Προκειμένου να αποφύγουν τους τελωνειακούς δασμούς, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να παράγουν στην Ευρώπη. Κατά την αναζήτηση κατάλληλων τοποθεσιών, δύο εγκαταστάσεις παραγωγής που δεν χρειάζονται πλέον αλλού προσελκύουν το ενδιαφέρον.
Η ηλεκτροκίνηση έχει μάλλον παραμεληθεί από τους μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων στο δυτικό ημισφαίριο στο παρελθόν. Οι καινοτομίες έτειναν να παρέχονται από μικρούς κατασκευαστές, ιδίως κινεζικούς.
Ειδικά στην εγχώρια αγορά, εκτοπίζουν όλο και περισσότερο τα γερμανικά οχήματα – και αναζητούν ευκαιρίες για να επεκταθούν πιο έντονα παγκοσμίως.
Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ωστόσο, η πολιτική επιρροή θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια επέκτασης.
Η κινεζική κυβέρνηση θεωρείται ύποπτη ότι εκμεταλλεύεται αθέμιτα τη βιομηχανία της με αθέμιτες επιδοτήσεις, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στις τοπικές αγορές με δασμούς.
Με τα γερμανικά εργοστάσια της VW ενάντια στους ευρωπαϊκούς δασμούς;
Οι κινέζοι κατασκευαστές βλέπουν την παραγωγή στην Ευρώπη ως διέξοδο. Η Chery Auto ανέλαβε ένα εργοστάσιο από τη Nissan στην Ισπανία.
Η BYD κατασκευάζει τη δική της μονάδα παραγωγής στην Ουγγαρία για τα νέα Atto 2, Atto 3 και Dolphin.
Και η Leapmotor θέλει να έχει την παραγωγή του T-03 στην Ευρώπη από την Stellantis- εκτός από το Tychy στην Πολωνία, συζητείται επίσης το εργοστάσιο της Opel στο Eisenach.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, δύο εργοστάσια παραγωγής της Volkswagen προσελκύουν πλέον και το ενδιαφέρον επενδυτών από τη Λαϊκή Δημοκρατία.
Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ονόματα.
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής της, η VW έχει ήδη επισημάνει ότι το μέλλον δύο εργοστασίων είναι αμφίβολο.
Τα εργοστάσια της VW στη Δρέσδη και το Όσναμπρικ έχουν απομείνει
Αυτό ισχύει ιδίως για το εργοστάσιο Transparent στη Δρέσδη. Η παραγωγή του VW ID.3 έχει ήδη διακοπεί στο μικρότερο εργοστάσιο του ομίλου με μόλις 340 εργαζόμενους.
Η μονάδα παραγωγής στο Osnabrück, η οποία είχε εξαγοραστεί κάποτε με την Karmann, βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα του κλεισίματος.
Το T-Roc cabrio θα συνεχίσει να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής εκεί μέχρι το 2027, αλλά φημολογείται ότι δεν θα ακολουθήσει νέο μοντέλο. Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τους 2.300 εργαζόμενους μετά από αυτό.
Μια πώληση των εγκαταστάσεων παραγωγής που δεν χρειάζονται πλέον θα ήταν επομένως πολύ ελκυστική για τη Volkswagen – και όχι μόνο λόγω των χρημάτων που θα μπορούσαν να ζητηθούν γι’ αυτές.
Στο Βόλφσμπουργκ, μια τέτοια συμφωνία θα εξοικονομούσε πιθανότατα και σημαντικό κοινωνικό κόστος που συνδέεται με το κλείσιμο των εργοστασίων.
Ωστόσο, τα ισχυρά συνδικάτα θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε αυτό.
Επιπλέον, αυτό θα ενίσχυε περαιτέρω τους κινέζους ανταγωνιστές του κατασκευαστή στην θριαμβευτική τους πορεία στην Ευρώπη.