Από την 1η Ιανουαρίου, τα εστιατόρια και άλλοι χώροι που προσφέρουν φαγητό προς πώληση θα πρέπει να παρέχουν συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων στη Γερμανία. Δείτε τι σημαίνει το νέο σύστημα για τους πελάτες.
Τι αλλάζει για τους πελάτες που παίρνουν φαγητό από τον Ιανουάριο;
Από τις αρχές του 2023, οι πελάτες στη Γερμανία θα έχουν το δικαίωμα να παραλαμβάνουν τα to-go φαγητά και ποτά τους σε συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων.
Ο νέος νόμος για τις συσκευασίες, ο οποίος ψηφίστηκε αρχικά το 2021, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το 2023, έχοντας δώσει χρόνο στις επιχειρήσεις να προετοιμάσουν επιλογές πολλαπλών χρήσεων.
Είτε πρόκειται για εστιατόρια, μπιστρό ή καφετέριες – κάθε επιχείρηση που πουλάει φαγητό ή ποτό για έξω πρέπει να συμμορφώνεται με τον νέο νόμο.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αποθαρρύνουν τους πελάτες από το να επιλέγουν επιλογές πολλαπλών χρήσεων καθιστώντας τις ακριβότερες από τις πλαστικές μιας χρήσης.
Μπορούν να το παρακάμψουν λίγο αυτό, καθώς οι επιχειρήσεις επιτρέπεται να χρεώνουν τους πελάτες με ένα ποσό για ένα επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο.
Ο πελάτης μπορεί να το πάρει πίσω φέρνοντας πίσω το δοχείο, αν και πολλοί πελάτες to-go μπορεί τελικά να μην το κάνουν αυτό.
Τι είδους επιχειρήσεις αφορά αυτό;
Ο γενικός κανόνας είναι ότι αν μπορείτε να αγοράσετε εκεί έναν καφέ, ένα ποτό ή ένα φαγητό to-go, θα πρέπει να μπορείτε να το πάρετε μαζί σας σε δοχείο ή κύπελλο που μπορεί να πλυθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τις καφετέριες και τα εστιατόρια, ο νόμος ισχύει επίσης για τις καντίνες και τα πρατήρια καυσίμων.
Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις για μικρά καταστήματα και σνακ μπαρ που έχουν το πολύ πέντε υπαλλήλους και δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 80 τετραγωνικά μέτρα.
Ακόμη και για αυτά τα καταστήματα όμως, οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν να γεμίσουν τα δοχεία πολλαπλών χρήσεων που έχουν φέρει οι ίδιοι.
Έτσι, αν έχετε συνηθίσει να παίρνετε τον καθημερινό σας καφέ από το Späti, μπορείτε πάντα να φέρετε μία κούπα από το σπίτι, αν θέλετε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.
Οι αλυσίδες αρτοποιείων θα υπόκεινται επίσης στους νέους κανόνες, ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων ή της επιφάνειας που διαθέτουν.
Ποιους άλλους κανόνες πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις;
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται επίσης να αναφέρουν σαφώς – με μεγάλα γράμματα, για παράδειγμα – ότι διαθέτουν επιλογές πολλαπλών χρήσεων.
Αυτό πρέπει να γίνεται στο σημείο πώλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες διανομής μπορούν να εκτυπώσουν τις πληροφορίες σε ένα φυλλάδιο που παραδίδεται μαζί με το φαγητό, ενώ οι καφετέριες και τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού μπορούν να τοποθετήσουν μια πινακίδα στον πάγκο.
Πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη;
Όλα εξαρτώνται από την επιχείρηση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι πελάτες θα επιστρέφουν τα δοχεία τους σε ένα είδος “Pfand” ή συστήματος κατάθεσης.
Οι φορείς εκμετάλλευσης είναι αρχικά υποχρεωμένοι να παίρνουν πίσω μόνο τις δικές τους εκδοθείσες συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων, αλλά υπάρχουν και φορείς εκμετάλλευσης που συνεργάζονται με τρίτους που προσφέρουν συστήματα πολλαπλών χρήσεων.
Αυτά καθιστούν δυνατή, για παράδειγμα, την αγορά ενός to-go καφέ σε επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι στον κεντρικό σταθμό του Αμβούργου και την επιστροφή του σε ένα καφέ στο Βερολίνο.
