Η Σφαγή του Διστόμου
Η σφαγή του Διστόμου ξεπερνάει σε αγριότητα και απανθρωπιά όλα τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξαν στην Ελλάδα οι Γερμανοί Ναζί.
Τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου του 1944 έχουν ως εξής: Περίπου 20 γερμανοί στρατιώτες, ντυμένοι με ρούχα κρατουμένων, κατευθύνθηκαν προς την Αράχωβα με δύο ελληνικά φορτηγά, ενώ πίσω τους ακολουθούσαν – σε αρκετή απόσταση – γερμανικά αυτοκίνητα με πάνοπλους στρατιώτες.
Με αυτό το τέχνασμα οι Γερμανοί επεδίωκαν να βρεθούν αντιμέτωποι με αντάρτες, που θα νόμιζαν εσφαλμένα ότι επρόκειτο για μεταφορά ελλήνων αιχμαλώτων.
Στη διαδρομή οι Γερμανοί σκότωναν αδιακρίτως όποιον βρισκόταν στο δρόμο τους! Το μεσημέρι έφτασαν στο Δίστομο όπου συναντήθηκαν και με άλλη στρατιωτική μονάδα.
Τις πρώτες ώρες επιδόθηκαν σε λεηλασίες σπιτιών και καταστημάτων. Μετά άρχισαν τις ανακρίσεις. Ήθελαν να μάθουν τις κινήσεις των ανταρτών του ΕΛΑΣ.
Πληροφορήθηκαν ότι ομάδα ανταρτών κατευθυνόταν σε άλλο χωριό. Οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το Δίστομο για να προλάβουν τους αντάρτες. Στην είσοδο του χωριού Στείρα τα αυτοκίνητα με τους μεταμφιεσμένους Γερμανούς χτυπήθηκε από άνδρες του ΕΛΑΣ και 18 Γερμανοί φονεύθηκαν.
Η πομπή που ακολουθούσε έφθασε και αντί να καταδιώξει τους αντάρτες σκότωσε διερχόμενους χωρικούς. Επόμενη κίνηση ήταν η επιστροφή στο Δίστομο.
Η διαταγή που έφθασε από τη Λαμία και τον ταγματάρχη Ρίκερτ ήταν: «Να μην μείνει τίποτε όρθιο». Και δεν άφησαν ούτε όρθιο ούτε ζωντανό.
Με πιστόλια, πολυβόλα, χειροβομβίδες και φωτιά ισοπέδωσαν το χωριό! Εκτελέσεις, βιασμοί, σφαγιασμοί, εμπρησμοί. Δεν σταμάτησαν ούτε μπροστά σε βρέφη ή σε μικρά παιδιά.
Οι κάτοικοι που διασώθηκαν περιέγραφαν εικόνες ασύλληπτης αγριότητας κι απανθρωπιάς. Λέγεται – και έχει κατατεθεί στις μετέπειτα ανακρίσεις για Εγκλήματα Πολέμου – ότι γερμανός στρατιώτης προσπάθησε να βιάσει έγκυο και όταν εκείνη του αντιστάθηκε τις έσχισε την κοιλιά με την ξιφολόγχη και πέταξε το έμβρυο στα πόδια της!
Τα εγκλήματα των Ναζί δεν είχαν τέλος. Καταγράφηκαν 228 νεκροί εκ των οποίων 117 γυναίκες, 111 άντρες και ανάμεσά τους και 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων.
Η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ελβετού George Wehrly, που έφτασε στο Δίστομο λίγες μέρες μετά τη σφαγή, κάνει λόγο για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ανέφερε ότι νεκροί βρίσκονταν παντού, ακόμα και κρεμασμένοι πάνω σε δέντρα!
Ο αξιωματικός των SS Hans Zampel, επικεφαλής της σφαγής, μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στο Παρίσι και εκδόθηκε από τις Γαλλικές αρχές στην Ελλάδα για το έγκλημα του Διστόμου.
Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στην Γερμανία για τις εκεί έρευνες όπου και παρέμεινε.
Δεν αντιμετώπισε ποτέ τις συνέπειες των πράξεών του!
https://youtu.be/GY_hZCTAvNY
H ταινία «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» (2007) είναι η συγκινητική ιστορία της ζωής του Αργύρη Σφουντούρη με φόντο τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα τα τελευταία xρόνια, από την Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο μέχρι τη Μεταπολίτευση.
Είναι ταυτόχρονα μια ταινία για την αντιμετώπιση του προσωπικού θρήνου ενός ανθρώπου που σε ηλικία 4 ετών έχασε τους γονείς του και 30 συγγενείς στη σφαγή του Διστόμου.
Ντοκιμαντέρ από τη σειρά «Η Άλλη Ελλάδα» παραγωγής των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη του 1982 για την επέτειο μνήμης του πρωτοφανούς σε αγριότητα έγκλημα των Ναζί σε βάρος των κατοίκων του Διστόμου στις 10 Ιουνίου του 1944.
Αφηγήσεις ανθρώπων που επέζησαν της σφαγής ξετυλίγουν το χρονικό της γερμανικής θηριωδίας ενώ ο φακός της κάμερας περιηγείται στο μαρτυρικό τόπο του Διστόμου.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.