Οι γερμανικές εξαγωγές μειώνονται, η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι πιο ελκυστικές. Η αυτοκινητοβιομηχανία πλήττεται ιδιαίτερα…
Το κλίμα στη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία έχει επιδεινωθεί. Οι εξαγωγικές προσδοκίες του Ifo υποχώρησαν στις -1,7 μονάδες τον Ιούλιο, από -1,3 μονάδες τον Ιούνιο.
«Η εξαγωγική βιομηχανία δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να αναπτυχθεί δυναμικά», δήλωσε στην Berliner Zeitung ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των ερευνών του Ifo. Υπάρχει «μεγάλη αβεβαιότητα» μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων ως προς το αν θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν στη Γερμανία.
Wohlrabe: «Η Κίνα και οι ΗΠΑ θέλουν να εισάγουν λιγότερα και να κάνουν τις εταιρείες να παράγουν στο εσωτερικό. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ενώ η Κίνα θέλει να γίνει αυτάρκης. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες μετακινούνται όλο και περισσότερο προς αυτές τις χώρες».
Η γερμανική οικονομική πολιτική απέτυχε να καταστήσει τον τόπο αρκετά ελκυστικό για τις εταιρείες ώστε να παραμείνουν ή ακόμη και να μετεγκατασταθούν: «Θα είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στη χρυσή εποχή, όταν η Γερμανία ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής των εξαγωγών. Η γερμανική οικονομία σέρνει τα πόδια της».
Η τάση στα κεφαλαιουχικά αγαθά είναι ανησυχητική. Υπάρχει κίνδυνος η «ανάπτυξη να γίνει χρόνια», διότι «δεν θα μπορέσουμε να καρπωθούμε τους καρπούς των επενδύσεων που έγιναν σήμερα».
Ιδιαίτερα η αυτοκινητοβιομηχανία υφίσταται πλήγμα, καθώς αναμένονται λιγότερες εξαγωγές. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλων.
Αντίθετα, οι κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας δεδομένων και ηλεκτρονικών προϊόντων, καθώς και οι παραγωγοί ποτών ελπίζουν σε αύξηση των εξαγωγών.
Η χημική βιομηχανία και οι κατασκευαστές ελαστικών και πλαστικών αναμένουν στασιμότητα των εξαγωγών, ενώ η βιομηχανία επίπλων αναμένει αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό, αν και ελαφρώς μικρότερη από ό,τι τον προηγούμενο μήνα.
Ο νέος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo επιβεβαιώνει επίσης την αρνητική τάση
Έπεσε στις 87,0 μονάδες μετά από 88,6 μονάδες τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.
Κατά συνέπεια, ο σκεπτικισμός όσον αφορά τους επόμενους μήνες έχει επίσης «αυξηθεί αισθητά».
«Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στην κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φουέστ σύμφωνα με το AFP. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις ήταν λιγότερο ικανοποιημένες από τις τρέχουσες επιχειρήσεις τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Το κλίμα είχε «επιδεινωθεί αισθητά».
Μια ανακοίνωση της εταιρείας ZF, προμηθευτή αυτοκινήτων, δείχνει ότι η κατάσταση στον κλάδο είναι σοβαρή. Χιλιάδες θέσεις εργασίας πρόκειται να περικοπούν τα επόμενα χρόνια.
Ο προμηθευτής αυτοκινήτων, ο οποίος ανήκει κατά πλειοψηφία στο Ίδρυμα Zeppelin της πόλης Friedrichshafen, σχεδιάζει να περικόψει 11.000 έως 14.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία μέχρι το τέλος του 2028.
Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Πολλές από τις θέσεις εργασίας πρόκειται να περικοπούν χωρίς συμφωνίες απόλυσης.
«Η μείωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, στο μέτρο του δυνατού, αξιοποιώντας τη δημογραφική δομή του εργατικού δυναμικού και τον κύκλο εργασιών του προσωπικού», δήλωσε η εταιρεία.
Η ZF σχεδιάζει να δημιουργήσει αρκετές συμμαχίες τοποθεσιών με πιο λιτές δομές. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 54.000 άτομα στη Γερμανία.
Το Γενικό Συμβούλιο Εργασίας της ZF είναι θορυβημένο και έχει προαναγγείλει «σθεναρή αντίσταση».
«Θα αγωνιστούμε για κάθε θέση εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εργαζομένων της ZF Achim Dietrich.
Η ανακοίνωση τροφοδοτεί φόβους «όταν στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε πλήρη δέσμευση για την προμήθεια των πελατών, την υπέρβαση της ύφεσης και τον μετασχηματισμό».
Η ZF θέλει να μειώσει το κόστος παγκοσμίως κατά περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και το επόμενο έτος, προκειμένου να δημιουργήσει μια καλύτερη θέση με την οποία «ο περαιτέρω μετασχηματισμός προς την ηλεκτρονική κινητικότητα μπορεί να πετύχει από το 2026».
Ανήσυχα πρόσωπα υπάρχουν και στη Mercedes-Benz: ενόψει της έλλειψης ζήτησης στην Κίνα, η εταιρεία είναι λιγότερο αισιόδοξη για την επιχείρηση επιβατικών αυτοκινήτων.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη, ο διευθύνων σύμβουλος Ola Källenius μίλησε για ένα «αρκετά δύσκολο» οικονομικό περιβάλλον.
Ωστόσο, η καλή κατάσταση των κερδών στον τομέα των φορτηγών διανομής δίνει ελπίδες. Ένα από τα προβλήματα της Mercedes είναι ότι τα αυτοκίνητά της είναι πολύ ακριβά.
Η εταιρεία με έδρα τη Στουτγάρδη δεν μπορεί πλέον να αυξάνει τις τιμές κατά βούληση, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.
Το δεύτερο τρίμηνο, οι μέσες τιμές πώλησης μειώθηκαν κατά τέσσερα τοις εκατό σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, σε περίπου 70.900 ευρώ.
Η εταιρεία πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για το κόστος προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της, δήλωσε ο Källenius.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει για τους καταναλωτές τον Αύγουστο του 2024 στη Γερμανία;
- Πόση ώρα χρειάζεται ένα ασθενοφόρο για να φθάσει στον προορισμό στη Γερμανία;
- Γερμανία: Το Bürgergeld αλλάζει από το 2025 – Τι πρέπει να ξέρετε
- Ο μέσος μισθός στη Γερμανία αυξήθηκε σημαντικά το 2023
- Κυρώσεις έως και 1000 ευρώ αν σας πιάσουν να φεύγετε πριν κλείσουν τα σχολεία
- Αυτοκινητόδρομοι – Tρένα – Aεροδρόμια: Tι να περιμένετε στην έναρξη των διακοπών;
- Ο καύσωνας Omega φτάνει στη Γερμανία στις αρχές Αυγούστου
- Πρόβλεψη χιονιού στο ημερολόγιο των 100 ετών: Τι συνέπειες έχει ο καιρός τον Αύγουστο;
- Η αστυνομία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Οι γονείς πρέπει να προειδοποιούν τα παιδιά