Ορισμένα συστήματα χρεώνουν ένα ποσό εγγύησης, ενώ άλλα λειτουργούν με ένα σύστημα εγγραφής που βασίζεται σε μια εφαρμογή.
Η γκάμα των επιλογών είναι ήδη εκτεταμένη και, κατά την άποψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι πιθανό να αυξηθεί όταν τεθεί σε ισχύ η υποχρεωτική προσφορά πολλαπλών χρήσεων.
Η αλυσίδα fast-food McDonald’s, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει το δικό της σύστημα επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών με καταβολή εγγύησης 2 ευρώ.
Η Burger King, από την άλλη πλευρά, συνεργάζεται με έναν πάροχο συστήματος επαναχρησιμοποίησης, οπότε οι πελάτες θα μπορούν επίσης να επιστρέφουν τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια τους σε όλα τα σημεία πώλησης που συνεργάζονται με αυτόν τον πάροχο.
Σύμφωνα με την εταιρεία, κάθε επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι μπορεί να αντικαταστήσει έως και 1.000 ποτήρια μίας χρήσης κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτό;
Το πλαστικό μιας χρήσης και άλλες συσκευασίες αποτελούν σημαντική πηγή αποβλήτων, επιβαρύνοντας σημαντικά τόσο το περιβάλλον όσο και τις τοπικές κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με το Κέντρο Καταναλωτών στο Βερολίνο, οι κάτοικοι της Γερμανίας παράγουν 770 τόνους αποβλήτων συσκευασίας την ημέρα από τις συσκευασίες φαγητού και ποτών που παίρνουν μαζί τους.
Μια μελέτη που ανατέθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος διαπίστωσε επίσης ότι μόνο τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης – όπως τα ποτήρια to-go, οι συσκευασίες τροφίμων, οι σακούλες μεταφοράς, τα αποτσίγαρα – προκαλούν στους δήμους δαπάνες καθαρισμού ύψους περίπου 434 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Φυσικά, υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός σχετικά με το αν αυτή η τελευταία νομοθεσία προχωράει αρκετά μακριά. Παρόλο που τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα αναγκαστούν να παρέχουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές συσκευασίας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι πελάτες θα τις ζητήσουν.
Είναι αυτό το πρώτο βήμα προς την πλήρη απαγόρευση των συσκευασιών μιας χρήσης;
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, η πλήρης απαγόρευση των συσκευασιών μιας χρήσης δεν είναι ακόμη δυνατή βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.
Και για ορισμένα προϊόντα -όπως τα ποτήρια μίας χρήσης- η πλήρης απαγόρευση δεν έχει νόημα, επειδή δεν έχουμε ακόμη μια πλήρως φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση.
Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα από πλαστικό μίας χρήσης έχουν απαγορευτεί από τον Ιούλιο του 2021. Σε αυτά περιλαμβάνονται προϊόντα μιας χρήσης, όπως μαχαιροπήρουνα και πιάτα μιας χρήσης, καλαμάκια πόσης, αναδευτήρες, μπατονέτες και δοχεία τροφίμων μιας χρήσης από φελιζόλ.
Η Επιτροπή της ΕΕ θα επανεξετάσει τις απαγορεύσεις το 2027 και ενδεχομένως θα τις επεκτείνει και σε άλλα προϊόντα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Νέοι κανόνες και νόμοι για τους οδηγούς: Αυτό θα αλλάξει το 2023
- Γερμανία: Ποιες αλλαγές έρχονται στα σούπερ μάρκετ το 2023;
- Σημαντικό για οδηγούς: Τι αλλάζει στο κουτί πρώτων βοηθειών;
- Γερμανία: Αργοπορημένη η επιστροφή φόρου από την εφορία
- Νεκρός 38χρονος συμπατριώτης μας σε δυστύχημα στη Γερμανία
- Κανόνες για επιστροφή χριστουγεννιάτικων δώρων στη Γερμανία
- 5 τρόποι για να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα σαν Γερμανός
- Ανασκόπηση 2022: Τι πήγε καλά την φετινή χρονιά στη Γερμανία;
- Ποια ήταν η πιο ζεστή πόλη της Γερμανίας το 2022;
- Γερμανία: Οι πολίτες μπορούν να βλέπουν τα δεδομένα Schufa
- Η δραματική παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία