Γιατί η Γερμανία είναι ένας παράδεισος ξεπλύματος χρημάτων
Ένας Ιταλός μαχητής κατά της μαφίας προειδοποιεί: Η μαφία έρχεται στη Γερμανία όλο και πιο συχνά για να ξεπλένει χρήματα, διότι επωφελείται από τη αγάπη των Γερμανών για μετρητά.
Το ξέπλυμα χρημάτων είναι μια γιγαντιαία βιομηχανία. Η παράνομη οικονομία στη Γερμανία ανθεί.
Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Halle-Wittenberg, περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ ξεπλένονται στη Γερμανία κάθε χρόνο – περίπου το ίδιο με τον ετήσιο κύκλο εργασιών της BMW!
Ανεξάρτητα από το εάν τα χρήματα προέρχονται από το εμπόριο ανθρώπων, τη φοροδιαφυγή ή τη διακίνηση ναρκωτικών: Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν συγκεκριμένα τη Γερμανία ως τοποθεσία για το ξέπλυμα. Αγοράζουν ακριβά είδη πολυτελείας ή ακίνητα και στη συνέχεια τα πωλούν.
Αυτό λειτουργεί τόσο καλά στη Γερμανία ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ανώτατο όριο για πληρωμές σε μετρητά, κάνοντας τη χώρα έναν παράδεισο ξεπλύματος χρημάτων.
Όλα, ανεξάρτητα από το πόσο ακριβά, μπορούν να πληρωθούν σε μετρητά. Ακόμα και ακριβά ακίνητα. Η έλλειψη ορίου μετρητών είναι σαν πρόσκληση για οργανωμένο έγκλημα.
Η μαφία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: Το ξέπλυμα χρημάτων. Συχνά πηγαίνει στη Γερμανία για ξέπλυμα χρημάτων, επειδή στην Ιταλία δεν επιτρέπεται να αγοράζει κανείς αγαθά με μετρητά που κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ.
Όχι μόνο η Ιταλία έχει ένα ανώτατο όριο για πληρωμές σε μετρητά. Στη Γαλλία είναι επίσης 1.000 ευρώ και στην Ισπανία 2.500 ευρώ.
Για όλες τις αγορές που υπερβαίνουν αυτό το όριο, τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν μέσω τραπεζικού εμβάσματος. Και αυτό ακριβώς δεν αρέσει στους εγκληματίες.
Επειδή με το που τα χρήματα πρέπει να εισέλθουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μπορούν να παρακολουθούνται.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιταλία, η γη της Μαφίας, θεωρείται πλέον από πολλούς εμπειρογνώμονες ως πρότυπο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων.
Στη δεκαετία του ’80 και του ’90 υπήρξε μια ανοιχτή πάλη εξουσίας μεταξύ του κράτους και της μαφίας.
Το κράτος έχει μάθει από αυτό και έχει εκδώσει αυστηρούς νόμους, για παράδειγμα σχετικά με την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό σημαίνει: Εάν, για παράδειγμα, υπάρχει υποψία για ξέπλυμα χρήματος για ένα ακριβό σπορ αυτοκίνητο στην Ιταλία, τότε – σε αντίθεση με τη Γερμανία – πρέπει κανείς να αποδείξει στους ανακριτές ότι το έχει αποκτήσει νόμιμα. Διαφορετικά, το αυτοκίνητο θα κατασχεθεί.
Το 2019, περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ κατασχέθηκαν και διανεμήθηκαν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Η έλλειψη ορίου μετρητών στη Γερμανία θεωρείται πρόβλημα στην Επιτροπή της ΕΕ.
Ο Επίτροπος χρηματοοικονομικών αγορών Mayread McGuiness θέλει να εισαγάγει ένα όριο μετρητών 10.000 ευρώ, το οποίο θα ισχύει για ολόκληρη την Ευρώπη.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: