Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Οι δημόσιες ασφαλιστικές εταιρείες υγείας οφείλουν να προσφέρουν ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς (ePA) εδώ και τρία χρόνια. Ο “ηλεκτρονικός φάκελος για όλους” θα τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος. Το έργο εγείρει ερωτήματα για πολλούς χρήστες. Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα.
Οι ασθενείς πρέπει ακόμη να αναλάβουν οι ίδιοι δράση ώστε να τους δημιουργηθεί ένας ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς (ePA) – μόνο από το 2025 θα λάβουν όλοι όσοι έχουν δημόσια ασφάλιση υγείας.
Πώς μπορώ επί του παρόντος να αποκτήσω έναν ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς (ePA);
Επί του παρόντος, οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πάροχο ασφάλισης υγείας τους.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς ενεργοποιούν τον ηλεκτρονικό τους φάκελο μέσω μιας αντίστοιχης εφαρμογής για smartphone.
Αυτό προϋποθέτει τη διενέργεια μιας διαδικασίας εγγραφής σε πολλά στάδια.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι μόνο ο εκάστοτε ασθενής μπορεί να έχει πραγματικά πρόσβαση στον δικό του ηλεκτρονικό φάκελο.
Η πιστοποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση δελτίου ταυτότητας ή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας.
Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι οι πλαστικές κάρτες να είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία NFC, δηλαδή να μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα σε μικρή απόσταση με τη χρήση Near Field Communication.
Στη συνέχεια, μπορούν να εξουσιοδοτηθούν με τη χρήση ενός smartphone, εφόσον αυτό διαθέτει επίσης τεχνολογία NFC.
Για το σκοπό αυτό απαιτείται ένας αντίστοιχος κωδικός PIN. Είναι επίσης δυνατή η ταυτοποίηση με τη διαδικασία Post-Ident.
Τι σημαίνει “ePA για όλους”;
Από το 2025, οι ηλεκτρονικοί φάκελοι ασθενών θα δημιουργούνται αυτόματα για όλα τα άτομα με ασφάλιση υγείας.
Σε αντίθεση με σήμερα, δεν θα χρειάζεται να φροντίζουν οι ίδιοι γι’ αυτό.
Υπάρχει δυνατότητα ένστασης κατά του “ePA για όλους”;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του “ePA για όλους”. Οι ασθενείς μπορούν γενικά να αντιταχθούν στην καταχώριση δεδομένων χωρίς να διαγραφεί ο νεοδημιουργηθείς ePA.
Τότε παραμένει κενό προς το παρόν. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορούν επίσης να ζητήσουν να διαγραφεί εντελώς το ePA.
Ποιος διατηρεί το αρχείο;
Προς το παρόν, οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνουν οι ίδιοι τον γιατρό ή το νοσοκομείο ότι τα δεδομένα αποθηκεύονται στο ePA. Μόνο λίγοι το κάνουν αυτό.
Επομένως, ακόμη και όσοι είναι υπέρ παραδέχονται κάτι τέτοιο: Το ePA δεν έχει ακόμη πλησιάσει να γίνει μέρος της καθημερινής υγειονομικής περίθαλψης.
Από το επόμενο έτος, θα υπάρξει όλο και περισσότερη αυτοματοποίηση βήμα προς βήμα, για παράδειγμα με την εισαγωγή δεδομένων σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή στον φάκελο.
Τι αποθηκεύεται στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς;
Οι ασθενείς μπορούν να έχουν αποθηκευμένα στον ePA έγγραφα σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό, όπως επιστολές γιατρών, εργαστηριακά αποτελέσματα ή μαγνητικές τομογραφίες.
Ωστόσο, αυτό είναι επί του παρόντος δυνατό μόνο με σάρωση των εγγράφων και αντίστοιχη αποθήκευση.
Τα αρχεία εμβολιασμών, τα αρχεία μητρότητας και τα βιβλιάρια οδοντιατρικών bonus μπορούν επίσης να αποθηκευτούν εκεί.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς;
Εάν ο ηλεκτρονικός φάκελος αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, οι υποστηρικτές του ελπίζουν σε πολύ πιο ομαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ιατρείων ή κλινικών όσον αφορά τις διαγνώσεις και τις θεραπείες.
Η ελπίδα είναι ότι έτσι θα μπορούσαν να αποφευχθούν διπλές εξετάσεις ή επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων.
Ένα παράδειγμα που αναφέρεται είναι τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν ασθενείς οι οποίοι, πριν από περίπου 20 χρόνια, έπαιρναν και άλλα φάρμακα εκτός από το φάρμακο Lipobay, που μείωνε τα λιπίδια του αίματος. Σημειώθηκαν αρκετοί θάνατοι.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ένα από τα αιτήματα που τέθηκαν ήταν η πρόληψη επικίνδυνων αλληλεπιδράσεων με ένα σχέδιο φαρμακευτικής αγωγής που αποθηκεύεται σε ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς.
Ποιος αποφασίζει ποια δεδομένα μπορούν να προβληθούν;
Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζονται και να ελέγχουν οι ίδιοι τα δεδομένα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εξουσιοδοτούν τα ιατρεία ή τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται να αποθηκεύουν και να βλέπουν τα δεδομένα όσο το δυνατόν πληρέστερα.
Ωστόσο, μπορούν επίσης να μπλοκάρουν μεμονωμένα δεδομένα που θεωρούν ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως δεδομένα σχετικά με ψυχικές ασθένειες, μόλυνση από τον ιό HIV ή αμβλώσεις.
Και μπορούν να αποφασίσουν ότι μόνο ορισμένοι ιατροί μπορούν να βλέπουν μεμονωμένα δεδομένα: Για παράδειγμα, ο οδοντίατρος δεν μπορεί να δει ποιες θεραπείες έχει πραγματοποιήσει ο γυναικολόγος.
Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην ePA;
Η εταιρεία Gematik, η οποία είναι υπεύθυνη για την τεχνική υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, είναι πεπεισμένη ότι ο ePA πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας.
Ένα ξεχωριστό σύστημα δεδομένων, η λεγόμενη υποδομή τηλεματικής, έχει δημιουργηθεί για την πιο εντατική ψηφιακή μεταφορά πληροφοριών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Οι διακομιστές φιλοξενούνται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, εξηγεί η Gematik. Δεν αποθηκεύονται δεδομένα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ.
Λειτουργούν επίσης σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU GDPR) και ελέγχονται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Υπάρχει κάποιο κόστος για τους ασφαλισμένους;
Όχι. Η δημιουργία του ePA είναι δωρεάν για τους ασθενείς. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η ανάπτυξη των τεχνικών δομών θα κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση βλέπει επίσης τη δυνατότητα σημαντικής εξοικονόμησης πόρων, εάν, για παράδειγμα, αποφευχθούν οι διπλές εξετάσεις και εμφανιστούν λιγότερες επιπλοκές που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Θα λάβουν και οι ιδιωτικά ασφαλισμένοι ασθενείς ηλεκτρονικό ιατρικό ιστορικό (ePA);
Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς που εγκρίθηκε από την Bundestag προορίζεται μόνο για όσους έχουν δημόσια ασφάλιση υγείας.
Πολλοί ιδιωτικοί ασφαλιστές υγείας θέλουν επίσης να δώσουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα ψηφιακά.
Ωστόσο, οι διάφοροι ιδιωτικοί πάροχοι εργάζονται κυρίως μόνοι τους και έχουν σημειώσει διαφορετικό βαθμό προόδου με τα σχέδιά τους.
Πόσο διαδεδομένη είναι σήμερα η ηλεκτρονική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
Ο αριθμός των ενεργοποιημένων ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών είναι λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο και αυξάνεται με αργούς ρυθμούς.
Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από το δύο τοις εκατό των 73 εκατομμυρίων ατόμων με δημόσια ασφάλιση υγείας έχουν δημιουργήσει έναν ePA.
Ποιες είναι οι κύριες επικρίσεις για τους ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών;
Υπάρχουν ακόμη εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς δεν παρέχει επαρκή προστασία των δεδομένων.
Ωστόσο, όλες οι μεγάλες ενώσεις που ασχολούνται με την υγειονομική περίθαλψη συμφωνούν ότι οι ευκαιρίες υπερτερούν σαφώς των κινδύνων.
Σε κοινή δήλωσή τους, ωστόσο, κορυφαίες ενώσεις γιατρών, οδοντιάτρων, κλινικών και φαρμακοποιών επικρίνουν το γεγονός ότι “λείπουν στοιχειώδη στοιχεία που απαιτούνται για την επωφελή χρήση στην καθημερινή υγειονομική περίθαλψη”.
Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατή η αναζήτηση πλήρους κειμένου στα περιεχόμενα ενός ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς.
Η κοινωνική ένωση VdK προειδοποιεί ότι μόνο όσοι εργάζονται με σύγχρονα smartphones ή υπολογιστές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο.
Η VdK απαιτεί η πρόσβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη από εμπόδια.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.