Ποια είναι η ιστορία πίσω από τις αγαπημένες χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας; Οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι μια από τις πιο πολύτιμες γερμανικές παραδόσεις. Ρίχνουμε μια ματιά στις ιστορικές τους ρίζες
Τώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της Γερμανίας που εξακολουθεί να είναι το ίδιο αγαπητό και σήμερα.
Μεσαιωνικές καταβολές
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν εξελιχθεί αρκετά από τις ταπεινές ρίζες τους στα τέλη του Μεσαίωνα, (1250-1500 μ.Χ.).
Οι Wintermärkte, ή “χειμερινές αγορές”, μπορούσαν να βρεθούν σε όλα τα γερμανόφωνα μέρη της Ευρώπης και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών περιοχών της Γαλλίας, κατά την περίοδο αυτή.
Οι υπαίθριες αγορές ήταν αρκετά δημοφιλείς εκείνη την εποχή, και οι χειμερινές αγορές εξυπηρετούσαν έναν ιδιαίτερα πρακτικό σκοπό: παρείχαν στους χωρικούς ένα μέρος για να αποθηκεύουν τρόφιμα και προμήθειες για τον επερχόμενο χειμώνα.
Συχνά λάμβαναν χώρα μπροστά από την κύρια εκκλησία ή την πλατεία της πόλης. Παραδοσιακά, οι αγορές πωλούσαν κυρίως κρέας, και πολλές από τις σύγχρονες χριστουγεννιάτικες αγορές συνεχίζουν αυτή την παράδοση με σπεσιαλιτέ Bratwurst και άλλα ζεστά φαγητά.
Μέχρι τον 14ο αιώνα, οι έμποροι της πόλης άρχισαν να χρησιμοποιούν τις χειμερινές αγορές ως ευκαιρία για να πωλούν ψημένους ξηρούς καρπούς, γλυκά, χειροποίητα καλάθια και παιχνίδια για τα παιδιά. Σύντομα οι χειμερινές αγορές ευθυγραμμίστηκαν με ολόκληρη την περίοδο των Χριστουγέννων, με πολλές να διαρκούν και τις τέσσερις εβδομάδες της Advent.
Τοπικές γερμανικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις
Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης, γνωστή ως Dresdner Striezelmarkt από το παρατσούκλι του ειδικού κέικ Stollen της πόλης, θεωρείται η πρώτη καταγεγραμμένη χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία, με τους ιστορικούς να την εντοπίζουν ήδη από το 1434.
Ωστόσο, οι όροι “αγορές του Δεκεμβρίου” ή “χειμερινές αγορές” απαντώνται σε έγγραφα ήδη από τον δωδέκατο και δέκατο τρίτο αιώνα σε περιοχές της Γερμανίας και της Αυστρίας.
Πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν ειδικά ονόματα, συχνά με βάση τις ιδιαίτερες παραδόσεις της πόλης.
Στη Νυρεμβέργη, η αγορά αναφέρεται ως Christkindlmarkt, όπου το Christkind αναφέρεται σε μια αγγελική φιγούρα που αντιπροσωπεύει το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Κάθε δύο χρόνια, η πόλη επιλέγει μια νεαρή γυναίκα που θα παίξει το ρόλο του Christkind για να ανοίξει την αγορά.
Ο όρος Christkind θεωρείται ότι είναι η προέλευση του ονόματος “Kris Kringle”, το οποίο χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στη μορφή του Άγιου Βασίλη σε άλλους πολιτισμούς.
Η Φρανκφούρτη μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει μία από τις πρώτες χριστουγεννιάτικες αγορές στο Römerberg στην Παλιά Πόλη. Την ανοίγει ο δήμαρχος της Φρανκφούρτης και η όπερα της πόλης παρουσιάζει χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
Οι αγορές της Φρανκφούρτης είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να δοκιμάσετε νόστιμο ζεστό Apfelwein (κρασί μήλου) και Bethmännchen, αγαπημένα γλυκά του Γκαίτε και του Ναπολέοντα Βοναπάρτη!
Μια αυξανόμενη παράδοση
Ενώ οι χριστουγεννιάτικες αγορές έπαψαν να υπάρχουν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σήμερα ανθίζουν σε κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό της Γερμανίας.
Πολλές διοχετεύουν τις ιστορικές τους ρίζες, ενώ άλλες υιοθετούν μια μοναδική εκδοχή της παράδοσης.
Οι εκκλησίες και οι κοινοτικές οργανώσεις συχνά χρηματοδοτούν τοπικές αγορές, στήνοντας πάγκους και πουλώντας κλασικά γλυκά, Glühwein (ζεστό κρασί) και χειροποίητα δώρα. Σήμερα, η παράδοση έχει εξαπλωθεί πέρα από τις γερμανόφωνες χώρες.
Χριστουγεννιάτικες αγορές γερμανικού τύπου μπορεί κανείς να βρει σε όλη την Ευρώπη και σε πολλές γιορτινές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτή η αγαπημένη παράδοση συμβάλλει επίσης σημαντικά στον γερμανικό τουρισμό, με περισσότερους από 85 εκατομμύρια επισκέπτες να κάνουν το ταξίδι σε τουλάχιστον μία από τις αγορές κάθε χρόνο.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.