Μια influencer από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 9.500 ευρώ. Αυτό αποφάσισε το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Στουτγάρδης.
Μια influencer από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 9.500 ευρώ λόγω έλλειψης διαφημιστικής επισήμανσης στο κανάλι της στο Instagram.
Αυτό αποφάσισε το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Στουτγάρδης (OLG).
Στις 12 Φεβρουαρίου, το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της θιγόμενης κατά της απόφασης του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Στουτγάρδης ως αβάσιμη, δήλωσε εκπρόσωπος του Ανώτατου Περιφερειακού Δικαστηρίου κατόπιν αιτήματος της Evangelischer Pressedienst (epd), επιβεβαιώνοντας την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της 11ης Νοεμβρίου 2022.
Η απόφαση του OLG είναι νομικά δεσμευτική. (AZ: 6 ORbs 24 Ss 89/23)
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Κρατική Υπηρεσία Επικοινωνιών της Βάδης-Βυρτεμβέργης (LFK) έχει πλέον επίσης επιβεβαιωθεί.
Κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2021, διαπιστώθηκαν συνολικά 19 παραβιάσεις της διακρατικής συνθήκης για τα μέσα ενημέρωσης και των απαιτήσεων επισήμανσης για τη διαφήμιση που περιέχονται σε αυτήν στο κανάλι Instagram της influencer.
Περίπου 400.000 followers ακολουθούσαν το κανάλι τότε και τώρα.
Σύμφωνα με τη Διακρατική Συνθήκη για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η διαφήμιση σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να είναι σαφώς αναγνωρίσιμη και να επισημαίνεται ως τέτοια.
Η influencer προσέφυγε νομικά κατά του προστίμου που επέβαλε η LFK τον Σεπτέμβριο του 2021 και η υπόθεση κατέληξε στο περιφερειακό δικαστήριο της Στουτγάρδης (αναφορά υπόθεσης: 1 OWi 170 Js 124570/21).
Κατά τη γνώμη του δικηγόρου της influencer, δεν απαιτούνταν διαφημιστική επισήμανση.
Το τοπικό δικαστήριο είχε διαφορετική άποψη και τον Νοέμβριο του 2022 επιβεβαίωσε την ενέργεια της εποπτικής αρχής μέσων ενημέρωσης και συνεπώς το πρόστιμο.
Ο νόμος για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών ισχύει από τον Μάιο του 2022
Τον Σεπτέμβριο του 2021, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας (BGH) αποφάνθηκε ότι οι influencers δεν χρειάζεται πάντα να χαρακτηρίζουν όλες τις αναρτήσεις με προβαλλόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες ως διαφήμιση από την άποψη του δικαίου του ανταγωνισμού.
Ωστόσο, εάν λαμβάνουν αντάλλαγμα από μια εταιρεία ή εάν η παρουσίαση του προϊόντος είναι “υπερβολικά προωθητική”, η επισήμανση ως διαφήμιση είναι υποχρεωτική, αποφάνθηκε το BGH.
Διαφορετικά, αυτό θα συνιστούσε απαγορευμένη κρυφή διαφήμιση, για την οποία θα μπορούσε να επιβληθεί προειδοποίηση.
Από τον Μάιο του 2022 ισχύει επίσης ο νόμος για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών στο δίκαιο του ανταγωνισμού και του εμπορίου, με τον οποίο ο νομοθέτης αντέδρασε στο πρόβλημα της επισήμανσης της διαφήμισης από τους influencers.
Περιέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη διάκριση μεταξύ εμπορικής επικοινωνίας και έκφρασης γνώμης.
Εάν ένας influencer συστήσει ένα προϊόν από άλλη εταιρεία χωρίς να λάβει ως αντάλλαγμα χρήματα ή παρόμοιο αντάλλαγμα, αυτό δεν συνιστά εμπορικό σκοπό.
Οι influencers δεν χρειάζεται να χαρακτηρίζουν αυτή τη σύσταση ως “εμπορική”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Κάρτα αντί για μετρητά; Τι είναι οι girocards στη Γερμανία;
- Τι ισχύει με τη γερμανική σύνταξη αν μετακομίσετε στο εξωτερικό;
- RNV: Γερμανική εταιρεία αστικών συγκοινωνιών αναζητά οδηγούς
- Πόσα μετρητά μπορώ να καταθέσω σε ΑΤΜ στη Γερμανία;
- Πόσα χρήματα μπορείτε να κάνετε ανάληψη στη Γερμανία;
- Πόσο άρρωστη είναι η γερμανική οικονομία και επηρεάζει τον κόσμο;
- Έχετε αυτά τα παιχνίδια; Αξίζουν μια μικρή περιουσία σήμερα…
- 8 διασκεδαστικοί τρόποι για να μάθετε περισσότερα για τη Γερμανία