Η νέα Ε.Ε. που οραματίζεται ο Olaf Scholz
Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αποφασίζει κατά πλειοψηφία, καταργώντας το δικαίωμα βέτο σε πολλούς τομείς πολιτικής οραματίζεται ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς, όπως περιέγραψε σε ομιλία του χθες σε ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της ηπείρου, το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.
«Για το ορατό μέλλον, η Ρωσία του Πούτιν θα προσδιορίζεται ως εχθρός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε διαφωνία ανάμεσά μας, κάθε αδυναμία, ο Πούτιν θα την εκμεταλλευθεί», είπε ο Γερμανός καγκελάριος μιλώντας ενώπιον φοιτητών.
Ο Σολτς τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και στην Ουκρανία, στη Μολδαβία και μελλοντικά και στη Γεωργία.
«Όμως με κάθε νέο κράτος-μέλος, ο κίνδυνος ότι ένα κράτος θα εμποδίσει με το βέτο του όλα τα υπόλοιπα μεγαλώνει», προειδοποίησε.
Αν η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμιστεί, θα είναι «σαν να προσκαλεί όλους όσοι στοιχηματίζουν ενάντια στην ενωμένη Ευρώπη και θέλουν να μας στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλο».
Κυρώσεις και δικαιώματα
Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, η λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία μπορεί να ξεκινήσει από τομείς όπως η επιβολή κυρώσεων ή τα ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει τη δυαρχία στην κορυφή κάποιων διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Έχουμε καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για κάθε χώρα να έχει τον δικό της επίτροπο. Τίποτα όμως δεν απαγορεύει να διοικούν δύο επίτροποι μία γενική διεύθυνση», είπε.
Στο θέμα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ο Γερμανός καγκελάριος υποστήριξε ότι οι μεταβιβάσεις πόρων «πρέπει να συνδέονται με τη διατήρηση του κράτους δικαίου», επαναφέροντας στο προσκήνιο τη σύγκρουση των Βρυξελλών με χώρες όπως η Ουγγαρία.
Στον τομέα της άμυνας, ο Σολτς υποστήριξε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού σώματος ταχείας επέμβασης, στον πυρήνα του οποίου θα βρίσκεται η Γερμανία.
Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες οπλικών συστημάτων, ενώ κάλεσε τις χώρες πέριξ της Γερμανίας (Πολωνία, βαλτικές και σκανδιναβικές χώρες, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία) να συμμετάσχουν στη δημιουργία κοινού συστήματος αεράμυνας.
Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε στη συμβολή της ενωμένης Ευρώπης, στη διατήρηση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο και χαρακτήρισε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου ως το νέο ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο.
«Σήμερα είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε ζωντανή την υπόσχεση της ειρήνης επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της απέναντι σε εξωτερικές προκλήσεις. Αυτή είναι η νέα ευρωπαϊκή ειρηνευτική αποστολή», σημείωσε.
Μείωση χρέους
Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μιας νέας συμφωνίας για τη μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
«Η συμφωνία αυτή πρέπει να είναι δεσμευτική, να διευκολύνει την ανάπτυξη και να μπορεί να γίνει αποδεκτή πολιτικά. Την ίδια στιγμή, πρέπει να επιτρέψει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους μέσω επενδύσεων».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γιατί τα φάρμακα στη Γερμανία διατίθενται μόνο στα φαρμακεία;
- Νέοι κανόνες για τηλεφωνική έκδοση αναρρωτικής στη Γερμανία
- 5 σημάδια ότι έχετε εγκλιματιστεί στη ζωή στη Γερμανία
- Οι φοροελαφρύνσεις που πρέπει να ξέρουν οι ξένοι γονείς στη Γερμανία
- 8 συμβουλές για το πως να ντύνεστε σαν Γερμανοί
- 5 γερμανικά ποτά που πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το καλοκαίρι
- Πώς να εξοικονομήσετε νερό στο σπίτι στη Γερμανία;
- 5 πράγματα για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία
- Αλλαγές στις διακοπές στα νότια κρατίδια στη Γερμανία;
- Τι σημαίνει για εσάς η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στη Γερμανία;