Ένα μακρόχρονο όνειρο έγινε πραγματικότητα για τη Sumeja Zumberi: Σε ηλικία μόλις 18 ετών, άνοιξε το δικό της καφέ. Αλλά η νεαρή ιδιοκτήτρια προκαλεί κυρίως αναστάτωση με την ασυνήθιστη ιδέα της: δεν επιτρέπονται οι άνδρες στο κατάστημά της.
Το «Baresha» στη Βρέμη είναι το πρώτο «γυναικείο παγωτατζίδικο» στην πόλη. Βρίσκεται στη συνοικία Gröpelingen, όπου, σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από το 60% των κατοίκων έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Η Sumeja Zumberi είχε την επιχειρηματική ιδέα επειδή τα καφέ της γειτονιάς ήταν γεμάτα από άνδρες. Από τότε που άνοιξε πριν από έξι εβδομάδες, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις γι’ αυτό στο διαδίκτυο, αλλά το νέο αφεντικό δεν αφήνει αυτό να την αποθαρρύνει.
Η 18χρονη θέλει να προσφέρει στις γυναίκες ένα ήρεμο μέρος
«Είμαι σίγουρη ότι οι γυναίκες θα αισθάνονται πιο άνετα εδώ από οπουδήποτε αλλού», δήλωσε η Sumeja Zumberi στη BILD. «Ειδικά εκείνες που είχαν άσχημες εμπειρίες και οι μητέρες που θηλάζουν ή έρχονται με παιδιά θα βρουν εδώ ένα ασφαλές καταφύγιο». Οι άνδρες επιτρέπεται να αγοράσουν ένα παγωτό, αλλά δεν επιτρέπεται να παραμείνουν.
Η φοιτήτρια υποστηρίζεται από την οικογένειά της, η οποία ζει στη Γερμανία εδώ και 30 χρόνια.
Zumberi: «Είμαστε Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο». Ο πατέρας της φροντίζει για τα οικονομικά και την ασφάλιση, ενώ η μητέρα της βοηθάει στο κατάστημα.
Το παγωτατζίδικο, το οποίο φιλοξενεί περίπου 30 γυναίκες, έχει ξεκινήσει καλά. «Μέχρι στιγμής έχω μόνο θετικά σχόλια από όλους», λέει η ιδιοκτήτρια. Μια πελάτισσα, η οποία συχνά έρχεται εδώ με τις φίλες, εξηγεί: «Αισθάνομαι καλύτερα εδώ, πιο άνετα, ανενόχλητη».
«Είναι ο πιο αγνός αποκλεισμός»
Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι που δεν δίνεται θέση στους άνδρες στο Baresha, όπως δείχνουν τα χιλιάδες, κυρίως σκληρά, σχόλια στο διαδίκτυο:
«Πρόκειται για καθαρή περιθωριοποίηση του αντίθετου φύλου», αναφέρει ένας στο Facebook.
Ένας άλλος, από την άλλη πλευρά, λέει: «Υπέροχη ιδέα. Ένας ασφαλής χώρος για τις γυναίκες δεν βλάπτει κανέναν και υπάρχουν πολλά άλλα καφέ». Οι ασφαλείς χώροι είναι δημόσιοι χώροι που προστατεύουν από τις διακρίσεις.
Μια γυναίκα λέει: «Έχω ένα αίσθημα αναγούλας. Παλιά ζούσαμε σε μια κοινωνία όπου άνδρες και γυναίκες μπορούσαν να συναναστρέφονται κανονικά σε ένα καφέ. Αν τώρα εισάγεται ο διαχωρισμός των δύο φύλων, νομίζω ότι είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».
«Γιατί κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται ως μισογυνισμός, όταν οι γυναίκες θέλουν απλώς να είναι μεταξύ τους;» αναρωτιέται ένας χρήστης στο Instagram. Πολλοί αναφέρονται επίσης σε παρόμοιες έννοιες σε γυναικείες σάουνες ή αθλητικά μαθήματα μόνο για γυναίκες.
Αφεντικό της Dehoga: Το καφέ για γυναίκες στη γειτονιά των μεταναστών «πολύ καλό»
Η γερμανική ένωση ξενοδοχείων και εστιατορίων Dehoga στη Βρέμη δεν γνωρίζει ακόμη κάποιο παρόμοιο καφέ. Η διευθύνουσα σύμβουλος Nathalie Rübsteck επεσήμανε ότι στο Gröpelingen ζουν πολλοί άνθρωποι με μεταναστευτικό ιστορικό και ότι τα φύλα είναι συχνά μεταξύ τους. «Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ καλό που οι γυναίκες έχουν εκεί έναν χώρο για να κοινωνικοποιούνται μεταξύ τους», δήλωσε η ίδια.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Οικονομική ύφεση: Θέσεις εργασίας, μισθοί, συντάξεις – Πόσο μας κοστίζει η κρίση;
- Πιθανή έκρηξη κόστους έως και 56% για τα συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο
- Πόσο φόρο ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν οι κάτοικοι από το 2025;
- Οι κρατήσεις για τα συντάξιμα αυξάνονται: Πόσο καθαρό μισθό θα έχετε;
- Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν κάνετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης;