Ποσοστά πληθωρισμού άνω του 10% στη Γερμανία – αυτό αναστατώνει πολλούς, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο. Αλλά είναι αυτό ήδη υπερπληθωρισμός; Ή μήπως είναι καλπάζων πληθωρισμός; Τι είναι τι και τι μας περιμένει;
Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν χρειάζεται να παραλαμβάνει καθημερινά το μισθό του με βαλίτσες από το γραφείο προσωπικού, γιατί δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα γι’ αυτό το βράδυ και ούτε το ψωμάκι κοστίζει ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ.
Γνωρίζουμε τέτοιες συνθήκες μόνο από τα μαθήματα ιστορίας ή από τις ιστορίες των παππούδων και των προπαππούδων μας. Αλλά προφανώς αυτό έχει μείνει στη συλλογική μνήμη πολλών Γερμανών.
Ο φόβος του υπερπληθωρισμού είναι μεγάλος.
Υπερπληθωρισμός στη Γερμανία – εντελώς εκτός ελέγχου
Οι οικονομολόγοι μιλούν για υπερπληθωρισμό όταν οι τιμές αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Τότε, οι μισθοί πληρώνονταν ακόμη και πολλές φορές την ημέρα, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να αγοράσουν κάτι γι’ αυτό, επειδή μπορούσε να συμβεί να δεκαπλασιαστεί ή να εκατονταπλασιαστεί η τιμή μιας φρατζόλας ψωμί μέσα σε μια μέρα.
Σύμφωνα με τον ορισμό, στον υπερπληθωρισμό ο ρυθμός αύξησης των τιμών υπερβαίνει σημαντικά το 50%. Σε μια τέτοια κατάσταση, τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει. Η εμπιστοσύνη στο νόμισμα έχει καταστραφεί εντελώς και η νομισματική μεταρρύθμιση είναι η μόνη διέξοδος.
Κρυφός πληθωρισμός στη Γερμανία – η ειδική περίπτωση
Υπερπληθωρισμός σημειώθηκε επίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ή θα είχε σημειωθεί αν οι τιμές και οι μισθοί δεν είχαν παγώσει με νόμο.
Το αποτέλεσμα ήταν: ο πληθωρισμός επισήμως δεν έγινε αισθητός, αλλά δεν υπήρχε τίποτα να αγοράσει κανείς στις σταθερές τιμές. Οι άνθρωποι κατέφυγαν σε υποκατάστατα νομίσματα, όπως τα τσιγάρα. Και αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με μια νομισματική μεταρρύθμιση.
Καλπάζων πληθωρισμός στη Γερμανία – το προειδοποιητικό σήμα
Δεν είναι τόσο ανεξέλεγκτος ο καλπάζων πληθωρισμός – γι’ αυτό μιλάμε όταν τα ποσοστά πληθωρισμού ξεπερνούν το 20%. Συνήθως είναι ο πρόδρομος του υπερπληθωρισμού.
Και πάλι, η σύγκριση γίνεται με τη δεκαετία του 1920. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε αρχικά καλπάζων πληθωρισμός, ο οποίος στη συνέχεια οδήγησε σε υπερπληθωρισμό το 1923.
Σταδιακός πληθωρισμός – η κανονική περίπτωση
Αυτό που βιώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο υφέρπων πληθωρισμός. Κυμαίνεται μεταξύ 0 και 5 τοις εκατό. Μια διαδικασία που δεν είναι πραγματικά αισθητή.
Οι τιμές αυξάνονται αργά και εφόσον αυξάνονται και οι μισθοί και αυξάνεται η παραγωγικότητα της οικονομίας στο σύνολό της, αυτό θεωρείται οικονομικά το ιδανικό.
Ένας πληθωρισμός της τάξης του 2% είναι επίσης ο επιθυμητός στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι με αυτόν τον τρόπο ορίζει τη σταθερότητα των τιμών και έτσι διατηρεί μια ορισμένη απόσταση από τον αποπληθωρισμό.
Αποπληθωρισμός – όχι λιγότερο επικίνδυνος
Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δυσκολεύτηκε περισσότερο να φέρει τον πληθωρισμό στο 2%, ενώ συνήθως ήταν πολύ χαμηλότερος.
