική ομάδα του ναζιστικού καθεστώτος. Από τότε, η εργασία έγινε πολύ πιο “παραγωγική”, σύμφωνα με τον Λούθερ. Ξεκίνησε η σκοτεινή εποχή της καταναγκαστικής εργασίας στο σύστημα των καταφυγίων. “Ο Fritz Todt δεν νοιαζόταν για τους ανθρώπους”.
Οι καταναγκαστικοί εργάτες δούλευαν υπόγεια επί δώδεκα ώρες και μετά από ένα δίωρο διάλειμμα συνέχισαν. Σε κάθε δέκα αλλοδαπούς εργάτες αντιστοιχούσε ένας Γερμανός, αλλά σε αντίθεση με τους πρώτους, τους ανατέθηκαν εργασίες επικεφαλής, όπως η τεχνική διαχείριση.
Όταν σήμανε ο συναγερμός, οι ξένοι εργάτες έπρεπε να εγκαταλείψουν το καταφύγιο. Μόνο οι Γερμανοί έπρεπε να βρουν καταφύγιο – οι εργάτες μπορούσαν να ελπίζουν ότι θα γλίτωναν από τις βόμβες.
Προκειμένου να ανακατασκευάσουν ιστορίες όπως αυτές, ο Λούθερ και η ομάδα του καταγράφουν κάθε τι που βρίσκουν.
Είτε πρόκειται για έναν φαινομενικά ανούσιο πίνακα, είτε για υπολείμματα εκρηκτικών είτε για παλιά κουτιά γκράφιτι – κάθε λεπτομέρεια συμβάλλει στο να αναπνέουν ιστορίες στους άδειους διαδρόμους.
Η είσοδος στο καταφύγιο χωρίς άδεια είναι παράνομη
Εν τω μεταξύ, τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χαρακτηρίζονται από πιο πρόσφατα στοιχεία. Για παράδειγμα, ο τοίχος στον οποίο ακουμπάει ένα παλιό φορείο είναι διακοσμημένος με μια μαύρη ετικέτα: “Σχέδιο Β” είναι γραμμένο εκεί κυκλωμένο με μαύρο χρώμα. Μπορούν όμως να ανακαλυφθούν και παλαιότερα “γκράφιτι”.
Στο στεγνό νεκροτομείο, οι χρήστες άφησαν ένα σημείωμα με κίτρινη λαδομπογιά: “Αγαπητοί άνθρωποι, να είστε αρκετά καλοί” – η συνέχεια είναι δυσανάγνωστη. Ομοίως, υπάρχει επικοινωνία εντός των διαδρόμων. Αλλά αντί για τοιχογραφίες, υπάρχουν μικροί διάλογοι: “Σκέψου!” – “Εντάξει, είμαι!”
Ζητούνται περισσότεροι αυτόπτες μάρτυρες για αναγνώριση
Το έργο του Λούθερ και της ομάδας του θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε, το καταφύγιο πρέπει να ερευνηθεί πλήρως και να αξιολογηθούν οι μαρτυρίες και οι πληροφορίες των αυτοπτών μαρτύρων.
Ήδη έχουν εμφανιστεί 70 μάρτυρες- ακόμη και ένας άνθρωπος που συμμετείχε στην κατασκευή του καταφυγίου στην αρχή. Ο Λούθερ ελπίζει σε περισσότερες αναφορές, διότι όσο περισσότερες πληροφορίες λαμβάνει, τόσο καλύτερα μπορεί να γίνει κατανοητή η πολύπλευρη ιστορία του καταφυγίου.
Το πρόβλημα, λέει, είναι ότι πολλοί θεωρούν τις εμπειρίες τους αδιάφορες, αλλά ο Λούθερ τονίζει ότι κάθε μικρό κομμάτι είναι σημαντικό.
“Τα επιμέρους κομμάτια της πληροφορίας εισρέουν σιγά-σιγά και τελικά βγαίνει νόημα”. Μέχρι τότε, ωστόσο, ένα ή δύο μυστικά παραμένουν κρυμμένα στους σκοτεινούς διαδρόμους.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Επιδόματα ή κανονικός μισθός: Ποιο φέρνει περισσότερα χρήματα;
- Γερμανία: Γιατί όλα τα κινητά θα χτυπήσουν στις 08.12.22;
- Δείτε τα 7 στάδια εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας
- Αναλύουμε 8 μύθους για τα ελαστικά αυτοκινήτων στη Γερμανία
- Συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ, λεωφορείο
- 23 νέες αλλαγές και κανόνες που έρχονται στη Γερμανία το 2023
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το γερμανικό Glühwein
- 10 τρόποι για λιγότερα χρήματα από τα ψώνια σας στη Γερμανία
- Τέλος η υποχρεωτική καραντίνα σε Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη
- Έρχονται τα πρώτα χιόνια στη Γερμανία μετά τον ζεστό Νοέμβριο
- Γερμανία: Τι δικαιούμαι σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης τρένου;
- Επίδομα Χριστουγέννων 22: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι;
- Γερμανία: Ενεργειακό επίδομα 200 ευρώ για φοιτητές και ασκούμενους
- Οι πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες εφαρμογές καιρού για τη Γερμανία
- Totensonntag 2022: Ποιο είναι το νόημα της ημέρας στη Γερμανία;