Η 24η Μαΐου 1999 μνημονεύεται σε όλη τη Βαυαρία: Η πλημμύρα του αιώνα σημειώθηκε στη Σουαβία και τη νότια Βαυαρία. Στο Neustadt an der Donau, το φράγμα έσπασε και η πόλη πλημμύρισε. Η προστασία από τις πλημμύρες απασχολεί ακόμη και σήμερα την κυβέρνηση του κρατιδίου…
Η Marion Brandl στέκεται στο ξυλουργείο που διατηρεί με τον σύζυγό της Wolfgang στο Neustadt an der Donau στην Κάτω Βαυαρία.
Η 53χρονη θέλει να δείξει πόσο ψηλά ήταν το νερό στο ξυλουργείο εκείνη την εποχή, κοιτάζοντας τα παράθυρα που βλέπουν στην εσωτερική αυλή, τα οποία είναι ψηλότερα από έναν άνθρωπο.
Μόνο στις 29 Φεβρουαρίου 1784 το νερό ήταν υψηλότερο, σύμφωνα με τους τοπικούς δείκτες πλημμύρας.
Το φράγμα έσπασε σε δύο στάδια
Οι Brandls επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά το 1999. Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση του Δούναβη.
Το νερό πέρασε πάνω από το φράγμα ακριβώς δίπλα στον ποταμό στο πόλντερ και προκάλεσε τη θραύση του εσωτερικού, του λεγόμενου “φράγματος πόλντερ”.
Η ιδιοκτησία των Brandls, η οποία περιλαμβάνει ένα ξυλουργείο και ένα σπίτι, απέχει μόλις 300 μέτρα από το ανάχωμα του πόλντερ, σε απόσταση αναπνοής.
“Η πυροσβεστική σήμανε συναγερμό γύρω στις δέκα η ώρα”, θυμάται ο Wolfgang Brandl.
“Στην αρχή προσπαθήσαμε να συγκρατήσουμε το νερό με σακούλες άμμου – αλλά όλα αυτά ήταν σκουπίδια”, λέει ο 57χρονος, ο οποίος γρήγορα συνειδητοποίησε: “Το εργαστήριο χάθηκε”.
Στο λίγο ψηλότερο κτίριο κατοικιών, όπου ζουν και οι γονείς του Wolfgang Brandl, το νερό ήταν “μόνο” όσο ένας άνθρωπος.
Οι δύο γενιές μετακόμισαν προσωρινά στον επάνω όροφο.
Υψηλές υλικές ζημιές και μικρή οικονομική βοήθεια
Οι υλικές ζημιές: 500.000 γερμανικά μάρκα. Οι Μπραντλ είχαν ενημερωθεί λίγο νωρίτερα για τη μη σύναψη ασφάλισης για φυσικούς κινδύνους και έπρεπε να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος.
Οι Brandls έλαβαν 40.000 μάρκα από το κράτος για την επιχείρησή τους- οι δωρεές από φιλανθρωπικές οργανώσεις ήταν σταγόνα στον ωκεανό για τους ιδιώτες.
Οι Brandls ήταν απαλλαγμένοι από χρέη μόλις δεκαπέντε χρόνια αργότερα.
Υπουργός Περιβάλλοντος: Δύο δισεκατομμύρια για την προστασία από τις πλημμύρες έως το 2030
Το νοικοκυριό των Brandl ήταν μόνο ένα από τα περίπου 800 νοικοκυριά με 2.000 κατοίκους στο Neustadt an der Donau, των οποίων η ζωή άλλαξε ριζικά μέσα σε μια νύχτα από τις πλημμύρες.
Αλλά και στη Σουαβία και τη νότια Βαυαρία, επίσης, η στάθμη των υδάτων αυξήθηκε τον Μάιο του 1999, με αποτέλεσμα τα ποτάμια να ξεπεράσουν τις όχθες τους και τα υπόγεια να γεμίσουν.
Η κυβέρνηση του κρατιδίου ανταποκρίθηκε με μια νέα έκδοση του προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας.
