Η «αστυνομία υγείας» για ηλικιωμένους οδηγούς στη Γερμανία
Ένα νέο μέτρο που έχει σκοπό να μειώσει τον αριθμό των ηλικιωμένων οδηγών στους δρόμους εφαρμόζεται στη Γερμανία, όπου έχει ήδη ξεκινήσει τις περιπολίες η αστυνομία υγείας.
Μετά την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να μην προχωρήσει στην αυστηριοποίηση του πλαισίου επανέκδοσης διπλωμάτων για οδηγούς που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, η ευθύνη της αντιμετώπισης ενός εξαιρετικά σοβαρού ζητήματος -όπως είναι αυτό της παρουσίας υπερήλικων οδηγών στους δρόμους- περνά στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Γερμανία, λοιπόν, εφαρμόζεται ήδη ένα πρόγραμμα ελέγχου ηλικιωμένων οδηγών ώστε να διαπιστωθεί αν διατηρούν την ικανότητα να κινούνται στον δρόμο με ασφάλεια.
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά με την ανάπτυξη περισσότερων από 150 ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών στους δρόμους της Κάτω Σαξονίας, οι οποίοι φέρουν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν μια σειρά «εξετάσεων».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, οι συγκεκριμένες εξετάσεις δεν είναι ιατρικές, παρά το γεγονός ότι σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση των οδηγών και την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται και να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον.
Η «αστυνομία υγείας», όπως την αποκαλούν στη Γερμανία, εξετάζει την όραση των οδηγών και την κινητικότητά τους με σκοπό να διαπιστώσει αν διατηρούν τη δυνατότητα ελέγχου ενός οχήματος.
Στην περίπτωση που η κατάσταση της υγείας ενός οδηγού δεν του επιτρέπει να κινείται με ασφάλεια στην άσφαλτο, τότε το δίπλωμα του αφαιρείται και παραπέμπεται για επανεξέταση και επανέκδοση, η οποία προϋποθέτει και τη διενέργεια εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων.
Για τους προφανείς λόγους, η γερμανική «αστυνομία υγείας» εστιάζει στους ηλικιωμένους οδηγούς, εντοπίζοντας συμπεριφορές που ενδεχομένως μαρτυρούν την αδυναμία ελέγχου του οχήματος.
Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση της Κάτω Σαξονίας να δημιουργήσει μια «αστυνομία υγείας» προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τα αστυνομικά όργανα δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να προχωρούν σε εξετάσεις υγείας και να καταλήγουν σε ασφαλή συμπεράσματα που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση των οδηγών.
Πηγή: CAR&MOTOR
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Γερμανία: Οι σημαντικότερες αλλαγές από τον Μάρτιο του 2024
- Τι θα συμβεί αν μια πυρηνική βόμβα χτυπήσει τη Γερμανία;
- 17χρονος στη Γερμανία ζει στο τρένο εδώ και ενάμιση χρόνο
- Γερμανία: Κρατούμενος απέδρασε με κουταλάκι μετά από 4 μήνες
- Γερμανία: Τέλος η επιδότηση; Ελληνική εταιρεία ακυρώνει πτήσεις
- Βαυαρία: Ποιες εταιρείες προσλαμβάνουν άτομα που μιλούν αγγλικά;