Ημέρα Μετάνοιας και Προσευχής στη Γερμανία
Η Ημέρα Μετάνοιας και Προσευχής στη Γερμανία (Buß- und Bettag) είναι μια γιορτή της Προτεσταντικής Εκκλησίας που χρονολογείται από εποχές ανάγκης.
Στη διάρκεια της ιστορίας, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κινδύνους, ολόκληρος ο πληθυσμός καλούνταν να μετανοήσει και να προσευχηθεί.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα, μια γενική ημέρα μετάνοιας και προσευχής παρατηρείται την Τετάρτη πριν από την Κυριακή της Αιωνιότητας, την τελευταία Κυριακή του εκκλησιαστικού έτους, δηλαδή έντεκα ημέρες πριν από την πρώτη Κυριακή της Πρωτοχρονιάς ή την Τετάρτη πριν από τις 23 Νοεμβρίου.
Πότε εορτάζεται η Ημέρα Μετάνοιας και Προσευχής στη Γερμανία;
- Το 2021 πέφτει στις 17 Νοεμβρίου
- Το 2022 πέφτει στις 16 Νοεμβρίου
- Το 2023 πέφτει στις 22 Νοεμβρίου
- Το 2024 πέφτει στις 20 Νοεμβρίου
Σε ορισμένες περιοχές του γερμανόφωνου κόσμου, η λέξη “Buße” (μετάνοια) δημιουργεί ανακριβείς συνειρμούς. Η ημέρα αυτή δεν αφορά τα πρόστιμα με την έννοια του διοικητικού δικαίου, αλλά τη μετάνοια με τη θρησκευτική έννοια, δηλαδή τη μετάνοια για τις αμαρτίες που διαπράχθηκαν και τον προβληματισμό για την πίστη στον Θεό.
Καταργήθηκε ως αργία στη Γερμανία το 1994, εκτός από τη Σαξονία
Στις διάφορες περιοχές της Γερμανίας, υπήρχαν διαφορετικές ημερομηνίες για τις ημέρες μετάνοιας και προσευχής. Έτσι, το 1878, σε 28 γερμανικά κρατίδια καταμετρήθηκαν συνολικά 47 ημέρες μετάνοιας σε 24 διαφορετικές ημέρες.
Μια ενιαία ημέρα μετάνοιας και προσευχής την Τετάρτη πριν από την τελευταία Κυριακή του εκκλησιαστικού έτους προτάθηκε από τη Διάσκεψη των Προτεσταντικών Εκκλησιαστικών Ηγετών του Eisenach το 1852 και το 1878.
Στην Πρωσία, η πρόταση αυτή έγινε νόμος στις 12 Μαρτίου 1893. Αλλά μόνο με τον “Νόμο του Ράιχ για τις δημόσιες αργίες” της 27ης Φεβρουαρίου 1934 η Ημέρα Προσευχής και Μετάνοιας έγινε δημόσια αργία σε ολόκληρη τη Γερμανική Αυτοκρατορία.
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ημέρα Προσευχής και Μετάνοιας τοποθετήθηκε σε Κυριακή και έτσι καταργήθηκε ως ξεχωριστή αργία – για να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις στον πόλεμο. Επαναφέρθηκε μετά το τέλος του πολέμου.
Ήταν αργία μέχρι την κατάργησή της το 1967 κατά τη διάρκεια της καθιέρωσης της 5ήμερης εβδομάδας. Μετά τον πόλεμο, τα δυτικογερμανικά κρατίδια (με εξαίρεση τη Βαυαρία) την κήρυξαν δημόσια αργία.
Η Βαυαρία ακολούθησε το παράδειγμα το 1952, αλλά αρχικά η ημέρα αναγνωρίστηκε νομικά μόνο σε περιοχές με κυρίως προτεσταντικό πληθυσμό.
Από το 1981, η Ημέρα Προσευχής και Μετάνοιας ήταν επίσης δημόσια αργία στις κυρίως καθολικές περιοχές της Βαυαρίας και εορτάστηκε πλέον ενιαία σε ολόκληρη την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.
