Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα χάνει τη νεολαία της – Φεύγουν στο εξωτερικό μετανάστες
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο δημογραφικό ζήτημα, χαρακτήρισε τα πρόσφατα στοιχεία ως μία από τις πιο ανησυχητικές προειδοποιήσεις των τελευταίων ετών.
«Τα στοιχεία για το 2022 είναι άκρως αποθαρρυντικά. Για κάθε δύο θανάτους, καταγράφηκε μόλις μία γέννηση, γεγονός που υποδεικνύει ότι η δημογραφική κρίση εξελίσσεται σε υπαρξιακό κίνδυνο για το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση αυτή γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε εγκαταλελειμμένα χωριά, όπως στο νησί της Χίου, όπου η οικονομική κρίση και η μαζική μετανάστευση έχουν οδηγήσει σε δημογραφική συρρίκνωση.
Πολλοί νέοι Έλληνες είτε μεταναστεύουν στο εξωτερικό είτε καθυστερούν την απόφαση να δημιουργήσουν οικογένεια, με τον πληθυσμό της χώρας να αναμένεται να μειωθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- Το πιο μοναχικό αεροδρόμιο της Γερμανίας: Μόνο 6 πτήσεις απογειώνονται σε 3 μήνες
- Smart City Index 2024: Ποια Γερμανική πόλη αναδεικνύεται νικητής;
- Εστιατόριο στη Γερμανία προσφέρει μπόνους 2000 ευρώ για τους νέους υπαλλήλους
- Αλλαγές τον Οκτώβριο του 2024: Απαγόρευση ορισμένων ελαστικών και περισσότερα χρήματα
- Πόσα χρήματα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για την ασφάλιση υγείας τους;
- Οικονομικό σοκ για εκατομμύρια εργαζομένους: Τόσο ακριβή θα είναι η ασφάλιση υγείας
- Μισή ώρα την ημέρα: Η Βαυαρία εισάγει υποχρεωτικό τζόκινγκ για τους μαθητές!
- Η κρίση των αντιβιοτικών επιδεινώνεται: 39 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν μέχρι το 2050
- Σταμάτησε η κυκλοφορία των τρένων σε μεγάλη γερμανική πόλη
Το Euronews επισκέφθηκε τη Χίο για να διερευνήσει τις αιτίες αυτού του προβλήματος και τον αντίκτυπό του στο μέλλον της Ελλάδας.
Στο νησί, που αριθμεί περίπου 50.000 κατοίκους, οι παραδοσιακές θρησκευτικές τελετές αποτελούν μια σπάνια ευκαιρία για τους ντόπιους που έχουν μεταναστεύσει να συναντήσουν συγγενείς και φίλους.
Ο Βασίλης Κουκούνης, πρώην κάτοικος του νησιού, εξηγεί: «Περίπου το 80% των κατοίκων του χωριού μου ζουν στις ΗΠΑ. Έφυγα το 2008 και διατηρώ πλέον μια επιχείρηση στο Μπρούκλιν».
Η κατάσταση στη Χίο αντικατοπτρίζει την ευρύτερη πραγματικότητα της Ελλάδας, με πολλούς νέους να αναζητούν καλύτερες προοπτικές στο εξωτερικό, λόγω της ανεργίας και των χαμηλών αποδοχών στη χώρα.
Αποτέλεσμα αυτής της μαζικής φυγής είναι τα άδεια χωριά, τα κλειστά σχολεία και τα εγκαταλελειμμένα σπίτια.
Η 87χρονη Καλλιόπη Ρεμίκη, μοναδική μόνιμη κάτοικος του χωριού Λεπτοπόδα, μιλά για τη θλίψη που νιώθει βλέποντας τους ανθρώπους να φεύγουν.
«Κάθε σπίτι που κλείνει, κλείνει και η καρδιά μου», λέει συγκινημένη.
Η οικονομική κρίση του 2010 συνέβαλε σημαντικά στη δημογραφική αυτή πτώση, με τον πληθυσμό της Ελλάδας να μειώνεται κατά πάνω από 3% μέσα σε μια δεκαετία.
Ο δήμαρχος της Χίου, Ιωάννης Μαλάφης, επισημαίνει ότι η κρίση ώθησε πολλούς νέους να εγκαταλείψουν τις απομακρυσμένες περιοχές, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες είτε σε μεγαλύτερες πόλεις είτε στο εξωτερικό.
Αν και η Ελλάδα έχει επισήμως εξέλθει από τα προγράμματα λιτότητας, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης παραμένουν εμφανείς.
Η ανεργία παραμένει υψηλή, φθάνοντας το 11%, με το ποσοστό ανεργίας των νέων να είναι διπλάσιο.
Οι δυσκολίες αυτές επιδεινώνουν το ήδη χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, ίδρυσε το 2023 το πρώτο υπουργείο αφιερωμένο στην αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, υπό την ηγεσία της Σοφίας Ζαχαράκη.
Το υπουργείο έχει θεσπίσει οικονομικά κίνητρα για τις οικογένειες, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδόματα για τα νεογέννητα, ενώ επιδιώκεται η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει τους νέους να παραμείνουν στις περιοχές καταγωγής τους.
Ωστόσο, η μετανάστευση παραμένει η μόνη διέξοδος για πολλούς νέους.
Ο Νίκος Παραγιός, πρώην κάτοικος Χίου που μετακόμισε στις ΗΠΑ, εξηγεί ότι, παρά την αγάπη του για την Ελλάδα, δεν βλέπει προοπτική επιστροφής.
«Δουλεύαμε αδιάκοπα, αλλά δεν μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Στην Αμερική ζούμε πολύ καλύτερα από ό,τι φανταζόμασταν», λέει χαρακτηριστικά.
Η μείωση του πληθυσμού αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για όλη την Ευρώπη, με τον πληθυσμό της ΕΕ να προβλέπεται να μειωθεί κατά 4% τα επόμενα 50 χρόνια.
Στην Ελλάδα, η μείωση αυτή θα μπορούσε να φθάσει έως και το 25%, γεγονός που συνιστά μια σοβαρή πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Μπορώ να λάβω επίδομα ανεργίας αν παραιτηθώ από τη δουλειά μου;
- Τίτλοι τέλους: Γερμανική ζυθοποιία κλείνει μετά από 334 χρόνια
- ΣΟΚ: Εκατομμύρια αντιμετωπίζουν διπλό κόστος σε κρατήσεις ασφαλιστικών-συντάξεων
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ: Μην πίνετε αυτό το νερό που πωλείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ
- Πολύ καλά νέα: Η θέρμανση γίνεται σημαντικά φθηνότερη
- Οικονομικό σοκ για εκατομμύρια εργαζομένους: Τόσο ακριβή θα είναι η ασφάλιση υγείας
- Εστιατόριο στη Γερμανία προσφέρει μπόνους 2000 ευρώ για τους νέους υπαλλήλους