Όπως πολλές ιστορίες δεν είναι πάντα ξεκάθαρες και συχνά δεν μπορούμε να τις επαληθεύσουμε, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το παραδοσιακό αυτό γλυκό του Μέλανα Δρυμού, που στην Ελλάδα ονομάζουμε “Black Forest”.
Η ιστορία του ονόματος
Υπάρχουν τέσσερεις βασικές εκδοχές, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Καμία όμως δε βασίζεται σε γραπτά αποδεικτικά στοιχεία αλλά σε περιστασιακά στοιχεία και προφορικές αναφορές. Υπάρχουν λοιπόν οι ακόλουθες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του ονόματος:
- Πρώτη εκδοχή είναι ότι ίσως το όνομα του γλυκού να οφείλεται στη στρώση τριμμένης σοκολάτας του, που λόγω του χρώματός του θυμίζει το Μαύρο Δάσος (Μέλανας Δρυμός).
- Μία δεύτερη εκδοχή είναι ότι το όνομα ίσως να έχει προέλθει από το ποτό Kirschwasser (ένα τοπικό αλκοολούχο ποτέ φτιαγμένο από κεράσια), που είναι ένα από τα κύρια συστατικά του και που παράγεται κυρίως στην περιοχή αυτή.
- Τρίτη πιθανή εκδοχή είναι ότι το προηγούμενο όνομα του «Schwarzwaldtorte», δεν προέρχεται καν από την περιοχή του Μαύρου Δάσους (Μέλανα Δρυμού). Και ότι το σχήμα του γλυκού αυτού, που είναι σήμερα τόσο γνωστό, δεν αναπτύχθηκε καν στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού.
- Μια άλλη τελευταία πιθανή εκδοχή είναι ότι ίσως το όνομα του γλυκού να έχει προέλθει από τη γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής που είναι ένα μαύρο φόρεμα, που θυμίζει το στρώμα της τριμμένης σοκολάτας, μία λευκή μπλούζα σαν τη λευκή κρέμα του γλυκού και το καπέλο “Bollenhut” (Bollen είναι στην τοπική διάλεκτο οι μπάλες, κάτι που διακοσμεί τα γυναικεία καπέλα της παραδοσιακής φορεσιάς) που αποτελείται από λευκό φόντο και κόκκινες μπάλες και που θυμίζουν έντονα τα κεράσια που διακοσμούν την τούρτα από πάνω.
Ποιος εφηύρε το γλυκό “Black Forest”;
Το γλυκό “Black Forest” που στα Γερμανικά ονομάζεται “Schwarzwälder Kirschtorte” είναι σχεδόν σίγουρο ότι δημιουργήθηκε κάπου στους λόφους του Μέλανα Δρυμού. Εκεί βρίσκονται τα νόστιμα κεράσια του Μέλανα Δρυμού, από τα οποία παράγεται το υπέροχο ποτό “Kirschwasser”.
Ο συνδυασμός λοιπόν των κερασιών, της κρέμας και του ποτού αυτού ήταν από παλιά γνώριμος ιδιαίτερα στο νότιο Μέλανα Δρυμό. Όχι με τη μορφή της σημερινής τούρτας αλλά γενικά ως επιδόρπιο. Τα ελαφρώς βρασμένα κεράσια τα σέρβιραν με κρέμα και μερικές φορές με λίγο ποτό “Kirschwasser”.
Η παραλλαγή του γλυκού του Μέλανα Δρυμού, που προήλθε από την Ελβετία, και αποτελούταν από παντεσπάνι μπισκότου, κεράσια και ξηρούς καρπούς, συχνά μαζί με κρέμα αλλά χωρίς το ποτό Kirschwasser, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν προάγγελος της σημερινής του εκδοχής. Θα το χαρακτηρίζαμε λοιπόν σαν ένα προϊόν διασυνοριακό.
Ο ζαχαροπλάστης Χοσέφ Κέλερ (1887-1981) ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει το γλυκό αυτό το 1915 καθώς εργαζόταν στο περίφημο καφέ Agner στο Bad Godesberg (σημερινό: Bonn-Bad Godesberg).
Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί. Από όσο φαίνεται πρέπει να ήταν, όπως ήδη αναφέραμε και πιο πάνω, ένας προάγγελος του γλυκού Black Forest. Και όχι το ίδιο το γλυκό, μια και υπήρχε μόνο μία στρώση σε αυτό.
Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα του αρχειοθέτη της πόλης Tübingen, Udo Rauch, υπάρχουν ισχυρότερες ενδείξεις ότι ένας σπουδαίος ζαχαροπλάστης του Tübingen, ο Erwin Hildenbrand, ήταν ο εφευρέτης της τούρτας Black Forest, την άνοιξη του 1930 στο Café Walz στο Tübingen.
Μετά από έρευνα φάνηκε ότι ο Hildenbrand, δούλευε παλαιότερα στο Μέλανα Δρυμό (στις πόλεις Furtwangen και Freudenstadt) τη δεκαετία του 1920. Έχει επίσης βρεθεί και μια φωτογραφία από το 1936 που δείχνει αυτόν τον ζαχαροπλάστη να φτιάχνει μία τούρτα Black Forest. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν δημοσιευτεί σαφή στοιχεία ούτε για τη μία αλλά ούτε για την άλλη εκδοχή.
Η πρώτη γραπτή αναφορά
Η πρώτη γραπτή αναφορά του γλυκού αυτού έγινε το 1934 σε ένα βιβλίο του J.M. Erich Weber, το 1934 στη Δρέσδη. Εκείνη την εποχή ήταν πιο γνωστό στο Βερολίνο, καθώς και στα καλά ζαχαροπλαστεία γερμανικών, αυστριακών και ελβετικών πόλεων.
Το 1949 ήταν μόλις το 13ο στη λίστα με τα πιο διάσημα γλυκίσματα στη Γερμανία. Μετά από το 1950 ωστόσο, η δημοτικότητά της τούρτας Black Forest έφτασε στο απόγειο της.
Σήμερα είναι το πιο γνωστό και δημοφιλές γλυκό σε όλη τη Γερμανία και είναι γνωστό σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σε πολλές χώρες, κάποια συστατικά του αντικαθίστανται με τοπικά υλικά και συχνά παραλείπεται το αλκοόλ. Όπως ακριβώς γίνεται και στην ελληνική του εκδοχή.
Ένας καλοφαγάς ασφαλώς δεν ενδιαφέρεται για την ιστορία πίσω από την κυριότητα του γλυκού – αυτός που ξέρει απολαμβάνει και σιωπά
Γράφει η Κατερίνα Βενιέρη
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info