Ένας οργανισμός διερεύνησε πώς έχουν αλλάξει οι χειμώνες σε 123 χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ημερών παγετού έχει χαθεί στην Ευρώπη, ενώ η Γερμανία έχει επίσης επηρεαστεί σοβαρά.
Οι χειμώνες γίνονται θερμότεροι λόγω της κλιματικής αλλαγής – η μη κυβερνητική οργάνωση Climate Central διερεύνησε πόσο ακριβώς θερμότεροι είναι: Στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι χειμώνες έχασαν κατά μέσο όρο 18 ημέρες παγετού τα τελευταία δέκα χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι όλο και λιγότερο συχνά κάνει αρκετό κρύο για να παραμείνει χιόνι.
Το Climate Central ανέλυσε δεδομένα θερμοκρασίας από το 2014 έως το 2023 για 123 χώρες και 901 πόλεις στο βόρειο ημισφαίριο, και συγκεκριμένα τις ημερήσιες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τους μήνες Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο.
Οι εμπειρογνώμονες συμπεριέλαβαν επίσης στην ανάλυσή τους εκτιμήσεις για τη θερμοκρασία σε έναν κόσμο στον οποίο δεν έχει λάβει χώρα καμία ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιώντας τον δικό τους δείκτη .
Το αποτέλεσμα: σε σύγκριση με άλλες περιοχές, η Ευρώπη φέρεται να έχασε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ημερών παγετού – τις περισσότερες από όλες στη Δανία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Κατά μέσο όρο, η θερμοκρασία εκεί είναι πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον τρεις επιπλέον εβδομάδες ανά χειμώνα.
Η Γερμανία βρίσκεται ελάχιστα πίσω και είναι μία από τις 19 χώρες της ανάλυσης όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν πάνω από το μηδέν για συνολικά τουλάχιστον δύο επιπλέον εβδομάδες ανά χειμώνα.
Όσον αφορά τις επιμέρους πόλεις, η επίδραση είναι ακόμη μεγαλύτερη: ορισμένες από τις πόλεις που αναλύθηκαν έχασαν συνολικά έναν ολόκληρο μήνα ημερών παγετού, όπως το Τορίνο και η Βερόνα στην Ιταλία, το Μπέργκεν στη Νορβηγία και η Ρίγα στη Λετονία.
Στο Μόναχο, η επίδραση ανέρχεται σε 24 χαμένες ημέρες παγετού ανά χειμώνα, στο Βερολίνο σε 20 και στη Στουτγάρδη σε 14 λιγότερες ημέρες παγετού.
Στο 44% των πόλεων που αναλύθηκαν, η απώλεια ημερών παγετού λόγω της κλιματικής αλλαγής ανέρχεται σε τουλάχιστον μία εβδομάδα.
«Σύμφωνα με την ανάλυσή, η Γερμανία είναι μία από τις δέκα χώρες που πλήττονται περισσότερο από την απώλεια ημερών παγετού το χειμώνα», αναφέρει η Kristina Dahl, αντιπρόεδρος και επιστημονική διευθύντρια του Climate Central.
«Αν συνεχίσουμε να καίμε πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο, είμαστε σε καλό δρόμο για να χάσουμε τον χειμώνα όπως τον ξέρουμε – με καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο και την άγρια ζωή».
Σύμφωνα με το Climate Central, οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν την έλλειψη χιονιού στα χιονοδρομικά κέντρα , γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό χειμερινών σπορ.
Λιγότερα αποθέματα χιονιού στα βουνά σημαίνουν επίσης ότι την άνοιξη ρέει λιγότερο νερό από το λιωμένο χιόνι, το οποίο χρησιμεύει ως πηγή νερού για τη γεωργία, μεταξύ άλλων.
Και τα κουνούπια και τα τσιμπούρια που μεταφέρουν ασθένειες μπορούν να επιβιώσουν καλύτερα σε ηπιότερους χειμώνες.
Το Climate Central είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός επιστημόνων και δημοσιογράφων που ερευνά την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Όλες οι ημερομηνίες καταβολής του επιδόματος τέκνων για το 2025
- Όλες οι δημόσιες αργίες για το 2025 στη Γερμανία
- Τα 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν χάσετε τη δουλειά σας στη Γερμανία
- Γερμανία: Όλες οι μεγάλες αλλαγές σε ταξίδια, μεταφορές και κυκλοφορία το 2025
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ως ιδιοκτήτης σκύλου στη Γερμανία
- Πώς η Γερμανία εφηύρε τα Χριστούγεννα όπως τα γνωρίζουμε!
- Προσοχή: Βρέθηκαν μεταλλικά κομμάτια σε βούτυρο – Άμεση ανάκληση προϊόντων