Μια κατάσταση που είναι επίσης επικίνδυνη. Διότι αν οι τιμές αρχίσουν να κατρακυλούν και συνεχίσουν να πέφτουν, οι εταιρείες δεν θα επενδύσουν πλέον και οι καταναλωτές προτιμούν επίσης να περιμένουν να γίνουν τα πράγματα ακόμη φθηνότερα. Ο αποπληθωρισμός μπορεί να παρασύρει μια οικονομία.
Δεν είναι μόνο η ταχύτητα ζωτικής σημασίας
Υπερπληθωρισμός, καλπάζων ή καλπάζων πληθωρισμός – αυτοί οι όροι περιγράφουν μόνο την ταχύτητα της αύξησης των τιμών, αλλά δεν λένε τίποτα για τις αιτίες.
Κατ’ αρχήν, ο πληθωρισμός, δηλαδή η αύξηση των τιμών, εμφανίζεται σε ένα ευρύ μέτωπο όταν, από μακροοικονομική άποψη, η προσφορά και η ζήτηση δεν βρίσκονται σε ισορροπία, αλλά η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.
Οι λόγοι γι’ αυτό μπορεί να είναι πολλαπλοί: Προκαλείται ο πληθωρισμός από ένα σοκ προσφοράς, δηλαδή από μια ξαφνική μείωση της προσφοράς, όπως τώρα στην ενεργειακή κρίση; Μήπως η ζήτηση είναι απλώς πολύ υψηλή επειδή βρισκόμαστε σε οικονομική άνθηση; Εισάγεται ο πληθωρισμός μέσω ενός αδύναμου νομίσματος; Είναι το αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου κρατικού χρέους; Ή μήπως τα αίτια είναι συνδυασμός πολλών από αυτούς τους παράγοντες;
Στατιστικός, προσωπικός και αντιληπτός πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός συχνά θεωρείται πολύ υψηλότερος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Πολλοί αναρωτιούνται για τα ποσοστά πληθωρισμού που δεν αντικατοπτρίζουν τη δική τους κατάσταση.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι στατιστικές αρχές χρησιμοποιούν ένα καλάθι αγαθών για τη μέτρηση του πληθωρισμού, το οποίο υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει τη μέση κατανάλωση των πολιτών.
Τώρα, δεν έχουν όλοι αυτοκίνητο και δεν χρειάζονται καύσιμα, και δεν αγοράζουν όλοι κάθε χρόνο ένα νέο κινητό τηλέφωνο. Χρησιμοποιώντας μια διαδραστική αριθμομηχανή στον ιστότοπο της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο καθένας μπορεί να υπολογίσει το προσωπικό του ποσοστό πληθωρισμού.
Ωστόσο, ο αντιλαμβανόμενος ρυθμός πληθωρισμού μπορεί να αποκλίνει από αυτόν. Πρόσφατες έρευνες στα οικονομικά της συμπεριφοράς δείχνουν ότι οι τιμές των προϊόντων που αγοράζονται συχνά είναι περισσότερο παρούσες στον εγκέφαλο από εκείνες που αγοράζονται λιγότερο συχνά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο αισθητές από το κόστος ενός νέου αυτοκινήτου.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Η κινητή τηλεφωνία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στη Γερμανία για να ζήσω;
- Η κηπουρική στη Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο
- Zu-Verschenken: Τι επιτρέπεται και τι όχι στη Γερμανία;
- Συμβάσεις εργασίας στη Γερμανία: Τι πρέπει να προσέξετε
- ΚΟΚ: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία
- Τα έγγραφα που δεν πρέπει ποτέ να πετάξετε στη Γερμανία
- 8 από τις πιο νόστιμες γερμανικές γεύσεις για το φθινόπωρο
- Νοέμβριος 2022: 9 αλλαγές που έρχονται στη Γερμανία
- Ακριβότερες και φθηνότερες πόλεις για ενοικίαση δωματίου στη Γερμανία
- 10 αξέχαστες εκδηλώσεις στη Γερμανία αυτόν τον Νοέμβριο
- Σχεδιάζεται το 1ο σούπερ μάρκετ στη Γερμανία χωρίς υπάλληλο