Η Συγνώμη του Μονάχου για τα 2 θύματα του νεοναζισμού, τον Έλληνα Θεόδωρο Βουλγαρίδη (+15.06.2005) και τον Τούρκο Habil Kilic (+29.08.2001).
Την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021 το Δημαρχείο Μονάχου διοργάνωσε μια Ημέρα Μνήμης για τα 10 θύματα της ναζιστικής οργάνωσης NSU, με αφορμή το 20ο έτος από τη δολοφονία του τούρκου Habil Kilic, που δολοφονήθηκε στις 29.08.2001 από τους νεοναζιστές στο κατάστημά του στο Μόναχο.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην είσοδο του καταστήματος όπου δολοφονήθηκε ο Habil Kilic, με αυστηρά μέτρα ασφάλειας για τους επισήμους.
Ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Dieter Reiter καλοσώρισε τους επισήμους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στο λόγο του ιδιαίτερα στους δύο συμπολίτες Μονάχου, τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη και τον Habil Kilic.
Τόνισε στην ομιλία του τον Γογλοθά και το δράμα των δύο οικογενειών που στερήθηκαν αδίκως τον σύζυγο και πατέρα τους, και επί πλέον έχασαν το κοινωνικό τους πρόσωπο και την αξιοπρέπειά τους στη βαυαρική κοινωνία.
Με άστοχες και βασανιστικές ανακριτικές μέθοδοι οι βαυαρικές αστυνομικές και ανακριτικές Αρχές θεωρούσαν τις οικογένειες ως μέρος μαφίας και υπόκοσμου και τις μετέτρεψαν από θύματα σε θύτες.
Μέχρι τη πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης το 2011 οι δύο οικογένειες έζησαν ολομόναχοι πόνο, συκοφαντία, πικρία, απόρριψη από την κοινωνία και κάθε είδους στιγματισμό και οικονομική καταστροφή.
Ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου ζήτησε επίσημα συγνώμη από τις δύο οικογένειες τόσο για την πλήρη αποτυχία των Βαυαρικών Αρχών να διελευκάνουν τις δολοφονίες και για τις απάνθρωπες ανακριτικές μεθόδους, όσο και για την πλήρη έλλειψη συμπαράστασης των οικογενειών των θυμάτων από την κοινωνία του Μονάχου.
Αναφέρθηκε σε τρεις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ήδη ο Δήμος Μονάχου με σκοπό τη τιμή και μνήμη των δύο θυμάτων:
α) ανάρτηση πλακετών στο τόπο της εκτέλεσής τους,
β) τη διαμόρφωση ειδικού χώρου στο Δημοτικό Μουσείο Μονάχου, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του Βουλγαρίδη και Kilic, και
γ) την προκήρυξη σε συνεργασία με τον Δήμο Νυρεμβέργης του Διαπολιτισμικού Μωσαἲκού-Βραβείου Νεολαίας, για εργασίες ή προγράμματα που έχουν σχέση με την καταπολέμηση του ρατσισμού και συμβάλλουν στον διαπολιτιστικό διάλογο και αρμονική συμβίωση λαών και πολιτισμών.
Επίσης ο Δήμος Μονάχου έχει ιδρύσει ειδική δημοτική υπηρεσία με τον τιτλο BEFORE, με σκοπό την παροχή συμβουλών και στήριξης των οικογενειών των θυμάτων του νεοναζισμού.
Επίσης έχει αναπτύξει ένα πολύπλευρο δίκτυο συνεργασίας των δημοτικών υπηρεσιών με τους πολίτες του Μονάχου για μια κοινή δράση ενάντια σε εξτρεμιστικές και ρατσιτικές πρακτικές και συνθήματα.
Τέλος ο Αρχιδήμαρχος κ. Reiter αναφέρθηκε στην δικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Μονάχου και στα ανοικτά ερωτήματα που απασχολούν τη γερμανική κοινωνία ακόμη και σήμερα με τις πρόσφατες νεοναζιστικές εγκληματικές ενέργειες στις πόλεις Χανάου, Χάλλε και Μόναχο. Κάλεσε όλους τους πολίτες σε εγρήγορση και δυναμική καταπολέμηση του νεοναζισμού.
Το λόγο έλαβε και η εκπρόσωπος της δημοτικής υπηρεσίας BEFORE κ. Anni Kammerlander η οποία περιέγραψε τις περιπέτειες των οικογενειών των θυμάτων Βουλγαρίδη και Kilic, έθεσε τα ερωτήματα για το πως συμπεριφέρεται σήμερα η κοινωνία σε θέματα ακροδεξιών πρακτικών μίσους και βίας, ζήτησε μια δεύτερη παρέμβαση της Βαυαρικής Βουλής για διερεύνηση των ερωτημάτων που παραμένουν ακόμη αναπάντητα και μετά τη Δίκη στο Μόναχο και υποσχέθηκε κάθε είδους συμπαράσταση στις δύο οικογένειες.
