Η 6η Ιανουαρίου σηματοδοτεί την Ημέρα των Τριών Βασιλέων, δημόσια αργία στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Βαυαρία και τη Σαξονία-Άνχαλτ. Εξετάζουμε πώς και γιατί γιορτάζεται.
Πότε πραγματοποιείται Ημέρα των Τριών Βασιλέων;
Η “Tag der heiligen Drei Könige” (Ημέρα των Θεοφανείων ή Ημέρα των Τριών Βασιλέων) πραγματοποιείται στις 6 Ιανουαρίου κάθε έτους και σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των Χριστουγέννων.
Συνήθως οι χριστουγεννιάτικες αγορές πρέπει να κλείσουν μέχρι αυτή την ημερομηνία, και ομοίως πολλοί άνθρωποι κατεβάζουν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό τους αυτή την ημέρα.
Για τους μαθητές, η ημέρα αυτή σηματοδοτεί επίσης την έναρξη των σχολείων και των πανεπιστημίων (σε ορισμένα κρατίδια), ενώ για πολλούς Γερμανούς γενικά σηματοδοτεί την έναρξη του νέου εργασιακού έτους, καθώς πολλοί παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών.
Πώς γιορτάζεται η “Heilige Drei Könige” στη Γερμανία;
Την ημέρα αυτή, πολλοί άνθρωποι ανάβουν για τελευταία φορά το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους και στη συνέχεια μαζεύουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια τους. Η ημέρα είναι επίσημη αργία στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Βαυαρία και τη Σαξονία-Άνχαλτ, αλλά γιορτάζεται επίσης στις χριστιανικές και καθολικές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα.
Επίσης, πολλοί άνθρωποι, ιδίως παιδιά, συμμετέχουν στο “Sternsingen” (τραγούδι των αστεριών).
Πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα, ντυμένοι ως οι τρεις βασιλιάδες, τραγουδώντας τραγούδια και συγκεντρώνοντας χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Όταν φτάνουν σε κάθε πόρτα, γράφουν την ημερομηνία και το “C+M+B” στην πόρτα. Αυτή η συντομογραφία σημαίνει “Christus Mansionem Benedicat” και σημαίνει ο Χριστός να ευλογεί το σπίτι (όχι Caspar, Melchior και Balthasar, τα ονόματα των βασιλιάδων).
Η γιορτή αυτή δεν θεωρείται μόνο ως χριστιανική γιορτή, αλλά και ως σύμβολο για την έναρξη ενός νέου έτους, με τον ερχομό των σοφών.
Σημασία της γιορτής
Η “Tag der Heiligen Drei Könige” (Ημέρα των Αγίων Τριών Βασιλέων) είναι γνωστή ως Ημέρα των Θεοφανείων ή απλώς ως Θεοφάνεια, αλλά συχνά αναφέρεται επίσης ως “Dreikönigstag” (Ημέρα των Τριών Βασιλέων), “Drei Könige” (Τρεις Βασιλιάδες) ή “Erscheinung des Herrn” (Εμφάνιση του Κυρίου).
Πώς προέκυψε αυτή η γιορτή;
Αρχικά, η ημέρα αυτή ήταν η γιορτή “Επιφάνια”, που στα ελληνικά σημαίνει εμφάνιση και αποκάλυψη.
Την ημέρα αυτή οι άνθρωποι γιόρταζαν τη γέννηση και τη θεότητα του Ιησού και τη λατρεία των “Weisen aus dem Morgenland” (Μάγοι της Ανατολής).
Μόλις από τον 4ο αιώνα, ο εορτασμός αυτός χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστές γιορτές: Στις 25 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η γέννηση του Ιησού (Χριστούγεννα) και στις 6 Ιανουαρίου η επίσκεψη των μάγων από την Ανατολή, οι οποίοι ήρθαν με δώρα για το μωρό Ιησού.
Κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής, ο εορτασμός της 6ης Ιανουαρίου μετονομάστηκε στο σημερινό του όνομα “Heiligen Drei Könige” (αλλά μερικές φορές εξακολουθεί να αναφέρεται ως Επιφάνια).
Ποια είναι η ιστορία πίσω από τους τρεις αγίους βασιλιάδες;
Οι τρεις άγιοι βασιλείς ή οι τρεις σοφοί προέρχονται από τη θρησκευτική ιστορία ότι είναι οι “Sterndeuter”, οι οποίοι ακολούθησαν το αστέρι της Βηθλεέμ μέχρι το σημείο όπου βρήκαν το νεογέννητο, τον Ιησού, στο στάβλο.
Ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν τη θεότητα του Ιησού και, γι’ αυτό, γονάτισαν μπροστά του και του πρόσφεραν πολλά πολύτιμα δώρα.
Πώς έλαβαν τα ονόματά τους;
Πιθανώς, ήταν τρεις άνδρες με τα ονόματα Κάσπαρ, Μελχιόρ και Μπαλτάσαρ.
Ο αριθμός των ανδρών βασίζεται στο γεγονός ότι υπήρχαν τρία δώρα για τον Ιησού: χρυσός, λιβάνι και σμύρνα.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες ονομάτων που τους αποδίδονται και ιστορίες για το πώς έλαβαν τα ονόματά τους.
Πολλοί πιστεύουν ότι οι άνδρες αυτοί ονομάζονταν αρχικά Appelius, Amerius και Damascus, όλα εβραϊκά ονόματα.
Και από τον 8ο αιώνα πιστεύουν ότι ονομάστηκαν Κάσπαρ, Μελχιόρ και Μπαλτάσαρ, επειδή τα ονόματα προέρχονται από τη λατρεία του Μίθρα (μια λατρεία μυστηρίου με επίκεντρο τη ρωμαϊκή θεότητα Μίθρα).
Τα ονόματα των ανδρών αντιστοιχούν σε μορφές αυτής της λατρείας: Ο Κάσπαρ αντιστοιχεί στον Κάουτες, ο Μελχιόρ στον Μίθρα και ο Μπαλτάσαρ στον Καυτοπάτη.
Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν σε διαφορετική προέλευση.
Κατά την πεποίθηση αυτή, τα ονόματα είναι συμβολικά και προέρχονται από άλλες γλώσσες. Το περσικό όνομα Caspar σημαίνει ταμίας, τα εβραϊκά ονόματα Melchior και Balthasar μεταφράζονται ως Βασιλιάς του Φωτός και Θεός θα βοηθήσει.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.