“Ως αποτέλεσμα του γεγονότος που συνέβη πριν από 25 χρόνια, το κρατίδιο της Βαυαρίας εξέδωσε το 2001 ψήφισμα για την πλήρη αναδιοργάνωση της αντιπλημμυρικής προστασίας στη Βαυαρία”, λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος Thorsten Glauber (FW), ο οποίος ήταν ακόμη ενεργός στην τοπική πολιτική σκηνή εκείνη την εποχή.
“Κατά μήκος του Δούναβη, είχαμε στην πραγματικότητα πολύ χαμηλό επίπεδο βασικής προστασίας που πρέπει να αναμένουν οι πολίτες. Και ως εκ τούτου, ξεκίνησε κατ’ αρχήν ένα πρόγραμμα δισεκατομμυρίων”, συνέχισε ο Glauber.
Μέχρι σήμερα, το κρατίδιο της Βαυαρίας έχει επενδύσει σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ευρώ στην αντιπλημμυρική προστασία, ενώ πρόκειται να επενδυθούν άλλα δύο δισεκατομμύρια μέχρι το 2030.
Τα χρήματα διοχετεύονται επί του παρόντος στην επέκταση των πόλντερ κατά μήκος του Δούναβη, αν και ο Glauber θα ήθελε να δει περισσότερη συνεργασία από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πολύ διστακτική και απρόθυμη αυτή τη στιγμή. Χρειαζόμαστε οικοδομικές άδειες, χρειαζόμαστε επίσης οικονομική υποστήριξη”, λέει- άλλωστε, ο Δούναβης είναι “μια υδάτινη οδός που τελικά λειτουργεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση”.
Ενισχυμένο ανάχωμα για το Neustadt an der Donau
Το Neustadt an der Donau έλαβε επίσης αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας.
Το εξωτερικό ανάχωμα στον ποταμό ανυψώθηκε και ενισχύθηκε εσωτερικά με μέταλλο. Και το τοπικό εθελοντικό πυροσβεστικό σώμα διαθέτει τώρα επίσης ένα “πρακτικό ανάχωμα”, στο οποίο το πυροσβεστικό σώμα των περίπου 100 ατόμων εκπαιδεύεται σε ξεχωριστό μάθημα για την άμυνα φραγμάτων και αναχωμάτων σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων, λέει ο διοικητής του πυροσβεστικού σώματος Jürgen Bucher.
Είχε ήδη αναλάβει αυτή τη θέση το 1999 – τότε ήταν 25 ετών και μόλις ένα χρόνο στην πυροσβεστική – “και την πρώτη περίπτωση Κ”, θυμάται ο Bucher.
Με τον όρο υπόθεση Κ εννοεί την καταστροφή.
“Αλλά από τη στιγμή που το ανάχωμα έχει σπάσει, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο από το να περιμένεις μέχρι να σταματήσει να μπαίνει νερό”, λέει.
Μόνο τότε μπορούσαν να αντληθούν τα υπόγεια και να διαχωριστεί το νερό της πλημμύρας από το πετρέλαιο θέρμανσης που είχε ξεχυθεί από τις δεξαμενές που είχαν σκάσει παντού.
“Έχω ακόμα και σήμερα τη μυρωδιά του πετρελαίου θέρμανσης στη μύτη μου”, λέει ο Bucher, ο οποίος έχει πλέον πίσω του επτά “Κ-κασέτες” – η τελευταία στην κοιλάδα Ahr το 2021.
Μπορεί κάλλιστα να μην έχει άλλη καταστροφή στο κατώφλι του, αν και δεν υποθέτει ότι το υπερυψωμένο πλέον προστατευτικό τείχος κοντά στο Neustadt an der Donau θα είναι σε θέση να αντέξει κάθε δυνατή βροχόπτωση και πλημμύρα.
“Αλλά τότε ελπίζω ότι το ανάχωμα δεν θα σπάσει πια”.
VIDEO
Κεντρική φωτογραφία αρχείου
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.