Μετά την επανένωση, η Ημέρα Προσευχής και Μετάνοιας υιοθετήθηκε επίσης από όλα τα νέα ομόσπονδα κρατίδια και έγινε έτσι εθνική εορτή από το 1990. Από το 1995 είναι αργία μόνο στη Σαξονία.
Το 1994, αποφασίστηκε να καταργηθεί η Ημέρα Προσευχής και Μετάνοιας ως δημόσια αργία από το 1995, προκειμένου να αντισταθμιστεί από τους εργοδότες η πρόσθετη επιβάρυνση από τις εισφορές για το νεοεισαχθέν σύστημα ασφάλισης μακροχρόνιας περίθαλψης μέσω της πρόσθετης εργασίας των εργαζομένων.
Οι επικριτές της κατάργησης αναφέρουν ιδίως ότι το αποτέλεσμα που επιδιωκόταν τότε – η ασφαλής χρηματοδότηση της ασφάλισης μακροχρόνιας φροντίδας – δεν είχε μόνιμο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την κατάργηση της αργίας, και ότι έπρεπε ήδη να γίνουν αυξήσεις των εισφορών.
Η επαναφορά ζητήθηκε με διάφορες πρωτοβουλίες τα πρώτα χρόνια μετά την κατάργηση, για παράδειγμα με ένα ανεπιτυχές δημοψήφισμα στο Σλέσβιχ-Χολστάιν ή με μια αναφορά του τότε Βαυαρού υπουργού προέδρου Έντμουντ Στόιμπερ.
Οι νόμοι για τις δημόσιες αργίες στα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια επιτρέπουν σε κάθε εργαζόμενο να πάρει άδεια την ημέρα αυτή, επικαλούμενος θρησκευτικές υποχρεώσεις. Δεν χρειάζεται να πάρει άδεια, αλλά δεν θα λάβει μισθό εξαιτίας αυτού.
Μόνο στη Σαξονία εξακολουθεί να υπάρχει ως δημόσια αργία μέχρι σήμερα.Σε αντάλλαγμα, οι εργαζόμενοι στη Σαξονία -αλλά όχι οι εργοδότες τους- καταβάλλουν υψηλότερη εισφορά για την ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης από ό,τι στην υπόλοιπη Γερμανία.
Ωστόσο, αυτή η πρόσθετη συνεισφορά 0,5% των ακαθάριστων αποδοχών υπερβαίνει το κόστος μιας εργάσιμης ημέρας. Ως εκ τούτου, ο κανονισμός αυτός αποτελεί μειονέκτημα για τους Σάξονες εργαζόμενους.
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι αυτό ήταν εύλογο στο γενικότερο πλαίσιο της εισαγωγής της ασφάλισης μακροχρόνιας φροντίδας.
Στη Βαυαρία, σε όλα τα σχολεία δεν γίνονται μαθήματα την Ημέρα της Προσευχής και της Μετάνοιας. Οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν μαθήματα την Ημέρα της Προσευχής και της Μετάνοιας.
“Πολλά σχολεία στη Βαυαρία χρησιμοποιούν την ημέρα αυτή για να διοργανώσουν τη λεγόμενη Παιδαγωγική Ημέρα, η οποία επικεντρώνεται σε τρέχουσες πτυχές της εκπαίδευσης. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί που το επιθυμούν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απέχουν από την Παιδαγωγική Ημέρα ή παρόμοιες εκδηλώσεις.”
Επιπλέον, οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί στο κρατίδιο είναι κλειστοί, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι με παιδιά πρέπει να πάρουν άδεια την ημέρα αυτή. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακολουθούν το ωράριο των διακοπών.
Στο Βερολίνο, οι προτεστάντες μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο σχολείο.
Καθώς η Ημέρα Προσευχής και Μετάνοιας εξακολουθεί να είναι εκκλησιαστική εορτή, σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια απαγορεύονται οι χορευτικές εκδηλώσεις την ημέρα αυτή, σε ορισμένες περιπτώσεις και η λειτουργία παιγνιομηχανημάτων και ηλεκτρονικών αιθουσών διασκέδασης.
Ημέρα Μετάνοιας και Προσευχής στη Γερμανία
Ημέρα Μετάνοιας και Προσευχής στη Γερμανία – Video
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.