Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία θα πρέπει να δαπανήσει λιγότερα τα επόμενα χρόνια απ’ ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος…
Οι απαιτήσεις των Βρυξελλών για το επόμενο έτος είναι κάπως πιο γενναιόδωρες από τον οικονομικό σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φλόριαν Τόνκαρ.
Το 2026, ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να προβούν σε σημαντική εξυγίανση.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, τα λεγόμενα μονοπάτια αναφοράς.
Προκειμένου να διασφαλιστούν υγιή δημοσιονομικά, κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να καταρτίσει ένα τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία.
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα εάν μια χώρα δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη, το σχέδιο μπορεί να παραταθεί.
Η Επιτροπή της ΕΕ μπορεί επίσης να λάβει προσωρινά υπόψη την αύξηση των πληρωμών τόκων, για παράδειγμα, κατά τον υπολογισμό των προσπαθειών προσαρμογής.
Η Γερμανία καταρτίζει τώρα ένα χρηματοδοτικό σχέδιο με βάση τις πορείες αναφοράς και το υποβάλλει στην Επιτροπή της ΕΕ, όπως και όλα τα άλλα κράτη μέλη.
“Αυτό θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο”, λέει ο Toncar.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αλλαγές στην πορεία των δαπανών που καθορίζει η Επιτροπή.
Τα σχέδια προϋπολογισμού πρέπει επίσης να εγκριθούν ακόμη από το Συμβούλιο Υπουργών.
Οι κανόνες της ΕΕ για το χρέος, γνωστοί και ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ορίζουν ότι το επίπεδο χρέους ενός κράτους μέλους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% της οικονομικής παραγωγής.
Ταυτόχρονα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης πρέπει να διατηρείται κάτω από το τρία τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Όποιος υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κινδυνεύει με ποινική δίωξη.
Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή της ΕΕ κίνησε τη λεγόμενη διαδικασία ελλείμματος κατά επτά κρατών μελών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία.
Η Γερμανία προς το παρόν δεν απειλείται με προβλήματα από τις Βρυξέλλες.
Οι κανόνες έχουν επικριθεί επανειλημμένα. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης της δεκαετίας του 2000, περίπου 20 χώρες τους παραβίασαν.
Θεωρητικά, σε περίπτωση επίμονων παραβιάσεων είναι δυνατόν να επιβληθούν κυρώσεις συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων.
Στην πράξη, ωστόσο, αυτές δεν έχουν ποτέ επιβληθεί.
Οι επικριτές των απαιτήσεων τονίζουν επίσης ότι οι κανόνες πνίγουν τις αναγκαίες επενδύσεις, για παράδειγμα στην προστασία του κλίματος.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Επιτρέπεται να υψώσετε ή να κατέχετε ελληνική σημαία στη Γερμανία;
- Το μποτιλιάρισμα κοστίζει πολύ χρόνο και δισεκατομμύρια στη Γερμανία
- Ποτίζετε το γκαζόν μεσημέρι; Προσοχή μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο 50.000Ε
- 18χρονος σεσημασμένος Σύριος ο δράστης του ξυλοδαρμού του Έλληνα στη Γερμανία
- Κάνετε Share – Like ή αναρτήσεις με τρομοκρατικό περιεχόμενο; Η Γερμανία θα σας διώχνει
- Σχόλιο της Bild μετά τον θάνατο του Έλληνα: Η δημοκρατία μας δεν αντέχει άλλο