Το επίδομα του πολίτη για τους Ουκρανούς δέχεται επανειλημμένα επικρίσεις. Όμως πόσοι πραγματικά το λαμβάνουν και ποια είναι τα σημεία της κριτικής;
Λίγο πριν από τη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών, το επίδομα του πολίτη για τους Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου δέχεται και πάλι κριτική.
“Δεν έχει νόημα να μιλάμε για την παροχή της καλύτερης δυνατής υποστήριξης στην Ουκρανία και ταυτόχρονα να επιδοτούμε Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα”, δήλωσε ο Michael Stübgen, υπουργός Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου, στο Redaktionsnetzwerk Deutschland.
“Ανεξάρτητα από αυτό, η απόφαση να καταβληθεί άμεσα στους πρόσφυγες από την Ουκρανία επίδομα πολίτη αποδείχθηκε θεμελιώδες λάθος”.
Αλλά πόσοι Ουκρανοί στη Γερμανία λαμβάνουν επίδομα πολίτη και ποια ποσά αφορούν;
Σε αντίθεση με άλλους πρόσφυγες από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία δεν λαμβάνουν επιδόματα βάσει του νόμου περί παροχών για αιτούντες άσυλο, αλλά το πλήρες ποσό του κανονικού επιδόματος πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος στέγασης και των επιδομάτων τέκνων.
Οι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν επίσης τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Γερμανούς αιτούντες εργασία.
Πόσοι Ουκρανοί λαμβάνουν επίδομα πολίτη;
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης, 730.000 από τους 1,1 εκατομμύρια Ουκρανούς που ζουν σήμερα στη Γερμανία είναι σε ηλικία εργασίας, δηλαδή μεταξύ 15 και 65 ετών.
Από αυτούς, 185.000 εργάζονται με εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. 47.000 έχουν οριακή απασχόληση.
Επιπλέον, υπάρχουν 387.000 λεγόμενοι υποαπασχολούμενοι, δηλαδή άνθρωποι που δεν είναι προσωρινά διαθέσιμοι στην αγορά εργασίας, είτε επειδή βρίσκονται σε εκπαίδευση ή σε πρόγραμμα ένταξης είτε επειδή ήταν άρρωστοι κατά τη στιγμή της έρευνας.
Τον Μάιο, συνολικά 198.000 Ουκρανοί ήταν εγγεγραμμένοι ως αναζητούντες εργασία, οι οποίοι συνεπώς δικαιούνται να λάβουν επίδομα πολίτη.
Τι κοστίζει αυτό στη Γερμανία;
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, το επίδομα πολιτών για τους Ουκρανούς θα κοστίσει στη Γερμανία 5,5 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024.
Οι Ουκρανοί εργάζονται λιγότερο στη Γερμανία από ό,τι σε άλλες χώρες;
Ναι, στην πραγματικότητα μόνο το 19% των Ουκρανών προσφύγων σε ηλικία εργασίας που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία εργάζονταν το 2023.
Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Στη Δανία, το ποσοστό αυτό είναι 78%, στην Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες είναι πάνω από 50%.
Τι ζητούν οι επικριτές;
Πολλοί επικριτές ζητούν, επομένως, οι Ουκρανοί να μην λαμβάνουν πλέον επίδομα πολίτη. Η κριτική προέρχεται κυρίως από τις τάξεις του CDU/CSU.
Υποστηρίζουν ότι το επίδομα του πολίτη παρέχει πολύ λίγα κίνητρα για εργασία.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου Michael Stübgen, για παράδειγμα, αποκάλεσε το επίδομα του πολίτη “φρένο για την ανάληψη εργασίας”.
Αλλά και το FDP το επέκρινε. Ο Bijan Djir-Sarai, γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων, απαίτησε σε συνέντευξή του στη Bild να μην λαμβάνουν στο μέλλον οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες επίδομα πολίτη.
Ανέφερε επίσης ως λόγο την έλλειψη κινήτρων για εργασία.
Μια άλλη άποψη, η οποία προέρχεται κυρίως από την CDU/CSU, είναι ότι το επίδομα του πολίτη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη στήριξη των ανδρών στρατιωτικής ηλικίας που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU/CSU στην Μπούντεσταγκ, Thorsten Frei, έγραψε σχετικά με την τρέχουσα συζήτηση στο “Χ”:
“Ενώ όλα διακυβεύονται για το Κίεβο απέναντι στη βίαιη ρωσική επίθεση, πολλοί Ουκρανοί που είναι κατάλληλοι για στρατιωτική θητεία κάνουν την πάπια”.
Σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke, ο Frei δήλωσε ότι οι προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης να τους πείσει να ενταχθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου “ματαιώνονται από την πρακτική της καταβολής των μισθών των πολιτών”.
Τη Δευτέρα, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την πρόθεσή της να διατηρήσει τους ισχύοντες κανονισμούς.
Είναι εξαιτίας του εισοδήματος των πολιτών που τόσο λίγοι άνθρωποι εργάζονται;
Ο πολιτικός επιστήμονας Dietrich Thränhardt δεν πιστεύει ότι αυτή η εξήγηση είναι επαρκής.
Σε μια μελέτη για το Ίδρυμα Friedrich Ebert, εξηγεί ότι τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης των Ουκρανών προσφύγων οφείλονται μάλλον στα υψηλά εμπόδια εισόδου στην αγορά εργασίας.
Σε πολλές άλλες χώρες, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο εύκολο να αναγνωριστούν οι σχολικοί και πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών απ’ ό,τι στη Γερμανία.
Επιπλέον, η επιμονή της Γερμανίας στην εκμάθηση της γλώσσας πριν από την έναρξη μιας εργασίας θα ήταν αντιπαραγωγική.
Ο Thränhardt παραπέμπει στη Δανία, όπου εργάζεται μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό Ουκρανών, όπου δίνεται πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας κατά τη διάρκεια της εργασίας και όπου η εμπειρία από αυτό είναι θετική.
Ένα άλλο πρόβλημα για πολλούς Ουκρανούς πρόσφυγες είναι η έλλειψη θέσεων φροντίδας παιδιών.
Καθώς πολλοί άνδρες πρέπει να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, οι μητέρες που έχουν καταφύγει στη Γερμανία με τα παιδιά τους εξαρτώνται από τις θέσεις φύλαξης παιδιών προκειμένου να μπορέσουν να αναλάβουν εργασία.
Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Bertelsmann, πέρυσι υπήρξε έλλειψη 400.000 θέσεων παιδικής μέριμνας στη Γερμανία.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Δείτε τους 7 νέους κανονισμούς που ενέκρινε η Γερμανική Κυβέρνηση
- Η DWD αναμένει καταιγίδες με μεγάλο χαλάζι και ανεμοστρόβιλους στη Γερμανία
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Απειλείται το EURO; Αναμένονται ανεμοστρόβιλοι στη Γερμανία