Στην Ημέρα Μνήμης προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος ο Γαβριήλ Βουλγαρίδης, (αδελφός του δολοφονηθέντος Θεοδώρου Βουλγαρίδη) με τη σύζυγό του Χριστίνα, o Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στο Μόναχο κ. Mehmet Günay, εκπρόσωποι της Βαυαρικής Βουλής, της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, Δημοτικοί Σύμβουλοι Μονάχου, καθώς επίσης και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, που επί πολλά χρόνια συμπαρίσταται ποιμαντικά και κοινωνικά τις οικογένειες Γαβριήλ Βουλγαρίδη και Habil Kilic.
//////////////////////////////////////////////////////
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (29.08.21) έλαβε χώρα και μια ακόμη εκδήλωση μνήμης από το Τουρκικό Συμβούλιο Μονάχου, στον ίδιο χώρο.
Παρέστησαν και έκαναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Τουρκικού Συμβουλίου Μονάχου, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στο Μόναχο κ. Mehmet Günay, ο Αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Markus Rinderspacher (SPD), η Βουλευτής της ΟΔΓ κ. Bause (Bündnis90/DieGrünen) και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Ο Ιμάμης διάβασε μια προσευχή και αναφέρθηκε σε διδασκαλία του Κορανίου όπου η δολοφονία προσώπων καταδικάζεται από τον Μωάμεθ.
Χαιρετισμός του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση
Αξιότιμε κ. Ντεμιρέλ, πρόεδρε του Τουρκικού Συμβουλίου Μονάχου,
ευχαριστώ πολύ εσάς και το Τουρκικό Συμβούλιο Μονάχου για τη πρόσκλησή σας να λάβω μέρος στη σημερινή εκδήλωση μνήμης για τον Habil Kilic και τα θύματα των νεοναζιστών και να απευθύνω επιμνημόσυνο χαιρετισμό.
Η σκληρότητα των νεοναζιστικών δολοφονιών είναι ανεξίτητα χαραγμένη στη ζωή μου και στη καρδιά μου, και προέρχεται από το γεγονὀς ότι ως ελληνορθόδοξος ιερέας έπρεπε να διαβάσω μια νεκρώσιμη ευχή μπροστά το αιμόφυρτο πτώμα του Έλληνα Θεοδώρου Βουλγαρίδη, στις 15.06.2005 στο κατάστημά του, όπου τον δολοφόνησαν οι νεοναζιστές. Η θέα του παραμορφωμένου από τις σφαίρες προσώπου του θα μου μείνει αξέχαστη.
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε για μένα μια βαθειά ανάγκη και υπόθεση καρδιάς να στηρίξω – μετά την διελεύκανση των δολοφονιών – ποιμαντικά και κοινωνικά την οικογένεια του αδελφού του, του Γαβριήλ Βουλγαρίδη σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής τους ζωής.
Σε διάφορες συσκέψεις και συζητήσεις με τον Βαυαρό Υπουργό Εσωτερικών, στις οποίες έλαβα μέρος, ως συνοδός και σύμβουλος του Γαβριήλ Βουλγαρίδη, γνώρισα και την οικογένεια του Τούρκου Habil Kilic, που δολοφονήθηκε επίσης από τους νεοναζιστές στις 29.08.2001.
Η τραγική μοίρα τους με συγκίνησε ιδιαίτερα και αποφάσισα να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις και την οικογένεια Kilic, να τους συνοδεύσω συμβουλευτικά σε όλα τους τα προβλήματα και να τους συμπαρασταθώ έμπρακτα στη θλίψη τους και στον απερίγραπτο πόνο τους.
Αναπτύχθηκε με το χρόνο μεταξύ της χήρας, της κόρης, της μητέρας του μακαρίτη Kilic και εμού, παρά τη διαφορά θρησκείας και πολιτιστικής ταυτότητας, μια σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης και οικογενειακού χαρακτήρος. Ευχαριστώ την οικογένεια Kilic για την ανοικτωσύνη, τον σύνδεσμο και τη φιλία τους.
Θα συνεχίσω και στο μέλλον να παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για τις υποθέσεις των οικογενειών Βουλγαρίδη και Kilic, καθώς επίσης και για τις τέσσερις εκκλήσεις που διατυπώσατε εσείς κ. Ντεμιρέλ και το Τουρκικό Συμβούλιο Μονάχου στη σημερινή σας προκήρυξη.
Με αφορμή τις απάνθρωπες δολοφονίες των νεοναζιστών καθίσταται ακόμη αναγκαίο το να συσπειρωθούμε σύσσωμοι ως κοινωνία και να διατρανώσουμε την απόφασή μας να καταπολεμήσουμε το μίσος και τη βία.
Ακροδεξιός εξτρεμισμός, φυλετισμός, αντισημητισμός και αντιἳσλαμισμός δεν έχουν θέση στη κοινωνία μας.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης| Φωτογραφία/Pic: Türkenrat München